Concert cu ochii larg închiși – recital de vioară în întuneric 100%

Vineri, 17 mai 2019, de la ora 20:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bd. Eroilor, nr. 29), se sting toate luminile pentru „Concert cu ochii larg închiși”, singurul recital de vioară în întuneric 100% din România.

 

Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Șerban cu unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe). Concertul este urmat de o discuție între artiști și public pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric.

 

Evenimentul de față este un prim demers al artiștilor Cristina Bobe și Valentin Șerban de a experimenta modalități creative care să pună în valoare muzica clasică. Întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială, fără să mai fie distras de stimulii vizuali, încurajează auditoriul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului și sa dea curs liber imaginației, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.

 

„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poata fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogațită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși.” – Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului Artera | art + medicine.

 

„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist. „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” – Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret.

 

În programul concertului pentru vioară solo:

  • Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor
  • Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo
  • Niccolò Paganini – Capriciile nr. 3 și 6
  • George Enescu – Lăutarul
  • Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor

 

„Concert cu ochii larg închiși” a început în spațiul Artera (București), urmând ca pe parcursul verii să fie itinerat într-o serie de spații alternative din România, printre care Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Roșia Montană, biserica fortificată din Cincșor, șura unei gospodării din satul Șomartin, incinta unui conac din Țara Hațegului, planetariile din Pitești și din Bacău etc.

 

Intrarea este liberă.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: