Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților

In perioada iulie-noiembrie 2018, echipa Centrului de Ecologie Montana a derulat proiectul cultural “Comorile lazilor de zestre din Poarta Carpatilor”, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, aria tematica Patrimoniul cultural imaterial.

Cutreierand satele branene, autorii proiectului au descoperit prin lazile de zestre ale bunicilor bogatia patrimoniului textil specific zonei (piese de port popular, scoarte si covoare etc.), pastrat in credinta ca mostenirea e sfanta, este de la mama, bunica sau strabunica. Ob­servand ca mai sunt oameni care pastreaza, colectioneaza si conser­va prin mici colectii particulare aceste piese, alaturi de alte piese de patrimoniu etnografic, autorii proiectului si-au propus stimula­rea interesului intregii comunitati pentru pastrarea si promovarea acestor valori identitare prin pur­tarea la sarbatori sau cu prilejul unor evenimente culturale care marcheaza momente de referinta din viata satului.

Pe perioada proiectului s-au creat doua rute culturale de punere in valoare a patrimoniului cultural material si imaterial din Poarta Carpatilor, care au fost inaugurate si promovate in octombrie si noiembrie, cu ajutorul Administratiei Fondului Cultural National si a Ministerului Turismului, prin doua infotripuri adresate persoanelor influente din zona turismului cultural national. Cele doua rute au fost popularizate prin intermediul unei harti tiparita in 2000 de exemplare.

Intreaga actiune de documentare cu caracter etnografic si vizual a costumelor traditionale branene a fost transpusa sub forma unei brosuri culturale care evidentiaza frumusetea si unicitatea elementelor de port, punand accent pe detaliile cusaturilor pieselor de costum, tesaturi si simbolistica. Brosura va fi disponibila in format digital pe website-ul Centrului de Ecologie Montana (https://cem.ro), in limbile română, engleză și germană, dar  și în format tipărit, in limba romana  – exemplare diseminate în biblioteci, cercetatori din domeniul etnografic, păstrătorilor de comori din patrimoniul textil romanesc, si participantilor si localnicilor implicati in activitatile proiectului.

Toate aceste bogatii ale patrimoniului textil din zona Fundata-Moieciu-Bran au fost expuse la Centrul de Informare Turistica Poarta Schei, Brasov, in perioada 16-28 Octombrie, vizitatorii putand admira pe langa fotografii si cateva costume autentice provenite din colectii particulare, unele dintre ele fiind vechi de peste 100 de ani. Expozitia a avut rolul de a promova costumul traditional din Bran surprins de artistul fotograf, dar si expunerea unor elemente de port traditional pentru ca publicul participant sa vizualizeze pe viu caracteristicile acestor costume si elementele de unicitate specifice. Expozitia itineranta este deschisă publicului bucurestean in perioada 14 -23 noiembrie, într-o locatie neconventionala din Centrul Vechi.

Proiectul are o finalitate prac­tică pentru că identifică piesele de patrimoniu etnografic, oferă mo­dalități de conservare și promovare a acestuia și, totodată, urmărește reactivarea meșteșugurilor casni­ce, ceea ce va conduce la păstrarea specificului cultural local alături de alte valori identitare tradiționale.

 

 

Detalii găsiți și pe:

  • com/ Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: