Comori ale portului tradițional brănean, promovate printr-o expoziție de fotografie la Casa Junilor din Brașov

  • Expoziția este organizată de Centrul de Ecologie Montană în cadrul proiectului cultural ”Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”

 

Centrul de Informare Turistică Poarta Schei, Brașov, găzduiește în perioada 16-28 octombrie 2018, expoziția de fotografie etnografică ”Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”. Expoziția, curatoriată de artistul plastic Anca Timiș, este organizată de Centrul de Ecologie Montană din Moieciu de Sus în cadrul proiectului cultural ”Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și promovează prin intermediul artei fotografice patrimoniul textil din zona Fundata-Moieciu-Bran, prin costumele tradiționale specifice zonei.

Subiectele celor 35 de exponate, realizate de fotograful Alina Bobu, sunt costumele tradiționale scoase la iveală de echipa de proiect  printr-o intensă acțiune de documentare etnografică și vizuală a portului tradițional din Bran-Moieciu-Fundata, în perioada iulie-septembrie 2018. Au fost descoperite adevărate comori patrimoniale păstrate de oamenii locului în lăzile de zestre și în colecții personale. Astfel, cinci colecționari din Poarta Carpaților și din muncipiul Brașov au pus la dispoziție peste 30 de costume tradiționale brănene pentru a fi cercetate și fotografiate.

Fotografiile urmăresc evidențierea frumuseții și unicității elementelor de port, cu accent pe detalii ale cusăturilor, simbolisticii folosite de femei în realizarea pieselor de costum, schimbările de stil survenite pe parcusul timpului, precum și asemănările evidente cu costumul din Muscel. Vedetele procesului de documentare etnografică au fost Fota de Moieciu – piesa vestimentară care distinge portul brănean de toate celelalte costume tradiționale românești -, dar și câteva cămăși și ii vechi de mai bine de 100 de ani.

În cadrul expoziției, vizitatorii pot admira și câteva costume autentice provenite din colecții particulare, cum ar fi două costume de mire și mireasă vechi de peste 100 de ani și aparținând doamnei Elena Călăican din Șirnea, artizan care continuă meșteșugul țesutului la război. De asemenea, pot fi vizonate și două costume de Moieciu, care pun în evidență fota specifică zonei, acestea apartinând Corneliței Robu și Mariei Aldulea, ambele fiind cusute și țesute de colecționare în tinerețe, ca zestre.

Și pentru că elementul cheie al proiectului este lada de zestre, în prezentarea publică este expusă și o ladă de zestre, o replică (copie fidelă) a unei lăzi de Braşov datată 1905, creată de pictorița  – meşter popular Manuela Maria Ivan, din Brasov. Dimensiunile sunt respectate cu cele ale originalului, feroneria este realizată manual de un meşter fierar, pictura este redată conform originalului. Deoarece pictura de pe capac nu se mai putea vedeea, s-a realizat o pictură specifică acestui tip de lăzi de Braşov,  pornind  de la piese asemanatoare ca pictură şi perioadă istorică, prezente in diferite muzee din imprejurimile Brasovului.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: