CinEd România 2018: pe 27 ianuarie se organizează primele formări destinate profesorilor din Brașov

CinEd, programul european de educație cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate și va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaționali din țară. O astfel de sesiune va avea loc la Brașov, sâmbătă 27 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17.00. Participarea este gratuită. Sesiunea de formare va avea loc în mansarda Casei Baiulescu (Bulevardul Eroilor, nr. 33) și va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi. La această formare sunt așteptați profesorii de gimnaziu și liceu, precum și bibliotecari, care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul programului CinEd. Formarea din 27 ianuarie va cuprinde proiecția integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă. Toți cei prezenți la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi o diplomă de participare la programul european.

 

Profesorii se pot înscrie gratuit la formare printr-un simplu e-mail către adresa : office@kunstadt.ro  până pe 24 ianuarie 2018. Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Brașov este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, considerat unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experiențe fascinante pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi. CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecții în săli de clasă și de bibliotecă, dar și în afara lor. Astfel aceștia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

În cei 2 ani de activitate în România programul a facilitat peste 150 de proiecții în întreaga țară. Anul trecut, în județul Brașov aproximativ 67 de profesori au participat la cele 2 formări CinEd și 453 de elevi au beneficiat de proiecții speciale. La platforma CinEd și la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice și, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât și cadrele didactice, proiectul adresânduse tuturor celor care pot facilita educația audio-vizuală a elevilor. *** CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar). CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene. Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes, EduCaB, Asociația Română a Profesorilor Francofoni Parteneri locali: Asociația Culturală KunSTadt, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Biblioteca Județeană “George Barițiu”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: