Cine pierde și cine câștigă în urma protestelor împotriva Guvernului?

Codurile penale au ”incins” strada, astfel ca o parte dintre romani si-au strigat nemultumirea. La Brasov protestatarii au scandat in fata Prefecturii, pe strazile din oras, au blocat trecerile de pietoni, au ”inmormantat” justitia din Romania. Dar cine pierde si cine castiga de pe urma acestor proteste?

Desi unii considera ca PSD va pierde pentru ca este partidul aflat la guvernare, lucrurile nu stau chiar asa. Procentul pe care il vor pierde social-democratii este destul de mic. La fel s-a intamplat si dupa plecarea lui Victor Ponta, cand a fost inlocuit de Dacian Ciolos. Ce s-a intamplat la urmatoarele alegeri, toata lumea stie: USR a castigat, PNL a pierdut, iar PSD a castigat.

Situatia pare sa fie la fel si de aceasta data, doar ca la putere sunt tot cei din PSD-ALDE. Prin actualele proteste creste USR, dar scad PMP si PNL. Este clar ca USR fura din electoratul de dreapta si foarte putin din cel de stanga. Acest lucru a inceput sa fie observat si de catre reprezentantii PNL si PMP care nu prea par de acord cu ceea ce fac colegii lor din USR. Din acest motiv, ascensiunea acestora nu prea le convine liberalilor, dar nici celor de la PMP, astfel ca sunt cautate solutii.

La fel se intampla si la Brasov. Potrivit Biroului Electoral, la ultimele alegeri parlamentare, pe municipiu, USR i-a batut pe liberali. De altfel se vede si din numarul de parlamentari. USR are 2, iar PNL a avut 3, unul a intrat la ”mustata”. PMP nu a prins nimic. La fel se va intampla si la urmatoarele alegeri daca cele 2 partide, PMP si PNL, nu fac nimic pentru a inclina balanta in favoarea lor.

PMP este focusat la Brasov pe ”remarcabilul” Costel Mihai care, la randul sau, sta in postul de viceprimar si cam atat. In rest, nu exista PMP. La PNL apele sunt si mai tulburi, totul din cauza celor 2 tabere. Una condusa de Adrian Vestea, dar cu sustinerea lui Ludovic Orban si una condusa de George Scripcaru. In traducere, Adrian Vestea are Consiliul Judetean, iar George Scripcaru are Consiliul Local. De altfel si la alegerile locale s-a vazut influenta primarului. Desi a candidat din postura de ”independent”, Scripcaru a fost ajutat de PNL sa ajunga primar, desi liberalii aveau propriul candidat pentru Primaria Brasov.

Mai exista si PER, mai mult prin vocea lui Ionel Spinean in Consiliul Judetean si prin Adina Donosa in Consiliul Local. Insa, si aici sunt lupte interne, iar echipa veche s-a cam pierdut. In ultima perioada, la partid au aparut tot felul de indivizi care nu au nicio treaba cu ecologia. Nici ALDE nu mai este ce a fost la alegerile parlamentare cand Remus Borza a reusit sa coaguleze un grup. Cum deputatul a plecat din ALDE, partidul a ramas fara un lider carismatic, cu potential.

PSD ramane la fel ca la alegerile parlamentare, fara prea mari schimbari. Daca in trecut fostul presedinte Constantin Nita le-a mai pus probleme celor din noua conducere, acum, cu incarcerarea lui Nita totul s-a terminat. Singura problema pentru ei este trimiterea in judecata a deputatului Mihai Popa. Insa, la capitolul DNA sta prost si PNL care, pe plan local, are 3 consilieri judeteni trimisi in judecata pentru ”combinatii” facute la alegeri.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: