Ceremonia de inmanare a diplomelor pentru cursul de limba romana pentru straini

Centrul Regional de Integrare pentru Straini din Brasov a organizat in data de 17 iulie 2019 ceremonia de inmanare a diplomelor pentru strainii care au absolvit cursul de limba romana.

 

Centrul Regional de Integrare pentru Straini din Brasov organizeaza in fiecare an cursuri de limba romana pentru strainii care locuiesc in Brasov. Aceste cursuri sunt organizate cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Brasov care a ajutat CRI Brasov cu doi profesori pentru cursurile de limba romana nivel incepator si nivel intermediar. Cursurile si activitatile CRI Brasov sunt finantate prin Fondul pentru Migratie, Azil si Integrare al Uniunii Europene.

Au absolvit cursurile de limba romana putin peste 40 de straini proveniti din afara Uniunii Europene din tari precum: Columbia, Venezuela, Rusia, SUA, Peru, Filipine, Ecuador, Mexic, Ucraina, Vietnam, Egipt, Tunisia, Turcia, dar si din Germania si Portugalia.

 

Centrul Regional de Integrare pentru Straini din Brasov a oferit servicii specifice de integrare pentru 350 de straini proveniti din afara Uniunii Europene in perioada iulie 2018 – iuile 2019. Centrul Regional de Integrare pentru Straini din Brasov ofera cateva servicii esentiale pentru integrarea in Romania a migrantilor veniti mai ales din afara statelor UE: cursuri de limba romana, activitati de integrare si de cunoastere a societatii romanesti; informare si consiliere privind diferite aspecte juridice cu care migrantii se confrunta in Romania; asistenta privind accesul la piata muncii, la sistemul educational, sistemul de sanatate; asigurari sociale etc; consiliere psihologica. „Strainii care au solicitat serviciile centrului nostru vin din toata lumea, astfel ca diversitatea de straini care locuieste in Brasov este foarte mare. Ei vin din tari precum: Peru, Republica Dominicana, Sudan, Egipt, Vietnam, Algeria, Columbia, Moldova, Australia, Mexic, Cuba, Chile, SUA, Rusia, Ucraina, Iran, Turcia, Filipine, India, Japonia, Nepal, Albania, Brazilia, Siria, Ecuador, Venezuela, Belarus, Iordania, Coreea de Sud, Sri Lanka, Palestina, Turkmenistan, Kasakhstan, Libia, Maroc, Bangladesh, Malaezia, dar si alte tari. Mare parte dintre ei sunt membrii de familie ai unor cetateni romani, adica sunt casatoriti cu romani, studenti, dar si straini veniti in scop de munca in Brasov”, a declarat Ionela Mincu, consilier al CRI Brasov, ea insasi casatorita cu un cetatean peruan.

 

„Organizam cursuri de limba romana atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Urmatoarele cursuri vor incepe la jumatatea lunii septembrie 2019, pentru care sunt deja 20 de persoane noi inscrise. Acestia provin din Filipine, Turcia, Maroc, Kuweit, Vietnam, Venezuela, Nepal. Majoritatea celor inscrisi sunt membrii de familie ai unor cetateni romani, dar si straini veniti in scop de munca. Inscrierile sunt deschise pana in luna septembrie. De asemenea, brasovenii vor putea sa faca cunostinta cu strainii din Brasov, sa se familiarizeze cu diversitatea de culturi mentionate, in cadrul festivalului Ziua Multiculturalitatii in Brasov (editia 7) care va avea loc in Piata Sfatului din Brasov in 5 octombrie 2019 cu sprijinul Primariei Brasov”, a declarat Astrid Hamberger, coordonatorul Centrului Regional pentru Integrarea Strainilor Brasov

 

 

 

 

 

 

 

Aceaste activitati sunt sustinute prin:

 

INTERACT Plus – Servicii integrate pentru migranti, dialog social ai intercultural (nr. contract FAMI/17.02.01.02) finantat din Programul National – Fondul pentru Azil, Migratie ai Integrare, prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI). Proiectul se desfasoara in perioada iulie 2017 – iunie 2019.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: