Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Brașov nu va fi un depozit de deșeuri sau o groapă de gunoi

Din păcate, județul Brașov este unul dintre puținele județe în care nu este rezolvată problema gestionării deșeurilor. Pentru a o rezolva,  avem nevoie de investiții  majore și pentru acest lucru, Consiliul Județean Brașov lucrează acum la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Aceasta este o investiție de peste 100 milioane de euro finanțată în procent de 98% din fonduri europene.

S-a mai încercat implementarea unui proiect similar, finanțat tot din fonduri europene în exercițiul financiar 2007-2013, care a eșuat, tocmai din cauza faptului ca nu a existat un consens general pentru sprijinul proiectului. Nu a ajutat nici neîncrederea locuitorilor cu privire la o investiție în domeniul gestionării deșeurilor, cum va fi viitorul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) sau, altfel spus, un centru de valorificare și reciclare a deșeurilor.

Sunt de neînțeles unele exagerări, ca de exemplu o postare pe Facebook intens mediatizată, contra amplasării acestui CMID, în care apare o ilustrație ce redă un munte de gunoi și un om îmbrăcat în costum de protecție nuclear. Un CMID nu este o centrală nucleară. O situație atât de importantă, care a fost neglijată foarte mult timp, trebuie tratată cu seriozitate și cu decența cuvenită informării corecte, exagerările nu-si au rostul. O astfel de ilustrație este o denaturare a ceea ce va însemna construcția viitoare.

Sunt extrem de multe criterii care au fost luate în considerare la alegerea locațiilor posibile pentru CMID, ba chiar echipa Consiliului Județean și-a propus să respecte mai mult decât ceea ce este prevăzut în legislație în cazul distanței față de zonele locuite sau a accesului la amplasament.

Este total incorect să se vorbească despre CMID ca fiind o “groapa de gunoi”. CMID este o fabrică unde se sortează, tratează și reciclează deșeurile, este o investiție industrială care creează 80-100 de locuri de muncă și aduce venituri din taxe și impozite la bugetul local. Toate procesele tehnologice se vor desfășura în hale închise, chiar și compostarea se va face în tunele de compostare închise, iar descărcarea deșeurilor se va face direct în hală de unde vor fi preluate pe fluxul tehnologic.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISOMEDIU își propune îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin gestionarea durabilă a deșeurilor din județul Brașov. Prevenirea generării deșeurilor, reciclarea și reutilizarea, îmbunătățirea eliminării finale a deșeurilor reprezintă principiile de bază ale activității ISOMEDIU.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: