Cel mai mare și modern planetariu din țară, pregătit pentru deschidere

Luni, 11 martie, primarul George Scripcaru a prezentat reprezentanților mass-media Planetariul, cel mai nou obiectiv de educație și de agrement din municipiul Brașov. Acesta va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat.
,,Mă bucur că astăzi suntem în faza în care putem spune că Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, din bugetul municipiului Brașov, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”, a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, planetariul de la Brașov este nu numai cel mai modern și mai mare din România, cu aproape de două ori numărul de locuri al următorului clasat, ci și singurul planetariu din Europa aflat în incinta unei grădini zoologice.
Planetariul oferă posibilitatea vizionării de proiecții cu efect 3D și rezoluție 4K, dar și a prezentărilor și conferințelor în scop educativ. De altfel, municipalitatea dorește să faciliteze accesul copiilor școlari în planetariu, pentru efectuarea lecțiilor de științele naturii. Proiecțiile sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 6 ani și pot viza o gamă foarte largă de subiecte, de la corpurile cerești sau prezentarea spațiului și expedițiilor spațiale până la simulări ale unor momente istorice (de exemplu, erupția Vezuviului și efectele sale asupra orașului roman Pompeii), ale unor fenomene naturale (de exemplu, un tsunami), explorarea oceanelor, viața plantelor sau a animalelor etc.
Potrivit primarului George Scripcaru, Consiliul Local va decide, pe baza unui proiect de hotărâre care va fi prezentat în ședința de la sfârșitul lunii martie, care este cea mai bună modalitate de exploatare, astfel încât să fie atinse toate obiectivele avute în vedere în funcționarea acestuia, în condiții de eficiență. Proiectul va cuprinde inclusiv costurile de acces, nefiind exclusă nici varianta acordării unei subvenții pentru elevi.
Deschiderea Planetariului pentru public se va face după aprobarea regulamentului, cel mai probabil în luna aprilie.
Date tehnice:Construire clădire Planetariu: 2.432.000 de leiAmenajare Planetariu: 8.205.000 lei,
 fonduri de la bugetul local. Constructor: SC HAR&H SRLOrdinul de începere a lucrărilor a fost
 dat în 31 iulie 2018.A fost construit un planșeu de beton de peste 300 de m.p.,
 în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta este și axa de înclinare 
a Pământului), pentru a da senzația de profunzime.A fost montată o cupolă specială pentru 
proiecție, din plăci de aluminiu perforat.Au fost instalate 105 scaune, din care două locuri
 pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități locomotorii. Persoanele cu dizabilități 
beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.Au fost
 instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, SONY, proiecție 4K.
 A fost instalat un sistem de sunet cu 7 canale de sunet, 14 boxe și 2 subwoofer, cu 
o putere de 19.000 de W.Au fost instalate două sisteme de ticketing, unul pentru
 Planetariu și unul pentru Grădina Zoologică. Au fost instalate sistem de climatizare, 
de detecție incendiu și de supaveghere video. 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: