Cel mai iubit medic al Serviciului de Ambulanţă Brașov, doctorul Nicolae Olteanu s-a stins din viață

Unul dintre cei mai iubiţi și respectați medici ai Serviciului de Ambulanţă Brașov, doctorul Nicolae Olteanu s-a stins din viață. Pentru el SALVAREA nu a mai venit, fiind răpus de o boală nemiloasă.

Acum un an, doctorul Nicolae Olteanu și-a luat rămas bun de la colegii de breaslă și a ales să lase în urmă munca pe care o făcea cu pasiune și devotament.  Cariera sa a durat 35 de ani, timp în care medicul Olteanu, “Tata” cum îi spuneau colegii, a salvat mii de vieţi.

La sosirea din ultima sa cursă cu ambulanța, la sediul serviciului a fost întâmpinat cu o surpriză. Brancardierii, directorii, prietenii și toţi angajaţii l-au întâmpinat pe melodia trupei Iris, „De vei pleca”, întrucât la momentul respectiv și-a rugat colegii să nu-l pensioneze cu sirene.

 

Jurnalistul brașovean Claudiu Loghin povestește despre dr. Nicolae Olteanu:

„Era director și povestea cum a reușit să aducă la Ambulanța Brașov una din primele «rachete pe roți». O ambulanță primită drept donație din Elveția. Făcea acest lucru cu o lumină aparte în privire.
A făcut salvări cu elicopterul și instructaj pentru echipajele de urgență, când bazele aeromedicale erau încă un vis frumos. Și povestea, cu aceeași lumină caldă în privire cum vibra elicopterul, la mare altitudine, pe vreme rea.
L-am văzut cum a făcut traheotomie victimei unui accident rutier. Pe asfalt, cu toată agitația din jur, concentrat doar la lupta pentru care era acolo. Era unica șansă ca omul acela să poată trăi și trebuia încercată atunci, pe loc.
Când cineva se îneca cu o bucată de mâncare, în curtea unei unități militare, a coborât din ambulanța oprită la poartă, a sărit gardul, fără să aștepte formalitățile de intrare și a început manevrele salvatoare.
În mai, anul trecut, a ieșit la pensie. Îi plăcea Iris și colegii l-au primit, la sosirea din ultima cursă, cu „De vei pleca“. Atunci am înțeles cu adevărat cât de iubit a fost medicul Nicolae Olteanu. Îmbrățișări sincere, lacrimi de emoție, mult, foarte mult respect, din partea tuturor. Și aceeași lumină frumoasă în priviri, la dânsul și la colegii adunați în jur.
Într-o seară, când nu îi era bine, s-a dus de unul singur la Urgențe și s-a așezat cuminte pe scaun, în sala de așteptare. Omul care a pornit mii de inimi, care a salvat mii de oameni, care a trăit o viață pe ambulanță s-a dus singur la Urgențe și și-a așteptat rândul la consultație, alături de toți pacienții de la rând.
Voia să meargă pe munte mai mult decât a făcut-o înainte de pensionare. Marți seară, s-a stins.
Brașovul a pierdut o legendă. Drum lin, domnule doctor”.

 

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

 

Foto: NewsBv

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: