Cel mai important proiect REGIO din Borsec din ultimii 15 ani

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta contractarea celui mai important proiect finantat din fonduri europene in ultimii 15 ani pentru Orasul Borsec din judetul Harghita. Este vorba despre cererea de finantare pentru ”Proiect integrat pentru imbunatatirea calitatii vietii in orasul Borsec”, care obtine resurse nerambursabile in valoare de aproape 5 milioane euro in cadrul programului REGIO 2014-2020. Construirea de doua cladiri cu functiuni sociale, modernizarea altor doua constructii importante din centrul orasului, precum si reabilitarea a mai mult de 4 km strazi si unor terenuri in suprafata de aproape 3 hectare, sunt obiectivele acestui proiect a carui valoare totala este de peste 31 milioane lei.

Aceasta initiativa a edililor din Borsec se incadreaza in Axa Prioritara 13 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, unde se alatura celorlalte 24 contracte semnate pe aceasta axa, prin care comunitatile mai mici din Regiunea Centru beneficiaza de investitii socio-edilitare in valoare totala de peste 92 milioane euro. Odata cu semnarea acestui proiect, orasul Borsec beneficiaza de proiecte de investitii europene, pentru aceasta perioada, in valoare totala de peste 7,5 milioane euro.

Cererea de finantare contractata pentru orasul Borsec are ca obiective dezvoltarea serviciilor sociale prin construire de locuinte sociale, dezvoltarea serviciilor culturale, precum si protejarea unui element reprezentativ din patrimoniul cultural construit al Statiunii Borsec, prin realizare unui Centru cultural, dezvoltarea serviciilor educationale, dar si dezvoltarea infrastructurii de acces, inclusiv a spatiului public adiacent, din zona centrala a orasului. Valoarea totala a proiectului este de 31.173.032,54 lei (aproximativ 6,7 milioane euro), finantarea fiind acordata prin Prioritatea de investitii 13.1, dedicata sprijinirii regenerarii oraselor mici si mijlocii, pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul REGIO 2014-2020. Suma nerambursabila solicitata este de 22.815.953,50 lei, reprezentand 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile fiind de aproximativ 1,8 milioane euro. Edilii din Borsec estimeaza ca mai mult de 5.000 de oameni, dintre care jumatate sunt turisti, vor beneficia direct de aceasta investitie, incepand cu decembrie 2023, cand lucrarile vor fi incheiate.

 

”Investitiile in domeniul social-edilitar in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Orasul Borsec a atras in perioada precedenta de finantare (2007-2013) peste 24 milioane lei din fondurile REGIO pentru reabilitarea unor strazi si pentru investitii in educatie, iar acum a depasit suma de 36 milioane lei, cumuland investitiile in reabilitarea unor constructii, pentru domeniul social si pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor publice. Fara sprijinul fondurilor europene nu s-ar fi putut realiza aceste investitii, localitatile si nici chiar unele judete, nu dispun de sume atat de mari pentru a acoperi toate nevoile de dezvoltare. Nu este pentru prima data cand precizez ca ceasta Axa Prioritara 13, nici nu exista in urma cu 10-12 ani in cadrul Programului Operational Regional si a fost introdusa in urma actiunilor concentrate de descentralizare a fluxului de investitii, la initiativa administratiei publice si cu deplina sustinere a tuturor Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala. Astfel, punem la dispozitia comunitatilor mai putin dezvoltate fonduri europene pentru proiecte locale de mare interes public. Utilizand judicios fondurile europene pe care le gestioneaza ADR Centru, edilii sunt degrevati de anumite cheltuieli, putand sa investeasca fondurile locale in alte necesitati ale cetatenilor. Iar comunitatile mici se dezvolta, utilizand aproape 100 milioane euro doar prin proiectele contractate in Regiunea Centru, ceea ce inseamna mult raportat la bugetul intregului program”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Activitatile prevazute in cadrul proiectului sunt structurat pe patru componente complementare, care includ construirea a doua cladiri cu functii sociale; modernizarea si dotarea Liceului Tehnologic ”Zimmenthausen”, precum si modernizarea cladirii cu functii culturale din cadrul Ansamblului Balnear ”7 izvoare” si a Casei de Cultura. De asemenea, se vor modernizare peste 4 km strazi urbane si se vor reabilita peste 14,3 mii mp de spatii verzi si urbane in Centrul civic, cuprinzand parcari, teren de sport, terenul aferent izvorului Kossuth, terenul din spatele Bisericii Ortodoxe, spatiul public de langa terenul de sport Kerek si inca un teren pentru activitati sportive langa fosta Vila 55. Detalii despre aceste investitii se regasesc in Fisa de proiect atasata prezentului material de presa.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: