Ce spune senatorul Mihail Veştea despre programul de investiţii Anghel Saligny

Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny a intrat în linie dreaptă odată cu încheierea pe 9 noiembrie a perioadei de înscriere a proiectelor pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură rutieră şi cele de apă şi canalizare. Lista proiectelor aşa cum au fost depuse de administraţiile locale se găseşte pe site-ul Ministerului Dezvoltării: https://mdlpa.ro/pages/anghelsaligny.

Peste 90% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România au cerut finanţare prin Anghel Saligny pentru drumuri publice, poduri şi podeţe, alimentare cu apă, sisteme de canalizare sau de epurare a apelor uzate. Este vorba despre 137,59 miliarde lei, cerute de 3.147 de UAT-uri pentru peste 7.000 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde lei. Proiectele de investiții în rețeaua de distribuire a gazelor vor putea fi depuse în curând.

Am vrut să aflăm ce părere are senatorul de Braşov, Mihail Veştea, despre programul de investiţii care a dus la ruperea coaliţiei de guvernare PNL – USR – UDMR.

Programul Anghel Saligny a încins spiritele nu numai în Guvern, ştiu că şi la Parlament aţi avut parte de discuţii aprinse pe marginea lui. De ce a provocat aşa mult scandal un program care va finanţa servicii de bază, practic?

Mihail Veştea: Aţi surprins exact esenţa, este vorba despre finanţarea unor servicii publice de bază, care nu pot fi finanţate prin fonduri europene clasice, şi atunci soluţia este un program naţional de investiţii. Accesul la apă curentă şi canalizare nu trebuie să fie restricţionat pentru localităţile mici, de exemplu. La fel accesul la reţeaua de gaze sau posibilitatea de a circula pe drumuri modernizate, care nu pun în pericol viaţa conducătorilor auto. Sunt convins că cei care s-au opus programului pur şi simplu nu ştiu care sunt marile probleme în administraţiile locale – bugete insuficiente pentru aceste lucrări.

Cum aţi votat în Senat la plenul care a decis adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru acest program de investiţii?

M.V.: Votul meu a fost pentru dezvoltare, pentru investiţii şi pentru sprijin acordat autorităţilor locale. De altfel, de asta am şi candidat pentru Parlament, ca să sprijin administraţiile locale din perspectiva legislaţiei care îi priveşte în mod direct. Şi mă bucur că am putut aproba pe repede înainte acest program care va aduce co-finanţare acelor lucrări de interes public care au fost amânate ani de zile din lipsa banilor.

Ce le-aţi răspuns colegilor parlamentari de la USR, care au acuzat PNL şi PSD că vor să facă un PNDL 3, prin care primarii vor fura bani?

M.V.: Important este, cred, ce le-au răspuns propriii aleşi locali. Toți primarii USR au depus cereri de finanțare prin „Anghel Saligny”, iar acest lucru nu mai are nevoie de comentarii în plus. Între politica de la centru, făcută la televizor, şi necesităţile comunităţii pe care o administrezi, iată că şi primarii USR au ales comunitatea şi finanţarea prin programul pe care l-au hulit şefii lor de la Bucureşti.

Cum va ajuta acest program de investiţii Braşovul şi ce şanse are la finanţare o localitate mică din judeţul nostru, de exemplu?

M.V.: Din ce ştiu până la acest moment, din relaţia foarte bună pe care o păstrez cu primarii din judeţ, majoritatea localităţilor au depus proiecte, iar suma totală se ridică undeva la peste 2,5 miliarde de lei. Am convingerea că majoritatea celor eligibile vor şi obţine finanţarea. Proiectele depuse la nivelul întregii ţări sunt mult peste alocarea de 50 de miliarde de lei, dar trebuie să vă amintesc că fiecare UAT are prealocată finanțare minimă pentru cel puțin un proiect eligibil: comunele au alocate 4 milioane lei; orașele – 7 milioane lei; municipiile, altele decât reședințele de județ – 10 milioane lei;             municipiile reședințe de județ – 43 milioane lei; sectoarele municipiului București – 35 milioane lei; județele (reprezentate de consilii județene) – 140 milioane lei. Aşadar, nu se pune problema de localitate mică sau mare, se pune problema de eligibilitate la finanţare.

Pentru ce lucrări au depus localităţile din judeţul Braşov proiecte în Anghel Saligny?

M.V: Din ce am discutat cu edilii din județ, drumurile sunt capitolul principal pentru care au cerut finanțare și înscris proiecte serioase, care se ridică la peste 1,5 miliarde lei. Urmează sistemele de canalizare, stațiile de epurare a apelor uzate și sisteme de captare a apelor pluviale, unde au înscris proiecte în valoare de peste 600 milioane lei. Și mai sunt proiectele pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei. Acestea sunt înscrise deocamdată, pentru sesiunea care tocmai s-a încheiat. Urmează să depună proiecte și pentru alimentarea cu gaze naturale.

Anghel Saligny este PNDL 3, în opinia dumneavoastră?

M.V: Cred că la întrebarea aceasta răspunde numărul uriaș de UAT-uri care au înscris deja proiecte la finanțare. Aproape toate localitățile, mai puțin 81 din toată țara. Așadar, Anghel Saligny este programul care răspunde acum nevoii acute de finanțare a infrastructurii esențiale unde înregistrăm întârzieri istorice – apă, asfalt, urmând gazele – proiecte locale care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naționale sau comunitare. În plus, programul „Anghel Saligny” are și prevederi menite să asigure coeziunea teritorială și să prevină creșterea disparităților, clientelismul și favoritismul politic.

Și vă mai dau niște date dintr-o analiză a Ministerului Dezvoltării, care arată nevoia acestor investiții în toată țara: 29% dintre localităţi nu dețin rețele de apă, iar 57% din unitățile administrativ-teritoriale nu dețin canalizare, 20.000 km de drumuri județene și 27.000 km de drumuri comunale sunt nemodernizate. Pentru alimentarea cu apă și pentru lucrări de canalizare, necesarul estimat în anul 2015 era de cel puțin 80 miliarde de lei. Iar 70% din unitățile administrativ-teritoriale nu au acces la rețele de distribuție de gaze naturale.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: