Ce spune Remus Borza despre directiva 1164 privind impozitarea multinationalelor in tara in care realizeaza venit

Luni s-a discutat in Camera Deputatilor proiectul de lege 289/2017 privind implementarea Directivei Europene 1164/2016 privind impozitarea multinationalelor in tara in care realizeaza venit. De la Comisia de Buget-Finante a plecat cu propunere de respingere. Ca urmare a interventiei mele si a altor 2 colegi din PNL plenul Camerei Deputatilor a votat in unanimitate retrimiterea proiectului de lege in comisia de specialitate. Da-i Doamne PSD-ului mintea romanului cea de pe urma.

Prin tot felul de optimizari fiscale(preturi de transfer,imprumuturi de la societatile mama cu dobanzi prohibitive,contracte de consultanta) multinationalele externalizeaza anual peste 10 miliarde euro.O parte din acesti bani (16%) ar trebui sa ramana in Romania ca impozit pe profit. Or, in realitate lasa prea putin in tara. In conditiile in care detin 53% din cifra de afaceri a Romaniei si care anul trecut a fost de 1263 miliarde lei, multinationalele, desi detin pozitii de cvasimonopol in sectoarele cheie ale economiei romanesti, au platit impozit pe profit de doar 2 miliarde lei(!!!)

Avem nevoie de investitii straine, avem nevoie de know haw, avem nevoie de cultura antreprenoriala a multinationalelor. Tocmai, raportat la aceste nevoi, statul roman a oferit multinationalelor facilitati fiscale, protectie si acces neingradit la resurele tarii, fara a cere mare lucru in schimb. Decat putin respect si loialitate.

Puteti gasi interventia mea din sedinta Camerei Deputatilor, la minutul 37’26”: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.video?sursa=1&idl=1

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: