Ce spun reprezentanții ALDE despre liberalizarea pieței de energie electrică?

Președintele Comisiei de Economie, Industrie și Energie din cadrul ALDE Brașov, domnul Ion Valentin Țîra, a prezentat astăzi, în cadrul conferinței de presă, o analiză privind ″mirajul″ liberalizării pieței de energie electrică.

Acesta atrage atenția asupra faptului că, deși începând cu 1 ianuarie 2018, energia electrică furnizată populației este achiziționată integral din piața liberă, odată cu liberalizarea totală a energiei electrice la consumatorii casnici, unii furnizori au început să atace acest segment și să forțeze încheierea de contracte de furnizare a energiei electrice folosind metode mai puțin ortodoxe.

Din aceste considerente, domnul Țîra consideră necesară o campanie mediatică de informare a cetățenilor, care trebuie să fie vigilenți înainte de a semna orice contract de furnizare a energiei electrice. Acesta recomandă populației o consultare cu actualul furnizor pentru a face împreună o analiză corectă a contraofertei  primite.

Un exemplu în acest sens este așa numita ofertă cu abonament zilnic de numai 0,25 de lei/zi și preț la energie de numai 0,250 lei/kWh, mai ieftină decât la actualul furnizor cu 10%, care la prima vedere presupune o reducere  de 10% pentru 0,25 de lei/zi.

Socotită mai în amănunt, oferta presupune 7.5 lei lunar pentru abonament, la o factură în medie de 100 kWh/luna. Acest lucru înseamnă că, în fapt, clientul în loc să plătească 25 lei pentru 100 kWh, plătește 25+7,5=32,5 lei pentru 100kWh, deci cu 30% mai scump. Și iată cum o prezentare de scădere a costurilor devine o creștere a contravalorii energiei electrice plătite de către client.

Cum exemplele sunt nenumărate, se impune sensibilizarea ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ) care, în calitate de reglementator, ar trebui să completeze legislația, astfel încât cetățenii să fie protejați de astfel de comportamente abuzive.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: