Ce bani a primit Brașovul prin PNDL? (FOTO)

Deputatul Roxana Manzatu a prezentat o analiza a programului de guvernare PSD-ALDE. Partidul Social Democrat a lansat un site, www.guvernarepsd.ro, iar cei interesați pot pot vedea la maniera cea mai concretă care este stadiul de îndeplinire a programului de guvernare, cel după care suntem evaluați și judecați zi de zi de când am câștigat alegerile. ”Sunt informații pe categorii, adică fermierii, oamenii de afaceri, mamele cu copii, pensionarii, toți pot să se uite la categoria respectivă de beneficiar și să vadă concret, în ultimii doi ani, ce măsuri s-au luat la nivel de legislativ sau măsuri luate la nivel guvernamental. Din punctul meu de vedere astăzi în conferința de presă aș vrea să discut despre celălalt tip de informație de pe acest site www.guvernarepsd.ro, și anume cel teritorial. Dacă o să intrați pe acest site o să găsiți o hartă interactivă a României și dați click pe oricare dintre județe, evident, ne interesează Brașovul. Și acolo o să găsiți listele cu proiectele de investiții finanțate de Guvernul României în județul Brașov prin Programul Național de Dezvoltare Locală 1 și 2, dar și prin Compania Națională de Investiții.

Vorbim de finanțare de la bugetul de stat pentru investiții din diverse localități ale județului nostru sau la fel de bine puteți să vă uitați și la celelalte județe pentru comparație, cel puțin ce înseamnă finanțările guvernamentale pentru investiții locale în Brașov pentru că e bine să discutăm pe cifre și pe date concrete. Se fac aceste investiții, dar spre deosebire de fonduri europene, când avem investiții din finanțare guvernamentală nu se face mare tam-tam, nu avem plăcuțe foarte vizibile, nu sunt conferințe de presă, finanțatorul de obicei este uitat. Programul Național de Dezvoltare Locală este principalul instrument de finanțare pentru sate, orașe mici, din bugetul de stat pe lângă fondurile europene și este o inițiativă PSD care a fost adesea criticată, dar este folosită la maximum de toate autoritățile locale de toate culorile politice, fiindcă e vorba de dezvoltare până la urmă locală.

PNDL 1 și 2 pentru că avem două etape la acest program suma totală pe care proiectele de investiții din județul Brașov au atras-o, unele finalizate, este aproape de 888 de milioane de lei în total. Puteți să vedeți investițiile finalizate deja, amintesc drumul către Plaiul Foii de la Zărnești este investiție de 6,5 milioane RON susținută din PNDL 1. Avem opt domenii mari finanțate din acest bănuți. O importantă categorie de investiții care atrage finanțare este cea a drumurilor finanțate în zona de drumuri comunale, străzi, drumuri județene, poduri, suma totală contractată este de 360 de milioane de RON în județul Brașov. Subliniez faptul că și Consiliul Județean Brașov are opt investiții finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală, trei în PNDL1, cinci în PNDL 2 și o sumă consistentă de aproape 78 de milioane de lei atrase de la Guvernul României pentru drumuri județene.

Acesta este un program care vine și susține un mod facil comunitățile mai mici pentru al ajuta să ofere cetățenilor serviciile de bază, drumurile sunt categoria cea mai accesată. Urmează categoria de investiții în rețele de canalizare, 29 de investiții finanțate prin PNDL 1 și 2, suma totală contractata este de 250 de milioane RON. Vedeți aici enumerate și primăriile beneficiare și câteva investiții in zona de apa și canalizare. Vă dau un exemplu, de la Poiana Mărului, care are finanțare pe canalizare, pe PNDL 2 și va începe șantierul acum în primăvară, a lucrat tot anul trecut la proiectul tehnic, licitații pentru firma de construcții. A treia categorie ca valoare, rețele de alimentare cu apă potabilă. Aici avem 126 de milioane de lei finanțare din PNDL 1 și 2 de asemenea vedeți localitățile care au accesat primăriile care a accesat pentru diverse cartiere sau mă rog surse sau sate componente. Urmează ca pondere, investițiile în școli, grădinițe, creșe, că vorbim de extindere de corpuri de clădire sau de modernizări de dotări, 49 de milioane de lei pentru aceste 39 de investiții.

S-a urmărit aici să se facă investițiile pentru autorizarea școlile și grădinițele din mediul rural. Urmează ca pondere iluminatul public, un total de finanțare de 6,6 milioane lei în 11 investiții. Urmează investițiile în dispensare, patru la număr, un total de 5,7 milioane de lei, prin PNDL 1 și 2. Cămine culturale au fost finanțate doar prin PNDL 1 cred că sunt finalizate toate. Ultima categorie e a sediilor de instituții publice, avem doar trei proiecte total 2,4 milioane RON de două sedii de primărie și o remiză de pompieri. Așa am încercat eu să ilustrez care sunt domeniile finanțate din fonduri guvernamentale pe județul Brașov.

Consider că e important ca de fiecare data, și acum și în viitor, când avem discuții legate de de ceea ce se întâmplă dinspre guvernarea PSD-ALDE către județul Brașov să menționăm.  În spatele finanțării, o recunosc, este munca primarilor și a consiliilor județene, dar de asemenea trebuie să facem echipă și noi parlamentarii pentru că toate investițiile astea durează un an, doi trei sau patru și în funcție de cât de repede primesc autorizații, aviz. Într-o altă conferință de presă o să vorbesc și de legislația pe care am modificat-o ca să ușurăm parcurgerea etapelor către realizarea obiectivelor de investiții. Eu am semnat o inițiativă legislativă de exemplu prin care să putem să finanțăm și extinderea de rețele de curent electric din PNDL, pentru că accesul la curent electric cel puțin în comunitățile foarte sărace, nu doar în cartierele noi, este esențial și este o inițiativă legislativă care trecută de Senat, este deja la Camera Deputaților, se va dezbate chiar la Comisia de Industrii unde activez si eu și domnul Mohaci. De asemenea este inițiativa privind conectarea la rețelele de gaze naturale prin PNDL„ a spus Roxana Manzatu, deputat PSD.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: