CCR ar putea respinge proiectul privind eliminarea pensiilor speciale din cauza unui amendament USR

UDMR este singurul partid care dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale. Celelalte partide ”joacă” electoral, altfel ar fi găsit soluții pentru ca să nu mai existe români ”speciali”. A fost eliminat doar un procent de 1,38% din totalul pensiilor speciale…

Parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, dar numai pentru deputați și senatori, ceea ce înseamnă un procent de 1,38 din totalul acestora. Cu alte cuvinte, ce s-a votat ieri este o nimica toată, pentru că aproape 99% din pensii rămân. Plus că, există șanse mari ca CCR să respingă legea din cauza amendamentelor depuse de USR care ar putea fi declarate neconstituționale. ”Actualul proiect, care a fost amendat și care prevede inclusiv oprirea celor aflate în plată, din punctul meu de vedere, va avea mari probleme de constituționalitate”, a spus Florin Roman, chiar unul dintre parlamentarii aflați la putere.

Amendamentul USR-PLUS care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată poate fi contestat la CCR pentru că legea fundamentală, Constituția prevede că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

Singurii care nu au fost de acord cu acest proiect au fost cei din UDMR care, prin vocea liderilor, au susținut că ar trebui toate pensiile speciale eliminate, nu doar unele și că sunt 11 categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii.

 

Poziţia Uniunii Democrate Maghiare din Romania privind pensiile speciale este una fermă şi consecventă. Toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să beneficieze de pensie, după limita de vârstă şi în urma contribuţiei. Principiul contributivităţii trebuie să fie principiul de bază al sistemului de pensii.

Rămân pensiile speciale care nu au nicio legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări ale angajaţilor MApN, MAI, serviciilor secrete, ale celor din Administraţia penitenciarelor şi aşa mai departe. Rămân în plată pensiile speciale ale judecătorilor şi procurorilor, în medie de aproximativ 20.000 de lei lunar, iar în cazul categoriilor care se pensionează la 40-50 de ani, există posibilitatea să opteze pentru pensie specială, după care se angajează din nou la stat. Astfel, sunt mulţi care îşi trag sume frumoase din bugetul de stat prin pensii şi salarii, iar dumneavoastră tocmai vă pregătiţi să vă înşelaţi alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, fără să soluţionaţi marile probleme ale sistemului. Indemnizaţia pentru limita de vârstă a foştilor deputaţi şi senatori reprezintă 1,38% din totalul pensiilor speciale. Restul de aproape 99% rămân neatinse”, a spus liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: