Acasă Local Asa NU! Cazul halucinant al „alpinistulu debusolat” din Piatra Craiului, îmbrăcat doar...

Asa NU! Cazul halucinant al „alpinistulu debusolat” din Piatra Craiului, îmbrăcat doar în tricou și pantaloni scurți

Un caz neobișnuit și periculos în care un „alpinist” nepregătit a avut nevoie de ajutor a fost prezentat de către reprezentanții Salvamont Zărnești. Persoana în cauză a sunat pentru ajutor la Serviciul Unic 112, dar nu a putut furniza coordonate precise și a fost găsită în cele din urmă la Padina lui Călineț, în Piatra Craiului. Acest „alpinist” nu avea echipament corespunzător, fiind ămbrăcat în tricou și pantaloni scurți, nu avea lanternă frontală cască coardă, sau vreun plan bine stabilit.
Jurnal de activitate, din seria AȘA NU !!!
În noaptea care tocmai a trecut, noi, cei din Salvamont Zărnești, alături de Jandarmeria Montană, ne-am confruntat cu un caz halucinant, o adevărată „nuvelă”, pe care dorim să o facem publică cu scop pur educativ.
Cazul de față prezintă urmatoarele date:
Un “alpinist“ sună prin Serviciul Unic 112, în jurul orelor 19:00, motivând că nu are afecțiuni medicale, dar este “debusolat” și nu știe încotro să meargă.
Până aici nimic deosebit, doar că ulterior primim următoarele detalii:
– are un smart watch (care i se descarcă), pe care-l folosește pentru un anumit track, ce menționează Brâul de Mijloc și Padina lui Călineț, însă nu știe să-l folosească pentru a ne trimite coordonatele;
– are un telefon mobil, fără semnal, folosit pe post de lanternă;
– are un ham și un anou, agățate de rucsac, și cam atât…
Deși este octombrie și plouă, nu are geacă, echipamentul lui vestimentar fiind compus doar din tricou, o bluză și pantaloni scurți. În plus, practicā „alpinismul” pe timp de zi și noapte,
neavând o lanternă frontală. De cască și coardă, nici nu poate fi vorba, îi ajung doar hamul și anoul.
La o scurtă interogare primim răspunsuri precum:
– Tinere, ce grad cațeri?
– Păi la sala 6A manșă, mi-a ieșit și un 5B cap de coardă !!!
– Și solo?
– Păi….. 2A!!!
– Ai mai fost în Piatra Craiului? Ce nemarcate ai mai făcut in Crai?
– Am făcut multe !! ….. Inclusiv VALEA COMORILOR și SEACA DINTRE CLĂI!!!
– Dar știe cineva de tine?
– Știe un amic… și dacă se întâmplă ceva cu mine, ar fi sunat el, probabil peste cateva zile !!!!
În condițiile de față, încă o dată spunem AȘA NU!!!
Povestea halucinantă, a avut de data aceasta un final fericit, “alpinistul” nostru fiind găsit în Padina lui Călineț, după o incursiune pe care nimeni nu a înțeles-o, prin ce “expuneri” s-a înscris, având în vedere că a ajuns acolo fără să știe despre “scara de fier”. Pe trasee de acest gen, pot apărea oricând situații similare, în care să nu mai existe a doua șansă la viață…..
Sperăm că acest caz să fie o lecție, inclusiv pentru persoana în cauză, și tragem un nou semnal că, în asemenea condiții, mersul în Piatra Craiului e de domeniul hazardului.
Trist este că și în ultimul moment tânărul a dat dovadă de inconștiență, încercând să-și ascundă identitatea în fața reprezentanților Jandarmeriei Montane, atunci când au vrut să completeze fișa de caz !!!” au anunțat reprezentanții Salvamontului Zărnești.