Cât era șpaga pentru obținerea unui contract la spitalele din Brașov

În sfârșit, procurorii DNA au intrat tare în spitalele din Brașov.

Unitățile spitalicești din Brașov au devenit mană cerească pentru unele persoane din conducere. Potrivit procurorilor DNA, reprezentanții spitalelor achiziționau echipamente medicale supraevaluate, chiar și dacă nu era nevoie de ele. Interesul conducerii din unitățile medicale era ca aceste contracte să ajungă la o anumită firmă. Bineînțeles, nu gratis, ci pentru șpăgi care variau între 5000 și 89.000 de euro.

”Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni:

  • luare de mită,
  • dare de mită,
  • trafic de influență,
  • cumpărare de influență,
  • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție

 

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au spus reprezentanții DNA Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: