Cât de periculoase sunt pentru sănătate antenele GSM amplasate pe clădirile din Brașov?

Multe din cladirile din Brasov sunt „acoperite” de antene GSM. Partea proasta este ca unele antene au fost amplasate chiar pe spitale, un exemplu ar fi Spitalul de Copii din Brasov. Din pacate, specialistii sustin ca aceste antene sunt destul de periculoase pentru sanatatea oamenilor, iar radiatiile electromagnetice ar afecta destul de mult. Cei mai expusi par a fi locatarii din blocurile laterale acestor antene, imobilele fiind bombardate cu valori maxime ale radiatiilor. Mai putin afectati sunt locatarii aflati la ultimul etaj.

Noi stim ca undele se propaga in sus si in jos, dar aceasta propagare este complet inutila pentru societatea de telefonie. Se emite in lateral pentru ca trebuie sa poarte semnalul departe, sa aiba acoperirea cat mai buna. Emisia este ca un fel de gogoasa, in sus si in jos sunt valori apropiate de 0 si in lateral este valoarea maxima”, a declarat pentru publicatia Ring dr. ing. Mircea Manolescu, doctor in radiatii şi administrator al unei firme care efectueaza masuratori ale campului electromagnetic.

Specialistul trage un semnal de alarma si sustine ca, pe termen lung, aceste radiatii fac ravagii in corpul omenesc. Produc insomnii, dureri de cap, impotenta, Alzheimer sau chiar cancer limfatic.

Cine da autorizatii pentru amplasarea antenelor pe blocurile din Brasov?

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Brasov, pentru amplasarea acestor antene pe cladiri este nevoie de autorizatie. „Din ce cunoastem noi, cei care au amplasat antene pe cladiri au autorizatie de la noi, care se da pe baza avizelor de la Mediu„, a precizat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov.

Reprezentantii de la Mediu ofera aviz, dar dupa ce se consulta cu Directia de Sanatate Publica(DSP). „Se da un aviz de la Mediu, dar si de la DSP. La Mediu nu exista aparatura de masurat radiatiile. Insa, din ce cunosc, se fac masuratori in acest sens„, a spus prefectul Ciprian Bancila, fost director al Agentiei de Protectia Mediului din Brasov.

Din pacate, nici Primaria Brasov, nici Protectia Mediului, nici DSP Brasov nu au aparatura necesara pentru a masura valorile radiatiilor emise de aceste antene.

Noi nu facem masuratori. De acest lucru se ocupa Institutul National de Sanatate Publica din Bucuresti„, a explicat dr. Claudia Bularca, purtator de cuvant al DSP Brasov.

Cu alte cuvinte, pe nimeni nu intereseaza sanatatea brasovenilor. Locuitorii orasului sunt in schimb buni platitori de taxe si impozite, insa, cand vine vorba ca cineva sa le apere interesele, sefii din institutiile de stat se vad neputinciosi.

Poate ca ar fi timpul ca cei din Consiliul Local sa emita o Hotarare prin care aceste antene sa nu mai fie amplasate pe spitale, scoli sau blocuri de locuit. Aceste antene ar putea fi amplasate in exteriorul orasului, sau in oras, dar in zone mai putin populate care sa nu afecteze sanatatea oamenilor.

Exista o recomandare la nivelul Uniunii Europene prin care se cere ca antenele GSM sa fie amplasate cat mai departe de zonele populate, insa, sefii municipiului sunt prea ocupati ca sa dea importanta acestor lucruri care ar putea proteja brasovenii.

%d blogeri au apreciat: