Când vom beneficia și la Brașov de un târg de producători locali, ca la Sibiu?

Începând din anul 2017, la Sibiu funcționează „Piața Volantă Transilvania”, pentru susținerea producției locale și autentice de alimente, sub egida Consiliului Județean. Această piață găzduiește standurile producătorilor din întreaga regiune vizată.

Piața este fără îndoială cel mai amplu loc de întâlnire, expunere și desfacere a micilor producători din regiunea Sibiului, astfel că brânzeturi de munte, mezeluri, produse de panificație, legume și fructe bio, dar și dulcețuri și siropuri sunt apreciate de cele mai exigente gospodine. Pe lângă produsele tradiționale, pregătite după rețete vechi, găsiți de asemenea produse speciale, noi, precum brânzeturi cu mirodenii, miere cu goji sau nectar de cătină albă. Amplasată în apropierea cartierelor de locuințe, piața a devenit totodată un loc de întrevedere pentru localnici și este un reper de neratat pentru vizitatori.

Urmând modelul Sibiului, Dragoș Cristian Dumitru, în calitate de consilier județean, a depus în data de 24 iunie 2021, sub numărul 561/12985, un proiect de hotărâre privind înființarea Târgurilor de producători locali în județul Brașov. Inițiatorul a formulat propunerea de proiect de hotărâre privind înființarea – organizarea – funcționarea Târgului Producători Locali, având ca obiect înființarea Târgului de Producători Locali în municipiul Brașov, municipiul Făgăraș, orașul Rupea și orașul Râșnov, precum și Regulamentul de organizare și funcționare, în vederea aprobării de către Consiliul Județean Brașov.

Această inițiativă concretizează nevoia exprimată în mod constant de locuitorii județului Brașov (atât producătorii, cât și consumatorii), de a avea un loc destinat desfacerii produselor locale. Înființarea unor  târguri în municipiul Brașov, municipiul Făgăraș, orașul Rupea și orașul Râșnov are drept scop desfacerea și valorificarea produselor agricole și agroalimentare locale, autohtone, la preț de producător și totodată stimularea producătorilor locali în comercializarea prin vânzarea directă a produselor obținute în fermă/gospodăria proprie.

Într-o comunicare pe canalul de socializare Facebook, consilierul județean Dragoș Cristian Dumitru, inițiatorul proiectului susține că necesitatea dezvoltării proiectului a venit în urma unor discuții cu numeroși producători locali, din zonă. “Avem producători locali de brânză, telemea, caș, miere, săpunuri din miere, pălării, curele, fermieri de legume, fructe și mult mai multe. Majoritatea își vând marfa cu ajutorul internetului, pe Facebook, sau en-gros, la samsari. (…) Am ajuns la concluzia că avem nevoie în Brașov de un târg pentru producători locali, care să se țină cel puțin o dată la două săptămâni. ”

În cadrul aceluiași mesaj, consilierul județean Dragoș Cristian Dumitru solicită suportul tuturor partidelor și al autorităților în domeniu, în vederea implementării proiectului – ”acest proiect este pentru brașoveni și avem nevoie de implicarea tuturor pentru realizare!”

Vom urmări cu interes răspunsul autorităților județene și demararea acestui proiect atât de necesar.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: