Campanie de prevenire a accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști, conducători de trotinete/trotinete electrice, mopede, motociclete

Conducătorii de biciclete/trotinete/trotinete electrice trebuie să dea dovadă de responsabilitate și cultură rutieră, respectând cu strictețe regulile de circulație.

Ultimele modificări  legislative adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial al României nr. 954/06.10.2021, reglementează în mod concret circulația bicicletelor/trotinetelor pe drumurile publice, normele de conduită pentru conducătorii acestora.

 

Astfel, ca elemente de noutate, bicicletele/trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu:

 

 • sisteme de avertizare sonoră, pe lângă celelalte echipamente deja obligatorii: dispozitive de frânare eficace, sistem funcțional de direcție, mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
 • elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care în mişcare formează un cerc continuu;
 • lumina de culoare albă, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă.

 

 

Atenție:

 • Trotinetele se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, pe un singur rând. Schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorului pe lângă aceasta, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna.
 • Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii bicicletelor/trotinetelor/trotinetelor electrice sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
 • Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii a trotinetelor electrice.
 • Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale (în cazul conducătorului de bicicletă), respectiv fără a ţine ambele mâini pe ghidon (în cazul conducătorului de trotinetă electrică).
 • Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică este obligat să aibă asupra sa actul de identitate.

 

În cazul conducătorilor de vehicule, noile reglementări prevăd:

 

 • Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roţi, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.
 • Pot depăşi bicicletele şi trotinetele electrice pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m.
 • Obligativitatea acordării priorității de trecere, atunci când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: