”Cadou” pentru mâlul de la robinet…Brașovenii vor plăti mai mult pentru apă și canalizare

Vești proaste pentru brașoveni. Începând cu 15 octombrie 2018, tarifele la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare vor crește cu 20 de bani pe metru cub. Toate aceste se întâmplă în anul în care Compania Apa a bifat gafă după gafă, a lăsat brașovenii fără apă potabilă când au fost probleme din cauza inundațiilor, le-au furnizat consumatorilor apă cu mâl zile întregi, străzile au fost inundate din cauza canalizarii care nu a mai făcut față. Însă, conducerea companiei consideră că pentru toate aceste ”beneficii” este momentul creșterii tarifului. Mai mult, printr-un comunicat de presă, compania se ”plânge” de faptul că în prezent Brașovul ar avea tarife mici, iar acum, după marirea lor se vor afla pe locul 22 pe țară…într-un oraș de munte cu resurse nelimitate…

Interesantă este atitudinea conducatorilor din Brașov, în special a acționarilor principali, Consiliul Județean și Primăria Brașov care la nivel declarativ au anunțat tot felul de măsuri și verificări la Compania Apa, dar, în realitate nu s-a întamplat nimic. Oare care sunt adevăratele motive pentru care nimeni nu îndrăznește să ia atitudine împotriva conducerii, care sunt interesele? Deci, pentru tarifele mari, brașovenii ar trebui să mulțumească și acționarilor principali, mai exact, Consiliului Județean și Primăriei Brașov.

Mai jos redăm integral comunicatul Companiei Apa Brașov.

 

”Compania Apa Brașov S.A. anunță că, din 15 octombrie 2018, tarifele la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare-epurare ape uzate vor crește cu 20 de bani pe metru cub pentru toți clienții, însă tot se vor situa la un nivel mai mic decât acum trei ani, când a fost operată ultima majorare de tarif la nivelul județului Brașov.

Tarifele se vor modifica astfel: de la 4,05 lei/ m³ la 4,17 lei/mc (majorare cu 12 bani/ m³)  pentru apa potabilă şi de la 3,06 lei/ m³ la 3,14 lei/ m³ (majorare cu 8 bani/ m³) pentru canalizare-epurare ape uzate. Tarifele conţin TVA în cotă de 9% pentru apă potabilă  şi 19% pentru canalizare – epurare ape uzate.

Modificarea tarifelor are la bază ajustarea lor cu inflația, impusă prin prevederile contractelor de împrumut încheiate cu BERD și de finanțare cu UE pentru realizarea de investiții în domeniu. Astfel, în contractul de împrumut se stipulează că fiecare tarif va fi majorat în funcție de indicele de inflație imediat după (și în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie  sau 1 iulie, după caz, a fiecărui An Financiar) o majorare cumulată de peste 3% a indicelui ratei inflației față de data la care majorarea anterioară a tarifului a avut loc”. Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică cu privire la indicele ratei inflației, pentru perioada iulie 2015 (data ultimei modificări de tarif) – iulie 2018, acesta a ajuns la o valoare mai mare de 3%. În luna iulie 2018 rata inflației a fost 4,56% și a ajuns în august la  5,1%, fiind una dintre cele mai mari la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Înainte de majorare, tarifele practicate de Compania Apa Brașov se situau, conform A.N.R.S.C., pe locul 30, la nivel național, adică printre cele mai mici în domeniu. După majorare, se vor afla pe locul 22.

Tarifele sunt avizate de către A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare  pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și au fost aprobate de A.D.I.D.A.J.Bv (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov), adică de toate autoritățile locale afiliate Asociației prin hotărârea nr. 57 din data de 26.09.2018”.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: