Cabinete stomatologice în școlile din Brașov

Viceprimarul Costel Mihai a prezentat astăzi cabinetul stomatologic școlar înființat de municipalitate, prin Direcția de Servicii Sociale, în incinta Școlii Gimnaziale nr 19.
„După ce anul trecut am înființat primul cabinet stomatologic dedicat studenților brașoveni, anul acesta am inclus în buget alte două astfel de cabinete, unul în incinta Școlii Gimnaziale nr 19, celălalt la Colegiul Tehnic Transilvania, care vor funcționa începând din 15 ianuarie, șapte ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Este important de știut că aceste cabinete nu se adresează doar elevilor din instituțiile de învățământ unde acestea funcționează, ci tuturor elevilor din Brașov, din ciclul primar, gimnazial și respectiv liceal. Anul viitor vom lua în calcul deschiderea a cel puțin altor două astfel de cabinete, pentru că trebuie să ne raportăm și la asigurarea funcționării celorlalte cabinete școlare din Brașov“, a declarat viceprimarul Mihai Costel.
Spațiul în care vor funcționa cabinetele au fost puse la dispoziție de cele două instituții de învățământ, iar cheltuielile de renovare și dotare au aparținut municipalității, care va asigura și cheltuielile de funcționare. Costul aparaturii a fost de 35.000 de lei pentru fiecare cabinet, acestea dispunând de fotoliu stomatologic, unit stomatologic dotat cu cameră intra-orală, compresor, turbină și sterilizator (autoclav) conform ultimelor normative din domeniu, instrumentar medical etc. „Cabinetul este dotat cu tot ce este nevoie desfășurării activității unui medic stomatolog, activitatea principală fiind de consultații și profilaxie, specifică unităților școlare. Accentul va fi deci pe consult, educație și profilaxie, control și monitorizare, însă se pot face și intervenții de tipul obturațiilor sau sigilărilor de canal reticular“, a explicat medicul stomatolog Sorana Bertleff.
Primăria Brașov a intrat în posesia cabinetelor medicale școlare în urma unei hotărâri de guvern intrată în vigoare în 2010. Municipalitatea trebuie să le asigure spațiile, dotările și cheltuielile de funcționare, în timp ce personalul medical este plătit de Ministerul Sănătății. „Este necesar să ne implicăm mai mult în funcționarea acestor cabinete școlare, însă în acest moment este necesară o clarificare legislativă – și noi am făcut deja demersuri în acest sens – astfel încât municipalitatea să poată ea angaja și plăti personalul medical, iar responsabilitatea și atribuțiile sale în acest domeniu să fie complete“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: