Bugetarii, mult peste angajații din mediul privat. Cum vor evolua salariile în următorii ani?

Mai bine platiti la stat decat la privat, chiar si fara legea salarizarii unitare. Cam asa vor evolua salariile in urmatorii trei ani, potrivit prognozei oficiale. Specialistii au calculat ca o leafa medie de bugetar va trece de 4.000 de lei brut anul viitor, dar si ca privatii nu vor ajunge la acest nivel nici in anul 2020. Diferentele se vor adanci insa odata cu aplicarea legii salarizarii unitare, care intarzie sa intre in dezbaterea parlamentara, desi guvernul da asigurari ca se va aplica de la 1 iulie.

Specialistii de la Comisia Nationala de Prognoza arata ca, in 2020, un bugetar va castiga cu 1.000 de lei mai mult decat un angajat la privat. Aceast trend se explica prin faptul ca in companiile mari, cu capital privat, cei mai multi angajati sunt pe posturi de muncitori necalificati ori calificati, cu salarii mici, care vor trage salariul mediu in jos. Cu toate acestea, insa, in mediul bugetar nu exista o asemenea pondere a muncitorilor necalificati. Salariul mediu brut in administratia publica a crescut in februarie anul acesta la 1.116 euro pe luna, potrivit calculelor facute de Consiliul Fiscal. Asta face ca acum un angajat din administratia publica romaneasca sa fie mai bine platit decat unul din Polonia, Ungaria si Bulgaria.

Distanta intre salariul mediu din mediul bugetar si cel din mediul privat creste de la an la an. Estimarile nu iau insa in calcul cresterile salariale promise prin legea salarizarii unitare, care e acum in stadiul de proiect.  Se prevede ca prima data vor creste salariile celor din domeniul apararii si al ordinii publice, de la 1 iulie anul acesta. Apoi, de la 1 ianuarie 2018, se vor bucura de majorari si ceilalti bugetari. Salariile vor creste in trepte, pana in 2022. Castigul salarial mediu brut lunar in 2020 va fi de 4.800 de lei in sectorul bugetar, iar in sectorul privat de numai 3.800 lei, potrivit CNP. Salariul mediu brut in administratie publica din Romania e de 1.121 euro, peste Polonia – 1.096 euro, Ungaria – 1.005 euro si Bulgaria – 556 euro.

 

 

 

 

 

sursa: bzi.ro

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: