Breasla ceramiștilor sobari din Transilvania ajunge la Viscri

Sâmbătă, 31 August, ora 13:00, deschidem porțile Bastionului de Est al Bisericii Fortificate din Viscri pentru o expoziție de cahle pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrica din România de sobe cu cahle presate și pictate manual. Expoziția cuprinde o parte din arhiva de 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a expune piese ale patrimoniului material transilvănean în spații neconvenționale.
La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.  În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificatiei – Sit Unesco, folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Vernisajul de la Biserica Fortificată este urmat de un concert de jazz cu trupa Ela Sol în livadă la Viscri 32 – spatiu gastronomic Slow Food și una dintre cele 6 destinatii speciale Gault & Millau Romania. Tot la Viscri 32, vizitatorii pot să vadă mai multe sobe pictate cu plită, tipice pentru gospodariile din Transilvania.

 

Până acum, părți din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela precum si o expozitie permanentă în “Pavilionul din Jina” în cadrul Muzeului Astra.

Save the date: sâmbătă, 31 August, ora 13:00 – Biserica Fortificată Viscri
> Acces vernisaj – inclus în biletul de la Biserica Fortificată
> Acces concert, începând cu ora 18:30 – doar pe bază de rezervare

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020 și va fi inclusă în circuitul de vizitare al Bisericii Fortificate din Viscri. Proiectul este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș cu scopul de a atrage atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și să le adapteze la secolul 21.

Teracota Mediaș

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.
La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari.
Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.
Teracota Mediaș lucreaza constant cu restauratori, organizatii si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a.
Imbold, Asociația
Asociaţia Culturală Imbold este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din România.
Imbold este totodată un generator de artă si proiecte culturale care îşi propune că, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, meșteri uitați si manufacturi cu importanța pentru patrimoniul cultural național.

Biserica evanghelică fortificată din Viscri

A fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Din anul 1999, biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea și transformată într-o biserică fortificată cu turnuri, bastioane și două ziduri de apărare.

Organizat de: Cuimbold si Teracota Medias
Gazduit de: Biserica Fortificata Viscri – Sit Unesco
Parteneri: Viscri 32 – White Barn and Blue House, SN Deco Group, Slow Food Viscri, Imbold Nativ

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: