Brașovul stă tot mai prost în ce privește calitatea aerului, orașul este tot mai poluat.Ce indică stațiile de monitorizare?

Municipiul Brașov este tot mai poluat pe zi ce trece. O confirmă chiar stațiile de măsurat calitatea aerului amplasate în Brașov. De exemplu, chiar în ultimele zile s-au înregistrat depășiri clare ale normelor, în special în ce privește particulele în suspensie.

Ce sunt particulele în suspensie?

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Sursele acestora sunt: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei
Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Ce fac autoritățile locale pentru a diminua poluarea? Până în prezent nimic, altfel s-ar vedea îmbunătățiri.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: