Brașovul, pregătit pentru sezonul de iarnă. Operatorul de deszăpezire asigură 86 de utilaje

Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă și precipitațiile anunțate, inclusiv sub formă de ninsoare, reprezentanții Primăriei Brașov au verificat astăzi, 23 noiembrie, modul în care operatorul de deszăpezire este pregătit pentru acest sezon, stocurile de material antiderapant și utilajele care vor asigura această activitate.

Potrivit primarului Coliban, înainte de această verificare s-a asigurat că tot ceea ce depinde de Municipalitate a fost făcut: a fost achiziționat materialul antiderapant în cantitate suficientă, sunt alocate fondurile necesare în buget, sunt semnate contractul subsecvent (Primăria Brașov are un acord cadru valabil până la sfârșitul anului 2023) și ordinul de mobilizare a utilajelor de deszăpezire.

În ceea ce privește stocul de antiderapant – sarea cu inhibitori de coroziune, care au rolul de a proteja mediul și mașinile participante la trafic – primarul a declarat că este cea mai mare cantitate asigurată la Brașov la începerea sezonului rece.

Conform contractului încheiat de Municipalitate cu Comprest SA, pentru sezonul de iarnă acest operator trebuie să asigure 86 de utilaje:

– 31 de utilaje de mari dimensiuni cu lamă și răspânditor;

– 15 unimoguri cu lamă și răspânditor;

– 2 tractoare cu lamă și răspânditor;

– 27 de tractorașe cu lamă și răspânditor;

– 11 utilaje de încărcare: încărcătoare frontale, buldoexcavatoare și buldozere.

,,Conform contractului, noi trebuie să intervenim în 30 de minute în fiecare punct al Brașovului. De aceea, utilajele sunt de diferite dimensiuni, în funcție de capacități și de nevoia orașului. De asemenea, pentru a putea face o intervenție corectă în timp util, ne-am făcut și un punct suport de încărcare a agentului chimic, pentru a putea scurta eventualele probleme în caz de averse abundente. (…) Toți ne dorim ca asfaltul să fie negru, chiar dacă ninge. Pentru asta sunt niște proceduri tehnice pe care le vom respecta, și, în plus, este foarte important să apelăm la buna credință a beneficiarului real, care sunt locuitorii orașului. Parcarea ilegală sau alte situații în trafic ne pot bloca în situația în care intrăm cu efective importante să putem să deszăpezim, și facem apel către cetățeni să înțeleagă acest lucru și să evite situațiile de acest gen”, a declarat Alexandru Tănase, directorul Comprest.operatorul de deszăpezire

Pentru a reduce timpii de intervenție, operatorul de deszăpezire va avea, pe toată perioada iernii, un depozit suport de material antiderapant, pe str. Zizinului, și o minibază cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant în Poiana Brașov.

În prezent, noaptea, când temperaturile sunt negative, pe pasaje și în zonele înalte (de ex. C.D. Gherea) se intervine cu material antiderapant, cu rol de prevenție.

În sezonul 2020 – 2021, pentru deszăpezirea orașului s-au utilizat aproximativ 8.000 de tone de material antiderapant, costurile pentru această activitate fiind de 21 de milioane de lei.

 

Etapele pentru deszăpezire:

– etapa 1: arterele principale, unitățile medicale, unitățile de învățământ, instituțiile de intervenție, străzile pe care circulă mijloacele de transport în comun;

-etapa 2: străzile de legătură cu arterele principale;

– etapa 3: străduțele din interiorul cartierelor.

Având în vedere specificul anumitor zone în pantă, cum ar fi cartierul Șchei, activitatea de deszăpezire se face, și aici, în prima și a doua etapă.

Activitatea de deszăpezire pe toate arterele de circulație din municipiul Brașov va fi asigurată de către Comprest SA, cu excepția tronsoanelor 1, 2 și 3 ale ocolitoarei, care este asigurată de CNAIR.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: