Brașovul la summit-ul UNICEF

30 de ani de la semnarea Convenției internaționale privind drepturile copiilor: Municipiul Brașov – sigura comunitate din România prezentă la summit-ul UNICEF al „orașelor prietene ale copiilor“

Municipiul Brașov a fost prezent la primul summit mondial al orașelor prietene ale copiilor – Children Fiendly Summit – care a avut loc la Koln, în această săptămână. Orașul nostru este singura comunitate din România participantă la acest eveniment, la care au fost prezente peste 100 de orașe din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud și Africa.

Scopul întâlnirii de la Koln a fost acela de a identifica modul în care orașele pot deveni cât mai „prietenoase“ pentru copii, implementând cât mai bine prevederile Convenției internaționale privind drepturile copilului – document semnat în 1989.  

La Children Friendly Summit de la Koln au participat primari, viceprimari sau reprezentanți ai administrațiilor locale din peste 100 de orașe, din 40 de țări.  Brașovul a fost prezent la summit prin viceprimarul Costel Mihai, la invitația UNICEF, cu care municipiul are deja un parteneriat în desfășurare.

„Vorbim despre un eveniment internațional de amploare, dedicat drepturilor copiilor, la care România a fost prezentă prin municipiul Brașov, la invitația UNICEF. De altfel, cu UNICEF avem deja un parteneriat ce vizează două proiecte destinate susținerii copiilor: crearea unui centru de zi pentru copiii în situații vulnerabile, pe care vrem să îl dezvoltăm cu sprijin financiar din fonduri norvegiene, și candidatura Brașovului pentru obținerea titlului de «Oraș prieten al copiilor», implementând inițiativa cu același nume. Această calitate o vom obține însă numai asumându-ne o serie de măsuri care să faciliteze dezvoltarea armonioasă a copiilor, prin educație, prin infrastructură specifică, sport, sănătate. Deși probabil nu toată lumea acordă, în acest moment, importanța cuvenită acestui titlu, «oraș prieten al copiilor» este o calitate spre care trebuie să tindem, pentru că cei mici sunt viitorul comunității și trebuie să crească și să se dezvolte în cele mai bune condiții“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Cu ocazia evenimentului de la Koln, Costel Mihai a avut și o întâlnire cu directorul executiv adjunct al UNICEF Global, Charlotte Petri Gornitzka, aceasta arătându-se încântată de decizia Brașovului de a aplica inițiativa „Oraș prieten al copiilor“. „Pe lângă întâlnirea și schimbul de experiență cu liderii comunităților care au deja experiență ca «Oraș prieten al copiilor“ am avut plăcerea acestei întâlniri oficiale cu directorul executiv adjunct al UNICEF, care ne-a felicitat personal pentru decizia de a implementa la Brașov această inițiativă, și ne-a transmis că așteaptă cât mai curând rezultatele“.

Summit-ul de la Koln, organziat de UNICEF, a marcat împlinirea a 30 de ani de la adoptarea Convenței internațonale privind drepturile copilului – document semnat de 196 de state ale lumii, printre care și România, ce obligă partenerii să asigure cele mai bune condiții de dezvoltare pentru cei mici, să respecte drepturile copilului și normele de protecție ale acestuia, în mod nediscriminatoriu.

În urma acestui summit, participanții au adoptat un document-manifest prin care își asumă să aibă rezultate concrete, sustenabile și pe criterii măsurabile în ceea ce privește aplicarea Convenției și susținerea copiilor. „Prin acest document, toți cei prezenți la summit și-au asumat, printre altele, să încurajeze participarea activă a copiilor, în conformitate cu vârsta, la viața comunității, să elimine discriminarea, să faciliteze servicii de calitate pentru cei mici în domeniile educației timpurii, sănătății și nutriției și, nu în ultimul rând, să le dea șansa să se bucure de viața de familie, de joacă, de timp liber“, a încheiat viceprimarul Brașovului, Mihai Costel. 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: