Brașovenii vor un parc în zona IUS (FOTO)

Brașovenii vor sa fie amenajat un parc in zona IUS. Avand in vedere ca Brasovul este deficitar la capitolul spatii verzi, parcul ar fi binevenit si ar mai reduce din poluarea existenta in momentul de fata. Este cunoscut faptul ca Brasovul se afla in topul oraselor poluate din Romania. ”In primul rand trebuie sa va aduc la cunostinta faptul ca Brasovul, contrar parerii generale, sta cel mai prost din tara la numarul de mp/cap de locuitor de spatii amenajate cu destinatia parc, respectiv 5 mp/loc!
De acord, suntem cu totii constienti ca suntem inconjurati de munti, dar asta nu inseamna mare lucru pentru ca acest avantaj se transforma rapid in dezavantaj, zona depresionara a Brasovului face ca miscarea aerului sa fie dificila astfel Brasovul este unul dintre orasele cu aerul cel mai poluat din Romania. Muntii, desi sunt in apropiere, nu pot fi accesati de toate categoriile de varsta si nici nu sunt accesibili in toate anotimpurile, mare parte din an fiind aproape total inaccesibili populatiei, nemaivorbind de imposibilitatea accesului categoriilor de varsta mai vulnerabile: batrani, copii, persoane cu handicap„ a scris pe contul sau brasoveanul Nelu Corbu

Pentru a discuta problema parcului cu cat mai multi brasoveni, Nelu Corbu a creat si o pagina speciala pe facebook intitulata sugestiv: ”Vrem parc în zona IUS-Lubrifin-Lemexim”.

De ce aceasta zona?

Avand in vedere dezvoltarea orasului din ultimii ani, zona IUS-Lemexim-Rafinarie este acum una aproape centrala, fiind una din putinele zone industriale dezafectate ramase libere de constructii, momentan pe toate celelalte platforme industriale dezafectate desfasurandu-se ample investitii imobiliare.
Terenul este inconjurat pe toate laturile lui de blocuri de locuinte, aceasta facand cu atat mai mult ca ideea de parc sa fie una dezirabila, prezenta unui parc in zona fiind la cel mult 1km respectiv 10-15 min de mers pe jos din directia a sase cartiere: Florilor, Garii, Scriitorilor, Craiter, Centru civic, Astra(partial).

Al cui este terenul in acest moment?
Suprafețe:
Parcela Lubrifin: 91.887 mp – PEGASUS REAL ESTATE SRL BRASOV
Parcela IUS: 61.515 mp – S.C. BRAŞOV IMOBILIARA S.R.L., CU SEDIUL ÎN BUCUREŞTI
Parcela Lemexin: 40.146 mp – SC MASTERANGE IMOBILIARE SRL BUCUREŞTI
Total: 193.548 (19,35 ha)

Care sunt beneficiile?

Zonele verzi reprezinta o conditie indispensabila unei vieti citadine normale, atât prin rolul estetic, cât si prin oportunitatile pe care le ofera pentru agrement si petrecerea timpului liber. De asemenea, au un rol important în atenuarea poluarii mediului (neutralizeaza unii poluanti, filtreaza pulberile în suspensie, reduc nivelul de poluare fonica), în regularizarea temperaturii si umiditatii aerului.
Putem spune deci ca beneficiile sunt multiple, acestea ducand la cresterea calitatii vietii a miilor de locuitori din imediata apropiere(dar nu numai).

Analiza spatiilor verzi in municipiul Brasov si Zona Metropolitana

Între datele statistice cu privire la spatiile verzi furnizate de INS si de alti actori (autoritati publice locale, APM etc.) exista unele diferente legate de metodologia de determinare a acestora (de ex. includerea sau nu a spatiilor cu destinatie sportiva, a cimitirelor, a terenurilor libere etc.)
Principalele categorii de spatii verzi din perimetrul construibil sunt:
• spatii verzi cu acces nelimitat;
• spatii verzi publice si de folosinta specializata;
• baze de agrement;
• complexe si baze sportive;
• spatii verzi cu acces limitat din incinta unor institutii;
• spatii verzi abandonate (neincluse în registrul spatiilor verzi);
• suprafete plantate din curtile particulare.
Cu toate acestea, vom lua in calcul doar spatiile verzi cu destinatie parcuri.

Suprafata spatiilor verzi în localitatile urbane din Zona Metropolitana Brasov ha/per capita in anul 2014:
-Brasov 146.0 ha, respectiv: 5 mp/loc
-Codlea 42.0 ha, respectiv: 16 mp/loc
-Sacele 4.0 ha, respectiv: 1.1 mp/loc
-Ghimbav 6.0 ha, respectiv: 10.2 mp/loc
-Predeal 4.0 ha, respectiv: 7.6 mp/loc
-Râsnov 16.0 ha, respectiv: 9.2 mp/loc
-Zarnesti 62.0 ha, respectiv: 23.2 mp/loc
Sursa: Anuarul teritorial al judetul Brasov 2009 – 2014

Suprafata spatiilor verzi în localitatile urbane din Zona Metropolitana Brasov a fost constanta în perioada 2009 – 2014, conform datelor INS.

Parcuri in Municipiul Brasov:

• Parcul central “Nicolae Titulescu”: este amplasat în centrul orasului, pe Bulevardul Eroilor, si cuprinde locuri de joaca pentru copii (leagane, tobogane, groapa cu nisip, etc.), banci, monumente statuare (Nicolae Titulescu, Cincinat Pavelescu, St. O. Iosif) si o fântâna arteziana. De mentionat ca acest parc se doreste a fi excavat pentru a se construi o parcare subterana dupa care stratul vegetal se va pune la loc odata cu arborii(!).

• Parcul Magnolia, din centrul Civic. Pe lânga spatiile de joaca pentru copii, aici sunt amenajate si zone pentru activitati sportive: un teren de baschet si un spatiu dotat cu rampe speciale pentru skateboard-uri. Nu stiu in ce masura acest spatiu poate fi considerat cu adevarat parc avand in vedere putinii copaci.

• Parcul de la baza Tâmpei: dispune de urmatoarele dotari: teren de baschet, spatii de joaca pentru copii, leagane, groapa de nisip. Promenada de la baza Tâmpei reprezinta una dintre zonele agreate de turisti si de localnici având alei umbrite, banci, un chiosc pentru fanfara si sursa de apa potabila.

• Parcul Gheorghe Dima, din apropierea Colegiului National “Andrei Saguna”: dispune de urmatoarele dotari: spatiu de joaca pentru copii (balansoar, leagane, tobogan), banci, sursa de apa potabila.

• Parcul Ina Schaeffler din Livada Postei, cu spatii de joaca special amenajate.

• Parcul Tractorul: dispune de vegetatie, patinoar, banci si locuri de joaca pentru copii. In arealul acestui parc se doreste extinderea cladirilor care deservesc complexul sportiv dar si taierea celei de a treia benzi pentru largirea strazii 13 Decembrie.

• Parcul din Noua este situat în cartierul Noua, la marginea de sud-est a Municipiului Brasov, fiind înconjurat de padure, beneficiaza de o zona de picnic si un lac de agrement, in imediata apropiere se afla Gradina Zoologica si Parc Aventura(privat). Este probabil singurul spatiu din Brasov care se poate numi parc in adevaratul sens al cuvantului.

 

sursa: facebook-Nelu Corbu

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: