Brașov, primul județ care depune la primării listele de semnături #FărăPenali

Județul Brașov este primul care a depășit pragul minim necesar de 20.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” și primul în care se depun la primării listele de semnături.

Vineri, 20 iulie, s-au depus la Primăria Brașov 14.500 de semnături de la cetățenii din municipiul Brașov, urmând ca până luni să fie depuse listele de semnături și în restul localităților din județ, în total peste 22.000 de semnături.

La depunerea semnăturilor au participat președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea, președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, şi președintele USR Brașov, Claudiu Dumitriu.

USR Braşov le mulţumeşte tuturor celor care au semnat, voluntarilor care au petrecut zeci de ore strângând semnături, precum și organizațiilor și grupurilor civice care susțin această campanie: Forumul Democrat al Germanilor din România, ApIS PM Feedback, Brașovul Civic, Asociația Visum pentru Educație și Cultură şi Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Depunerea listelor la primării este următorul pas după strângerea semnăturilor. Primăriile verifică autenticitatea datelor și validează numărul de semnături. După cel mult trei săptămâni, dosarele vor fi ridicate de la primării, urmând să fie înregistrate, împreună cu proiectul și expunerea de motive, la Parlament. Parlamentul va înainta apoi propunerea către Curtea Constituţională, pentru controlul de constituționalitate.

Între timp, activitatea de strângere de semnături continuă în toată țara. Pentru ca inițiativa să poată fi depusă în Parlament, avem nevoie de 500.000 de semnături la nivel național, iar un număr de 21 de județe trebuie să strângă fiecare cel puţin 20.000 de semnături.

La Brașov, va continua strângerea de semnături la cortul de la Modarom, iar în paralel se vor forma echipe de voluntari care vor merge în județe învecinate, precum Mureș, Prahova sau Argeș. Prima deplasare în afara județului va avea loc sâmbătă și duminică, la Sinaia, unde o echipă de voluntari, printre care și actorul Marius Manole, va strânge semnături în parcul Dimitrie Ghica, între orele 12.00-15.00.

În județul Brașov, cetățenii sunt aşteptaţi să semneze sau să aducă liste de semnături la cortul Fără penali de la Modarom, zilnic între orele 17.00-21.00, și la sediul USR Brașov (Bd 15 Noiembrie nr. 1, ap.9-10, interfon 04), zilnic între orele 15.00-18.00.

Pentru informaţii de actualitate privind campania “Fără penali în funcţii publice”, cetățenii sunt rugați să sune la numărul de telefon 0732.371.957 sau să urmărească site-urile www.farapenali.rowww.brașov.usr.ro şi pagina de FB https://www.facebook.com/USRBrasov/.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

One thought on “Brașov, primul județ care depune la primării listele de semnături #FărăPenali

 • 23 iulie 2018 la 11:28
  Permalink

  Initiativa USR e un bun exercitiu de coeziune a maselor dar in acelasi timp are si mari deficiente pe care masele nu vor sau nu isi doresc sa le constientizeze:

  -redundanta: hotararile judecatoresti definitive pentru condamnari penale cu executare sau cu suspendare prevad deja interdictii ale dreptului de eligibilitate pentru cei condamnati (Faptul ca aceasta prevedere va fi prezenta in Constitutie nu garanteaza ca va fi si repectata asa cum si alte prevederi din Constitutie care tin de vointa poporului, sunt incalcate frecvent si flagrant);

  -manipulare: masele sunt manevrate aparent spre un scop nobil, demarare procedura revizuire Constitutie, dar USR isi doreste doar sa aiba un pretext pentru a acumula capital electoral (Organizarea, mobilizarea si toate actiunile USR in sprijinul acestei initiative sunt doar de fatada, USR este deja in campanie electorala mascata);

  -este cu dedicatie: conform cu expunerea de motive(parte integranta a acestei initiative pe care cetatenii care semneaza ar fi bine sa o citeasca in prealabil si sa nu semneze ca primarul) si cu textul vehiculat a fi propus prevedere viitoare in Constitutie, condamnatii definitiv la pedepse cu suspendare nu sunt vizati (Si ar fi aici cateva exemple de persoane care nu sunt sub incidenta acestei prevederi).

  Un lucru foarte important pe care nu trebuie sa il scape din vedere poporul roman si care ar putea fi implementat de asemenea prin aceasta posibila revizuire a Constitutiei este faptul ca ceea ce a reprezentat vointa poporului la referendumul din 2009, prin prezenta la vot a jumatate plus 1% din alegatorii cu drept de vot si exprimarea a in jur de 80% din cei care au votat pentru Parlament unicameral si 300 de parlamentari, va trebui implementata de asemenea pentru ca vointa poporului nu se prescrie si CCR va fi obligata sa declare neconstitutionala orice alta prevedere constitutionala care nu are in vedere rezultatul referendumului din 2009!

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: