Brașov, Iași și București vor suporta din bugetele locale sancțiunile financiare plătite de România pentru poluarea aerului

Romania va fi sanctionata din cauza poluarii si a calitatii aerului. Potrivit unui document al Ministerului Mediului, sancțiunile financiare aplicabile Romaniei vor fi recuperate de la autoritatile publice locale ”vinovate” de poluarea aerului. Este vorba despre Brasov, Iasi si capitala Bucuresti care ocupa locurile fruntase intr-un top al poluarii. In ultimii ani, Romania a primit mai multe avertismente din partea Comisiei Europene cu privire la calitatea aerului din marile orase.

Din pacate, autoritatile locale si nationale nu au facut nimic in acest sens, motiv pentru care s-a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei. In raportul intocmit pentru Romania se arata ca in Brasov, Bucuresti si Iasi, valorile limita zilnice au fost depasite cu mult.

In Brasov, aerul cel mai poluat este in zonele cu trafic greu si pe langa santierele de constuctii. Studiile medicale arata clar ca poluarea poate provoca boli cardio-vasculare,  astm, dar si cancer.

Din pacate, la Brasov, in loc sa fie imbunatatiri pe acest segment, se pare ca lucrurile mai tare s-au degradat. Drept dovada sunt zonele verzi distruse cu buldozerele inclusiv in cartierul Schei, unul din ”plamanii” orasului Brasov. O alta zona plina de poluare este Tractorul unde constructiile au transformat cartierul intr-o aglomerare urbana prafuita. O crestere a poluarii o arata si traficul rutier din zona care, in ultimii 2 ani, a devenit infernal. Desi noile blocuri din oras ar fi trebuit sa aiba spatii verzi, mai multi copaci, din pacate, managementul prost al administratiei locale a facut ca fiecare dezvoltator imobiliar sa construiasca dupa bunul plac. Transportul public local este, de asemenea, sub orice critica. Autobuzele sunt vechi, iar poluarea mare.

Daca alte orase mari din tara au luat in considerare achizitionarea de autobuze electrice, la Brasov totul a ramas la stadiul de proiect. Primaria Brasov nu a fost in stare nici macar statiile de incarcat masini electrice sa le dea in folosinta asa cum ar trebui. Una dintre statii, care se afla in fata Primariei Brasov, este montata de forma, avand in vedere ca nu se poate ajunge la ea pentru incarcare din simplul motiv ca autoritatile locale nu au amenajat si un loc de parcare special pentru acest lucru. Astfel, locurile de parcare din fata statiei sunt in permanenta ocupate de alti soferi, pe buna dreptate, atata timp cat nu le interzice nimeni. Ce ar trebui sa faca un proprietar de masina electrica in acest caz, sa astepte ore intregi sau zile pana isi ia muta un sofer masina din fata statiei ca sa poata incarca? Concluzia este ca multe dintre proiecte au fost facute in bataie de joc, iar rezultatul se vede cu ochiul liber.

In schimb, pentru a creste preturile la imobiliare, tot mai multe publicatii de profil arunca pe piata fel de fel de sondaje care sustin ca Brasovul este un oras cu o calitate buna a aerului, ceea ce este total fals avand in vedere studiile si masuratorile efectuate de specialisti.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: