Acasă Blog

Schimbări în transportul public din Brașov: stație nouă la Coresi și orar modificat pentru linia 24

0

Pentru a asigura un cât mai bun și eficient serviciu de transport public în zona Coresi – Tractorul, RATBV va introduce de sâmbătă, 22 martie, stația ”Ioan Ursu” în traseul liniilor 2, 7 și 8. Această stație este situată pe Strada 13 Decembrie, înainte de stația ”Coresi”, doar pe sensul de deplasare spre centrul orașului. Până la momentul menționat stația era deservită exclusiv de mijloacele de transport de pe liniile 2B și 9.

De asemenea, de mâine, 21 martie, în vederea asigurări unei cât mai bune corelări a circulației mijloacelor de transport RATBV, se modifică unele ore de plecare în cursă ale autobuzelor ce deservesc traseul liniei 24 (Livada Poștei – Stupinii Noi). Noul orar de circulație al liniei 24 va fi postat în stațiile de pe traseu și pe site-ul www.ratbv.ro, în secțiunea ”Trasee și orare”, afișele urmând a purta mențiunea ”Valabil din 21.03.2025”.

thumbnail

 

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

0

8 din 10 români se confruntă cu cel puțin o problemă dentară[1], după 55 de ani peste jumătate din ei raportează o sănătate orală moderată, rea sau foarte rea[2].

Problemele dentare afectează toate categoriile de vârstă, de la copii și adolescenți până la adulți și seniori, au consecințe la nivelul tuturor aspectelor vieții și sunt asociate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer – acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului „Global Oral Health Status” realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin care este subliniat, încă o dată, impactul sănătății orale precare asupra calității vieții.

Luând în considerare toate aceste aspecte, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, celebrată, în fiecare an, pe 20 martie, este important ca românii să conștientizeze importanța acesteia pentru starea generală de bine și necesitatea de a rezolva problemele dentare.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care circa 8 din 10 români se confruntă cu cel puțin o problemă dentară, conform unui studiu din 2023 realizat la solicitarea Haleon. Astfel, studiul[3] arată că 42% dintre români au carii, 33% se confruntă cu tartru, 22% au dinți sensibili, 18% au experimentat sângerări gingivale, 16% experimentează retragerea gingiilor, 15% raportează o respirație urât mirositoare, iar 14% au dinți galbeni sau dinți pătați.

  • OMS: Problemele dentare sunt asociate cu diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

Problemele dentare sunt cumulative, progresive și cronice și, atunci când nu sunt tratate la timp, conduc la consecințe fizice, sociale și mintale pentru toate categoriile de vârstă, de la copii, până la adolescenți, adulți și seniori. De asemenea, se arată în raportul OMS, sănătatea orală este parte integrantă din sănătatea generală, existând o legătură bi-direcțională între cele două. În ultimele decenii, multiple studii au demonstrat asocierea între problemele dentare și diverse alte afecțiuni ale corpului. Unele dintre cele mai multe astfel de studii indică, de exemplu, legătura dintre boala parodontală severă și diabet, tratarea bolii parodontale aducând o ameliorare a simptomelor diabetului, arată raportul OMS.

O altă asociere a fost demonstrată între boala parodontală severă și boala cardiovasculară, respectiv, într-o mai mică măsură, boala cerebro-vasculară sau boala obstructivă pulmonară cronică. Mai mult decât atât, s-au descoperit legături între carii și pierderea dinților, pe de o parte, și pierderea abilităților cognitive, anumite cancere și diverse pneumonii, pe de altă parte. se mai arată în „Global Oral Health Status” realizat de OMS. Deși cercetarea se află încă la început, aceste asocieri sunt susținute de factori biologici comuni, precum infecție, inflamație, microbiom și răspunsuri imunitare, dar și de diverse aspecte comportamentale și sociale.

  • Impactul problemelor dentare asupra copiilor

În cazul copiilor, arată OMS, cariile netratate pot duce la infecții acute, dureri dentare și disconfort, care le afectează celor mici abilitatea de a mânca, de a vorbi, învăța și dormi. În cazurile severe, cariile netratate pot avea impact negativ asupra nutriției, ceea ce afectează creșterea și luarea în greutate. Durerea dentară poate, de asemenea, să reducă prezența la școală a copiilor, afectându-le performanța educațională.

În România, problemele orale pot fi accentuate și de faptul că 47% dintre copii încep prea târziu periajul dentar, deoarece părinții nu acordă suficientă atenție igienei orale a acestora, conform unui studiu[4] recent realizat la inițiativa Haleon România, la care au participat 300 de părinți cu vârsta între 20 și 50 ani care au copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Acest lucru se întâmplă în contextul în care 52% dintre părinți au raportat că micuții lor consumă dulciuri cel puțin o dată pe zi, 10% dintre părinți au declarat că li se întâmplă frecvent să se afle în situația în care copilul lor să nu se fi spălat pe dinți în timpul zilei, în timp ce un procent și mai mare, 19%, au mărturisit că ocazional copilul lor merge la culcare fără să se spele pe dinți.

  • Impactul problemelor dentare asupra adulților

Adulții se pot confrunta cu o gamă largă de probleme dentare, care au consecințe asupra tuturor aspectelor vieții, de la starea generală de sănătate la cea mintală. Mai mult decât atât, în cazurile severe, acestea pot afecta chiar oportunitățile de angajare și pot reduce productivitatea, conform raportului OMS. De altfel, un studiu realizat în SUA a demonstrat că 243 de milioane de ore de productivitate sunt pierdute, anual, din cauza durerilor de dinți sau a problemelor dentare[5].

Cu toate acestea, multe probleme dentare pot trece neobservate sau pot fi considerate minore până la momentul acutizării. Conform raportului „Starea de sănătate a populației” realizat de INS – Institutul Național de Statistică[6], de exemplu, majoritatea românilor până în 65 de ani au declarat o stare de sănătate orală bună şi foarte bună, în timp ce doar 30,0% dintre persoanele de 65-74 ani şi 14,3% dintre persoanele de 75 şi ani şi peste au declarat că au o stare de sănătate orală bună şi foarte bună.

  • Impactul problemelor dentare asupra seniorilor:

O sănătate orală precară în rândul persoanelor în vârstă poate afecta activitățile zilnice și poate acutiza problemele specifice vârstei. Seniorii cu probleme stomatologice se confruntă cu durere, dificultăți de mestecat și de alimentație sau chiar carențe nutriționale. Persoanele vârstnice fragile, care locuiesc în centre de îngrijire pe termen lung, au adesea nevoi ridicate de îngrijire orală, ceea ce poate complica alte afecțiuni existente.

Conform INS, începând cu vârsta de 55 ani, peste jumătate dintre bărbații români și aproape jumătate dintre femei declară o sănătate orală moderată, rea sau foarte rea (51,3% dintre bărbații și 47,5% dintre femeile din grupa de vârstă 55-64 ani), iar situația se agravează odată cu înaintarea în vârstă, astfel că starea de sănătate orală este percepută ca moderată, rea sau foarte rea de 67,9% dintre bărbații și 71,6% dintre femeile din grupa de vârstă 65-74 ani și de 84,5% dintre bărbații și 86,5% dintre femeile în vârstă de 75 ani și peste.

  • 5 sfaturi surprinzătoare pentru sănătate orală oferite de către specialiștii Haleon cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Orale

În fiecare an, pe 20 martie, este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale. Data a fost aleasă pentru că 20 reprezintă numărul ideal de dinți de lapte în cazul copiilor, iar 32 (3/20) simbolizează setul dentar complet al adulților. Cu acest prilej, Haleon România le reamintește românilor de importanța îmbunătățirii sănătății orale și reiterează necesitatea creșterii accesului la îngrijire dentară de calitate, două dintre obiectivele sale cheie. Specialiștii din cadrul Haleon România reiterează 5 sfaturi mai puțin cunoscute pentru sănătatea orală:

  1. Clătitul pastei de dinți cu apă după periaj este o greșeală

Deși majoritatea oamenilor își clătesc gura după ce se spală pe dinți, realitatea este că… nu trebuie să facă acest lucru. Pentru ca fluorul din pastă să acționeze, după periaj gura nu trebuie clătită, iar pentru cel puțin 30 de minute trebuie evitat consumul de alimente sau băuturi.

  1. Periajul trebuie să dureze 2 minute

Periajul dinților timp de 2 minute elimină cu o treime mai multă placă bacteriană comparativ cu un periaj de doar 45 de secunde.

  1. Problemele dentare pot indica alte boli – consultul stomatologic este esențial

Infecțiile orale frecvente pot indica afecțiuni precum diabet sau o boală cardiovasculară, în timp ce retragerea gingiilor poate fi un semn al osteoporozei. Mai mult decât atât, o limbă uscată poate semnala o deficiență de vitaminele B12, C sau D. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru depistarea unor astfel de afecțiuni.

  1. Îngrijirea orală trebuie să înceapă de la naștere

Recomandarea specialiștilor pentru părinți este aceea de a începe igiena bebelușului încă din primele luni de viață – cel târziu când apare primul dinte. În această perioadă, mucoasa și pliurile gingivale ale bebelușului ar trebui curățate ușor de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind un tampon de vată sterilă umezit în apă. Ulterior, se face trecerea la produse de igienă orală adaptate vârstei lor.

  1. Dinții sensibili nu trebuie neglijați

Principala cauză a sensibilității dentare este expunerea stratului de dentină, cauzată de factori precum regresia gingiilor, distrugerea smalțului dentar sau un periaj prea agresiv. Studiile clinice demonstrează că utilizarea unei paste de dinți adecvate este un prim pas pentru eliminarea disconfortului cauzat de dinții sensibili[7].

 

Despre Haleon

Haleon este unul dintre cei mai mari producători și furnizori de produse pentru sănătatea orală din lume. Având în portofoliu mărci susținute de expertiza științifică, printre care brand-urile Sensodyne și parodontax, Haleon se concentrează pe îmbunătățirea și menținerea sănătății orale. Obiectivul companiei este de a promova și de a îmbunătăți accesul la îngrijirea dentară de calitate prin educație, cercetare și parteneriate cu profesioniști din domeniul stomatologic.

Lider global în sănătatea consumatorilor, Haleon oferă produse pentru sănătatea de zi cu zi, cu umanitate. Portofoliul de produse al companiei acoperă cinci categorii majore, printre care sănătatea orală, ameliorarea durerii, sănătatea respiratorie, vitamine, minerale și suplimente (VMS). Mărcile sale consacrate – Sensodyne, Voltaren, Panadol, Advil, ParaSinus, Theraflu, Vibrocil, Corega, parodontax și Centrum – sunt dezvoltate având la bază știința, inovația și înțelegerea umană profundă. Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați: www.haleon.com.

[1] Studiul „Penetration Tracker” realizat de Ipsos la solicitarea Haleon. Informații pentru 2023, reflectând experiențele din ultimele 12 luni

[2] Raport INS – starea_de_sanatate_a_populatiei_din_romania_2019.pdf

[3] Studiul „Penetration Tracker” realizat de Ipsos la solicitarea Haleon. Informații pentru 2023, reflectând experiențele din ultimele 12 luni

[4] Studiu bazat pe un sondaj realizat în perioada ianuarie – februarie 2025, prin platforma Ipsos.Digital pe un eșantion de 300 de părinți cu vârsta între 20 și 50 ani care au copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, la inițiativa Haleon România

[5]The Hour of Need: Productivity Time Lost Due to Urgent Oral Health Needs” publicat de CareQuest Institute for Oral Health

[6] Raport INS – starea_de_sanatate_a_populatiei_din_romania_2019.pdf

[7] Non-surgical management of tooth hypersensitivity, Danielle Clark, Liran Levin Int Dent J.2020, Oct 31; 66(5):249-256. doi: 10.1111/idj.12247

Prinși în flagrant de polițiștii brașoveni! Doi bărbați reținuți după ce au furat motorină dintr-o autocisternă

0

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Brașov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, cu doi bărbați în stare de reținere, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

La data de 19 martie a.c., în urma unor activități investigativ-operative, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Brașov au surprins, într-o parcare din municipiul Brașov, doi bărbați, în timp ce aceștia sustrăgeau combustibil dintr-o autocisternă.

Față de cele constatate, polițiștii au acționat în consecință, iar după ce au fost identificați cei doi bărbați, de 40 și 47 de ani, din verificările efectuate a rezultat că aceștia, în calitate de angajați ai societății comerciale care transporta combustibilul, au sustras, dintr-un compartiment al autocisternei, cantitatea totală de aproximativ 123 de litri de motorină, pe care au depozitat-o în mai multe canistre de plastic.

În continuare, după ce au fost transportați la sediul unității și după administrarea probatoriului, polițiștii au dispus măsura reținerii și introducerii acestora în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Brașov, pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză, în cadrul dosarului penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “furt calificat”, cerectările sunt continuate de polițiști sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.

Ipocrizia USR! Apărători ai presei doar când le convine…

0
foto: arhivă - momentul în care useriștii au vrut să de afară un jurnalist din sala de ședințe a Consiliului Local, cu Poliția Locală

Într-un spectacol jalnic de ipocrizie, useriștii sar acum să apere jurnaliștii… Brusc, USR devine marele apărător al libertății presei. Numai că realitatea este alta: chiar ei sunt cei care, la Brașov, au încercat să interzică accesul presei la ședințele publice ale Consiliului Local.

Când era primar, Allen Coliban avea o adevărată alergie la presă. Nu doar că se enerva când vedea un jurnalist prin preajmă, dar a ajuns să ceară explicit ca un reporter să fie scos din sala de ședință pentru că… îi făcea poze. Iar USR Brașov a fost mai mult decât dornic să-i facă jocul. Anul trecut, consilierul USR Sebastian Ichim a mers atât de departe încât a chemat Poliția Locală pentru a da afară un jurnalist. Motivul? Acesta îndrăznise să-și facă meseria și să surprindă imagini dintr-o ședință publică, accesibilă oricărui cetățean.

Acum, USR plânge „hărțuirea” jurnaliștilor, dar uită că ei sunt cei care au încercat să le pună pumnul în gură. Ce s-a schimbat între timp? Poate doar faptul că nu mai sunt la putere și acum le e mai simplu să joace rolul victimei.

VIDEO. Ei sunt aleșii USR Brașov! Au vrut să ingrădească dreptul la muncă unui ziarist pe motiv că i-a făcut poze primarului la o ședință a Consiliului Local!

 

Intrare gratuită la Muzeul Sportului și Turismului Montan! Olimpia sărbătorește 1 an de activitate

0
Sâmbătă, 22 martie 2025, colectivul de la Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan ne invită pe toţi să sărbătorim împreună primul an de activitate.
Organizatorii pregătesc multe surprize, precum exponate noi, intrare gratuită toată ziua, tururi ghidate gratuite la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00, iar la ora 18:00, un tur aniversar special în prezența campionilor invitați.

VIDEO. Doi râși surprinși pe „poteca carnasierelelor” în Bucegi

0

Pe „poteca carnasierelor” din Munții Bucegi, în luna februarie, și-au făcut apariția două exemplare de râs, mascul si femelă.

„Din analiza informațiilor oferite de camerele cu senzori am putut observa că, atât femela cât și masculul au traversat poteca in aceiași zi, la diferență de 3 ore, semn că acestia se caută pentru că se apropie perioada rutului.

La finalul lunii, femela a mai traversat încă o dată poteca.

Perioada de împerechere a râsului este în lunile martie-aprilie, iar gestația este de 70 de zile , după care femela fată 2-3, uneori și 4 pui, care sunt orbi 16-17 zile.
Locul de fătare și de creștere a puilor și-l alege în cele mai greu accesibile porțiuni de pădure: doborâturi de vânt, scobituri în stânci.”, au transmis reprezentanții Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi.

Primăria Brașov caută voluntari la Dezbaterea Publică privind propunerea de Plan Urbanistic General

0

Primăria Municipiului Brașov invită comunitatea brașoveană la Dezbaterea Publică privind propunerea preliminară a Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov, organizată în data de 31.03.2025, în intervalul orar 14.00-20.00, în Sala Mare a Teatrului Sică Alexandrescu (Teatrul Dramatic).

Dezbaterea publică este o etapă importantă a strategiei de consultare publică pe care ne-am propus-o, cu scopul de a implica întreaga comunitate, dar și profesioniștii, reprezentanți ai instituțiilor/organizațiilor profesionale în rafinarea acestui document programatic care va trasa dezvoltarea orașului pentru următorii ani.

Durata evenimentului: 6 ore cu posibilitatea de prelungire maximum 30 de min.

Dress code: tricou alb, cămașă albă.

Pentru buna desfășurare a dezbaterii, veți fi implicați în următoarele activități de sprijin pentru participanți: 

  • Primirea participanților și însoțirea lor în sală
  • Oferirea de sprijin în completarea formularului de înscriere la cuvânt
  • Suport pt accesarea grupului de whatsapp creat special pentru preluarea întrebărilor din sală
  • Sprijin în predarea microfonului la acordarea cuvântului de către moderator
  • Sprijin la scenă
  • Sprijin în activități logistice

Ce vi se va oferi: 

  • Certificat de voluntariat
  • Adeverință de scutire
  • Apă, 
  • Sandvișuri 

Înscrie-te pe platforma voluntar.bv, secțiunea „Evenimente recomandate“, sau urmează link-ul: https://voluntarbv.ro/…/af518ae7-b677-4bac-a1f4…!

Percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Braşov, într-un dosar în care o femeie din Brașov este suspectată că oferea servicii turistice în Buşteni şi Năvodari

0
foto cu caracter ilustrativ

Poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 4 din Bucureşti fac, miercuri, trei percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Braşov, într-un dosar în care o femeie este suspectată că oferea servicii turistice la pensiuni din Buşteni şi Năvodari, iar victimelor li se cerea să trimită contravaloarea într-un cont personal. În realitate, acele pensiuni fie nu existau, fie erau improprii, fiind debranşate de la utilităţi. Femeia a fost găsită, în judeţul Braşov, urmând să fie dusă la audieri, transmite News.ro.

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 4 au pus în executare, miercuri, trei mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţul Braşov, într-un dosar penal de înşelăciune în formă continuată.

În urma celor trei percheziţii, femeia bănuită a fost găsită, în judeţul Braşov, şi urmează să fie dusă la audieri.

Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, pentru înşelăciune în formă continuată.

Potrivit unor surse judiciare, femeia oferea servicii turistice, prin intermediul platformei Booking, la pensiuni din Buşteni, judeţul Prahova, şi Năvodari, judeţul Constanţa, deşi acele servicii nu puteau fi realizate. Imobilele respective erau fie improprii, debranşate de la utilităţi, fie fictive.

Cât costă o călătorie cu noul tren Alstom? Prețurile biletelor pe ruta Brașov – București

0

Trenul Alstom Coradia Stream, parte din noile achiziții feroviare (inaugurat pe 20 noiembrie 2024), a plecat astăzi din Brașov la ora 10:25. Cu un design modern, curat și bine întreținut, trenul este apreciat de călători.

Prețul unui bilet pe această rută este de 90 lei la Clasa I și 75 lei la Clasa a II-a. Deși condițiile sunt, în genere, lăudabile, rămâne de văzut dacă serviciile se vor menține la același standard în timp.

VIDEO. De astăzi, 20 martie, începe emiterea Cărții Electronice de Identitate

0
foto: captură video

Începând de astăzi, 20 martie 2025, România face un pas important în modernizarea actelor de identitate, odată cu debutul emiterii Cărții Electronice de Identitate (CEI). Primele documente vor fi eliberate în județul Cluj, urmând ca, în următoarele două luni, procesul să fie extins la nivel național.

Acest nou tip de carte de identitate oferă multiple avantaje, printre care elemente avansate de securitate, posibilitatea utilizării ca document de călătorie și acces la servicii electronice prin semnătura digitală. De asemenea, începând cu 2 iunie 2025, și copiii sub 14 ani vor putea obține CEI.

Un alt aspect important este că, până în iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin PNRR, ceea ce înseamnă că românii o vor putea obține gratuit în această perioadă.

Această schimbare vine ca urmare a adoptării, pe 13 martie 2025, a trei Hotărâri de Guvern care stabilesc cadrul normativ și tehnic pentru emiterea CEI. România se alătură astfel țărilor europene care modernizează sistemul de identificare, facilitând accesul cetățenilor la servicii publice digitale și sporind securitatea actelor de identitate.

Ziua Internațională a Focii sărbătorită la Zoo Brașov cu activități pentru cei mici

0

Sâmbătă, 22 martie 2025, între orele 11:00 – 16:00, Grădina Zoologică Brașov invită vizitatorii să sărbătorească împreună Ziua Internațională a Focii și să facă cunoștință cu vedetele zilei, Elmo și Soa.

            Cu această ocazie vor fi organizate activități educative și interactive, prin care vizitatorii de toate vârstele pot înțelege importanța acestor animale în ecosisteme marine și despre provocările cu care se confruntă din cauza poluării și schimbărilor climatice. Copiii vor avea parte de jocuri și activități tematice, iar adulții pot afla mai multe prin prezentări despre comportamentul și protejarea focilor.

Evenimentul este cu atât mai special cu cât Zoo Brașov este singura grădină zoologică din țară care găzduiește această specie de animale. Elmo și Soa, doi masculi de 2 respectiv 3 ani, au fost aduși la sfârșitul anului 2024 din Germania. Aceste mamifere jucăușe și inteligente au devenit rapid atracția principală a grădinii zoologice, alături de lei de mare și pinguini.

Ne bucurăm să oferim publicului ocazia de a descoperi mai multe despre aceste animale deosebite și importanța protejării mediului lor natural. Elmo și Soa, sunt ambasadori ai ecosistemelor marine, iar prin acest eveniment dorim să sensibilizăm comunitatea cu privire la necesitatea conservării biodiversității marine” – Alin Pînzaru, director Grădina Zoologică Brașov

Persoanele care doresc să sprijine protejarea acestei specii o pot face prin intermediul programului ”Adoptă la zoo, conservă în natură”. Pentru  mai multe informații și detalii despre procedurile de adopție, doritorii pot vizita pagina programului https://zoobrasov.ro/adoptie-animale-zoo/ sau se pot adresa direct personalului zoo.

*Activitățile se vor desfășura în zona amplasamentului cămilelor.

**Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo.

 

Aveți deșeuri voluminoase de care vreți să scăpați? Colectare gratuită la Cristian între 7 și 13 aprilie!

0
foto cu caracter ilustrativ

Primăria Comunei Cristian, prin Serviciul Public de Salubrizare Cristian, pune la dispoziția cetățenilor un spațiu special pentru colectarea deșeurilor voluminoase, situat pe str. Gării nr. 6, în perioada 7 – 13 aprilie 2025 (inclusiv).

Cetățenii pot aduce personal la această locație obiecte precum paturi, canapele, dulapuri, scaune, bănci, saltele și covoare. De asemenea, în această perioadă, colectarea deșeurilor voluminoase se va face cu titlu gratuit.

Vernisaj expoziție „1001 aparate foto – Scurtă istorie a fotografiei românești” la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

0

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București și Muzeul Civilizației Urbane Brașov, vă invită vineri, 21 martie 2025, ora 12, la vernisajul expoziției „1001 aparate foto – Scurtă istorie a fotografiei românești”.

În expoziția cu tematică fotografică a Asociației Muzeul Jucăriilor sunt expuse peste 1000 de aparate și accesorii foto pe film sau digitale, exponometre, aparate foto instant, obiective foto, blitzuri, filme și plăci fotografice, echipamente pentru developare și laborator film, aparate de proiecție, aparate stereoscopice, manuale tehnice pentru aparate foto, cărți și reviste cu tematică foto din perioada 1900-2000.

Această expoziție are la bază colecția Gheorghe Dumitru (1934-2018), un pasionat fotograf și colecționar de tehnică fotografică. Acesta a început să fotografieze de la vârsta de 14 ani și a continuat timp de 70 de ani, realizând atât fotografii de familie cât și fotografii artistice, deși nu a activat profesional în acest domeniu. De-a lungul timpului, Gheorghe Dumitru a adunat o colecție impresionantă de echipamente fotografice, reflectând evoluția tehnologiei în domeniu. Colecția a fost continuată și îmbogățită de fiii lui, Cristian și Mihail Dumitru, fondatorii Asociației Muzeul Jucăriilor.

Pentru completarea acestei expoziții s-a realizat și o selecție de peste 1000 de fotografii realizate în perioada 1870-1970 în România din colecția Asociației. Aceste fotografii sunt realizate în ateliere fotografice sau de fotografi ambulanți

ANUNȚ PUBLIC AVIZ MEDIU

0

Androsevic Mariana Florentina cu domiciliul în Brasov,Codlea, strada Venus nr 79 , anunță publicul interesat asupra declansarii deciziei etapei de încadrare pentru P.U.Z. „”INTOCMIRE PUZ – CONSTRUIRE LOCUINTE INDIVIDUALE” in vederea emiterii avizului de mediu.

Publicul poate consulta prima varianta a planului la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr. 3, in zilele de luni pana vineri intre orele 0-16.

Comentarii si sugestii se primesc in scris la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, str. Politehnicii nr. 3, pana la data de (15 zile de la data ultimului anunt)

România, o destinație tot mai atractivă. Peste 2,1 milioane de turiști străini ne-au vizitat țara în 2024

0
foto: arhivă

România a continuat să atragă turiști străini în 2024, înregistrând un număr de 2,178 milioane de vizitatori nerezidenți, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Aceștia au cheltuit în total 6,588 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o medie de 3.024 lei de persoană.

O analiză a motivelor pentru care străinii au vizitat România arată că 49,2% dintre aceștia au venit în interes de afaceri, iar această categorie a generat 55,7% din cheltuielile totale. Restul de 50,8% dintre vizitatori au călătorit în scop personal, contribuind cu 44,3% din totalul sumelor cheltuite.

În ceea ce privește organizarea călătoriilor, mulți turiști au ales să își planifice singuri sejururile (40,4%), în timp ce 36,1% au apelat la agenții de turism. Alte metode populare au inclus sindicatele (16%) sau combinația dintre agenție și planificare individuală (7,5%).

Majoritatea turiștilor nerezidenți (77,7%) au preferat transportul aerian pentru a ajunge în România, urmat de autoturisme personale (14,9%), autocare și autobuze (5,8%). Mijloacele mai puțin utilizate au fost ambarcațiunile fluviale (0,6%) și trenurile (0,3%).

Cheltuielile vizitatorilor s-au concentrat în principal pe cazare, care a reprezentat 48,7% din totalul cheltuielilor pentru cei veniți în scop de afaceri și 42,2% pentru cei aflați în călătorii personale. Alte categorii importante de cheltuieli au fost restaurantele și barurile (18,1% pentru afaceri și 19,6% pentru personal) și cumpărăturile (13%, respectiv 19,1%).

VIDEO. Aleșii USR nu vor amenajarea de noi parcări în Centrul Brașovului

0

Brașovenii nu mai au pe unde să-și lase mașinile, dar pentru useriști nu contează acest aspect. În ședința Consiliului Local de ieri, aceștia s-au opus unui proiect de amenajare a unor noi parcări în Centrul Brașovului, invocând argumente ridicole despre poluare și încurajarea traficului auto.

Oamenii au mașini, fie că place sau nu USR-ului, iar orașul are nevoie de o parcare în centrul orașului!

„Avem parcarea de la Regina Maria. Avem o parcare în față la Prefectură. Nu e nevoie să facem mai multe locuri de parcare în centru. Acestea vor fi surse de poluare! Avem transport public…”, a precizat consilierul USR, Sebastian Ichim.

Interesant este că aceiași consilieri USR care predică despre transparență și democrație sunt aceiași care, anul trecut, prin vocea aceluiași Sebastian Ichim, încercau să dea afară jurnaliștii din sala de ședințe cu ajutorul Poliției Locale…

150 de copii cântă în întuneric pentru Planetă, sâmbătă, în Piața Sfatului!

0

Sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan, în România și Republica Moldova și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul.

 

Programul include evenimente în toate regiunile României, în fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și în municipiul București, dar și în Republica Moldova.

 

În Brașov evenimentul va avea loc în Piața Sfatului, în zona unde se amplasează bradul de Crăciun. La ora 20:30, lumina va fi stinsă pentru o oră și aproximativ 150 de copii, alături de dirijori și profesori de muzică, părinții și prietenii lor, vor cânta pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.

 

Coruri participante la evenimentul din Piața Sfatului:

  • Corul de Copii și Părinți Waldorf Sophia, Dirijor Dragoș Cohal, de la Școala Liberă Waldorf Sophia Brașov
  • Corul Școlii Gimnaziale Nr 30, Dirijor Rebeca Bruda, de la Școala Gimnazială nr 30 Brașov
  • Corul Școlii Gimnaziale Nr 9, Dirijor Rebeca Bruda, de la Școala Gimnazială nr 9 Brașov
  • Corul „Puls”, Dirijor Luminița Cărpinișan, de la Școala Gimnazială nr 15 Brașov
  • Corul „Singing Friends” Dirijor Gabriela Popescu, de la Asociația Atelier Săcelean din Săcele
  • Corul „Alarma Muzicală”, Dirijor Hociung Angela Melania, de la Clubul Copiilor Râșnov
  • Corul „Allegretto”, Dirijor Anca Ionescu, Școala Gimnazială „Frații Popeea” din Săcele
  • Corul „Allegro” , Dirijor Gheorghica Constantina Ionela, Școala Gimnazială Nr 5 Brașov

 

Parteneri locali:

  • Primăria Orașului Brașov
  • Școala Liberă Waldorf Sophia Brașo
  • Fundația Micu
  • Organizația Internațională pentru Migrație România

 

Vă așteptăm alături de noi să cântați refrene cunoscute și să vă exprimați sprijinul pentru Planetă cu bannere, mesaje, baloane și desene colorate!

 

 

Ora Pământului, manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, este un eveniment marca WWF, organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia în capitala Sydney, pe 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie. Ediția a 19-a a Orei Pământului are loc sâmbătă, 22 martie 2025, la ora 20:30.

 

 

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin și derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Cantus Mundi a fost lansat pe 29 septembrie 2011, iar în 2014, prin decizie guvernamentală, programul a devenit o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

După 14 ani de activitate, și 11 ani de la oficializarea sa, Cantus Mundi reunește sub umbrela sa 2.289 de coruri în România și diaspora. Peste 80.000 de copii participă alături de dirijorii lor la promovarea cântului coral, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe.

 

Cantus Mundi este parte a evenimentului global Ora Pământului încă din 2016, la inițiativa Leilei Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi, și cu implicarea lui Zoli Toth, primul ambasador Earth Hour în România și profesor coordonator al secției de percuție Cantus Mundi.

11 candidați intră în cursa pentru Cotroceni. Cine sunt aceștia?

0

Alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai 2025, se apropie, iar lista candidaților a fost definitivată după validarea de către Curtea Constituțională. În competiția electorală au intrat 11 candidați care își dispută funcția supremă în stat pentru următorii cinci ani.

Campania electorală va începe oficial pe 4 aprilie 2025 și se va încheia pe 3 mai 2025, la ora 7:00. Primul tur de scrutin este programat pentru 4 mai 2025, iar în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută, turul al doilea va avea loc pe 18 mai 2025.

În diaspora, procesul de votare va începe mai devreme:

  • Pentru primul tur – între 2 și 4 mai 2025
  • Pentru turul al doilea – între 16 și 18 mai 2025
Cine sunt candidații?
  • Crin Antonescu – candidatul coaliției de guvernare
  • Nicușor Dan – candidat independent
  • Elena Lasconi – candidata partidului USR
  • George Simion – candidatul partidului AUR
  • Victor Ponta – candidat independent
  • Daniel Funeriu – candidat independent
  • Cristian Terheș – candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru – candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu – candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu – candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel – candidat independent

Au început înscrierile la Târgul de Florii, ediția a II-a!

0
Centrul Cultural Reduta, prin Serviciul Cultură Tradițională Brașov. în parteneriat cu Asociația „Poarta Dorului” va organiza Târgul de Florii, ediția a II-a, în perioada 12-13 aprilie 2025, între orele 11:00-20:00, în Sala de Muzică.
Organizatorii pun la dispoziţie 20 de locuri pentru meșteșugari, meșteri populari și artizani din toată țara: pielari, cioplitori în lemn, tâmplari, opincari, creatori de vestimentație tradițională, meseriaşi în împâslit, împletituri din fibre vegetale și naturale, olari, creatori de ouă încondeiate, iconografi, pictori naivi pe sticlă şi pe lemn, broderie, cusături, țesături în război, obiecte de podoabă, ceramică, mărgelit, crestături în lemn și specialişti în alte tehnici meșteșugărești.
Sunt acceptate doar produse lucrate manual, realizate printr-o tehnică meșteșugărească. Doritorii sunt rugați să trimită poze ale produselor pe care doresc să le expună și o scurtă descriere a tehnicii de lucru pe adresa de e-mail: artatraditionala@gmail.com
Important: meşterii populari interesaţi să participe sunt aşteptaţi să se înscrie până pe 26 martie 2025
Informaţii suplimentare sunt disponibile aici: https://centrulculturalreduta.ro/incep-inscrierile-la…/
Ar putea fi o imagine cu genţiana de prerie şi text care spune „HERREIUL រូ" CULTURA TRABITIBRALS PARGUI DE FLORII EDIȚIA A AII-A EDIȚIAAII-A II- ORGANIZATOR CENTRUL CULTURAL REDUTA PRIN SERVICIUL CULTURĂ TRADIȚIONALĂ IN PARTENERIAT CU ASOCIAȚIA „POARTA DORULUI" POARTA DORULUI LOCATIE: SALA DE MUZICĂ PERIOADA 12-13 APRILIE 2025 INTERVAL ORAR 11-20 C DRASOV EAN wW www.cuntru -cunirul culturulruduta.ro BAGON AииT MagicFM METROPOO OVERRASOY தத RTT 365”

Construcții ilegale la Râșnov. Amenzi de până la 75.000 de lei pentru cei sancționați!

0
foto: arhivă

Primăria Orașului Râșnov a intensificat verificările privind construcțiile realizate fără autorizație. În urma controalelor recente, autoritățile locale au constatat mai multe nereguli, iar proprietarii imobilelor edificate ilegal au fost sancționați.

Amenzile aplicate au fost următoarele:

  • 10.000 lei – pentru construcția de anexe gospodărești
  • 20.000 lei – pentru construcția unui garaj
  • 50.000 lei – pentru construcția unei case de vacanță
  • 75.000 lei – pentru construcția unor locuințe

Conform Legii 50/1991, sancțiunile pentru construcții neautorizate pot varia între 1.000 și 100.000 de lei. Primăria reamintește că orice construcție trebuie să fie precedată de obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, pentru a evita astfel de penalizări.

Autoritățile locale anunță că aceste controale vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a descuraja fenomenul construcțiilor ilegale.

Droguri ascunse în cutii și trolere, descoperite la Brașov. Rețea de trafic internațional, destructurată de DIICOT!

0

Procurorii DIICOT au reținut trei persoane, suspectate de trafic de droguri de risc și mare risc, în urma unei operațiuni desfășurate în București și Brașov. Printre inculpați se află un bărbat de 36 de ani, acuzat și de trafic internațional de droguri, după ce a introdus în România cantități semnificative de canabis și cocaină, transportate din Spania. Ancheta a scos la iveală metode ingenioase folosite de suspecți pentru a evita depistarea de către autorități.

La data de 19 martie 2025,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 3 inculpați, cu vârstele de 23, 27 și 36 de ani, cercetați  pentru săvârșirea infracțiunilor  de trafic de droguri de risc și mare risc. În sarcina inculpatului de 36 de ani s-a reținut și comiterea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc și mare risc.

Măsurile au fost luate după ce, inculpatul de 36 de ani a fost prins în flagrant, în municipiul București,  în timp ce deținea  peste 27 kilograme canabis și aproximativ 2 kilograme de cocaină, droguri de risc și mare risc, destinate comercializării.

Din probatoriul administrat a reieșit că, pe parcursul lunii martie 2025, inculpatul de 36 de ani a procurat din Spania droguri de risc și mare risc, pe care le-a introdus în  România prin intermediul unei firme de transport internațional.

Ulterior, în ziua de 18 martie 2025,  acesta s-a deplasat în municipiul Brașov, împreună cu alți 3 inculpați (dintre care unul se sustrage urmăririi penale) și a preluat de la sediul firmei de transport  două   cutii din carton și un troler, în care erau ascunse substanțele interzise, pe care le-a depozitat în autoturismul său.
Pentru a diminua riscul de a fi surprins deținând  cantitățile de canabis și cocaină, inculpatul, sub pretextul unor probleme tehnice la autovehicul,  a contactat o firmă de tractări auto, care l-a  transportat pe platformă până la o adresă indicată din sectorul 6 al municipiului București. Ulterior,  inculpații au revenit în capitală folosind  un alt autoturism.

Astăzi,  a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de inculpatul de 28 de ani, care se sustrage urmăririi penale, procurorii DIICOT – Structura Centrală au solicitat arestarea preventivă în lipsă.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști ai Serviciului Grupuri Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din Poliția Capitalei.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ce sumă se investește la Brașov în educație

0
foto: arhivă

Consiliul Local Brașov a aprobat ieri, 19 martie 2025, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului, stabilind o sumă totală de 1,897,140 mii lei pentru acest an. Printre domeniile prioritare ale administrației locale se află educația, care beneficiază de o alocare substanțială de 78,38 milioane lei. Această sumă este destinată atât construirii de noi unități de învățământ, cât și modernizării celor existente.

În 2025 sunt prevăzute lucrări pentru construcția de grădinițe și creșe în cartierele Noua, Bartolomeu-Avangarden, Astra, Tractorul și Stupini. În plus, sunt alocate fonduri pentru proiectarea unei școli și a unei săli de sport pe strada Zaharia Stancu și extinderea Școlii Gimnaziale nr. 14. Colegiul Național „Andrei Șaguna” și mai multe grădinițe vor beneficia de proiecte de eficientizare energetică.

Fonduri sunt alocate și pentru consolidarea, reabilitarea și extinderea unor unități de învățământ, în vederea obținerii autorizațiilor necesare. Printre proiectele incluse se numără extinderea Grădiniței nr. 26, reabilitarea sălii de sport a Colegiului Tehnic „Mircea Cristea” și mansardarea unor unități, precum Școala Gimnazială nr. 1.

Lucrările la corpul nou al Liceului de Arte Plastice H.M. Teutsch continuă, iar reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 11 este aproape de finalizare. De asemenea, mai multe grădinițe vor beneficia de eficientizare energetică.

Așadar, bugetul alocat educației în Brașov pentru anul 2025 include atât proiecte de infrastructură nouă, cât și modernizarea celor existente.

Din 2369 de mașini verificate de RAR Brașov, 186 prezentau pericol iminent de accident

0

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în anul 2024, 89.520 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 40,01% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

În județul Brașov au fost verificate, în perioada menționată, 2.369 de vehicule. Dintre acestea, 46,81% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 186 (7,85%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în

5,92% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,66% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 1.118 amenzi contravenționale și au fost retrase 989 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.”, a explicat Antohe George  – șef reprezentanta RAR BRAȘOV.

Justiția din România, în colaps: USR cere măsuri urgente pentru a opri impunitatea infractorilor politici, după achitarea lui Marian Vanghelie

0
Deputatul USR și fost ministru al Justiției, Stelian Ion, atrage atenția asupra degradării sistemului judiciar din România, evidențiată recent prin achitarea lui Marian Vanghelie ca urmare a intervenirii prescripției penale. Acest caz este doar unul dintre numeroasele exemple care demonstrează incapacitatea justiției de a-i trage la răspundere pe cei care au prejudiciat statul cu sute de milioane de euro.
„De la Hexi Pharma la dosarul ANRP, de la Darius Vâlcov la Marian Vanghelie, mulți dintre cei care ar fi trebuit să răspundă în fața legii au scăpat fie prin achitări suspecte, fie prin artificii juridice care au prelungit procesele până la prescrierea faptelor. Acești indivizi sunt acum, din punct de vedere juridic, curați ca lacrima. Dacă sunt vinovați sau nu, nu mai avem cum să aflăm, pentru că justiția nu și-a făcut datoria”, a declarat Stelian Ion.
Fostul ministru USR al Justiției subliniază că acest fenomen nu este întâmplător, ci rezultatul unor modificări legislative și al unor practici judiciare menite să protejeze rețelele de influență și corupție. Politicieni precum Adrian Năstase, Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, alături de miniștri ai Justiției precum Florin Iordache și Cătălin Predoiu, au contribuit direct sau indirect la slăbirea justiției, prin măsuri care au permis tergiversarea și blocarea dosarelor penale.
„Justiția a fost transformată dintr-un instrument al dreptății într-un mecanism de impunitate pentru cei puternici. În loc să fie pedepsiți, marii corupți sunt protejați, iar cetățenii obișnuiți sunt lăsați fără apărare în fața abuzurilor. Schimbările trebuie să fie radicale, pentru că putregaiul este prea mare”, a adăugat deputatul USR.
USR cere adoptarea urgentă a unor reforme judiciare care să asigure că procesele nu mai sunt tergiversate și că cei vinovați nu mai pot scăpa nepedepsiți. De asemenea, partidul solicită măsuri pentru creșterea independenței magistraților și combaterea influențelor politice asupra sistemului de justiție.
„Românii au ajuns să-și piardă încrederea în justiție și în statul de drept. Acesta este un motiv real de îngrijorare, pentru că sentimentul de nedreptate și impunitate alimentează frustrarea socială și deschide calea extremismului. Trebuie să oprim această prăbușire a justiției, înainte să fie prea târziu”, a concluzionat Stelian Ion.

„Dascăli memorabili” – Spectacol caritabil, la Brașov, în memoria profesorilor care au schimbat destine

0

Inspectoratul Școlar Județean Brașov continuă, și în acest an, tradiția spectacolelor caritabile, întreruptă temporar de pandemie, încercând să păstreze vie amintirea unor profesori care au dăruit comunității în timpul vieții.

În cea de a zecea ediție, spectacolul caritabil „Dascăli memorabili” omagiază cariera și contribuția în comunitate a profesorilor Ioan Sorin Apan, Dănuț Bălan și Ioan Pancea și a altora asemenea lor, ducându-ne cu gândul la toți profesorii care ne-au marcat gândirea și drumul în viață și care au plecat dintre noi prea devreme, când încă ar mai fi avut atâtea de dăruit. În memoria lor, toate fondurile rezultate din donații, vânzarea de bilete și din expoziția cu vânzare – care va fi organizată în foaier, în ziua spectacolului, vor fi donate în beneficiul HOSPICE Casa Speranței.

Mulțumim partenerilor noștri, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: Centrul Cultural Reduta, Palatul Copiilor Brașov, Clubul Copiilor Codlea, Clubul Copiilor Râșnov Zărnești, Clubul Copiilor Făgăraş, Clubul Copiilor Victoria, Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Dumitru Stăniloae” Brașov, Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, Colegiul Național „Dr. I. Meșotă” Brașov, Foton – Creație si Producție, Acting Studio Brașov, Fundația Tineri pentru Tineri – filiala Brașov.

Evenimentul va avea loc pe 24 martie 2025, ora 17, la Centrul Cultural Reduta Brașov.

Să nu uităm că profesorii schimbă vieți!

Imagine WhatsApp 2025 03 19 la 18.11.11 59dba1f9

Sportiv de la Corona prins drogat! Fusese dat afară de câteva săptămâni

0

Szabo Pal Krisztian, fost sportiv al clubului CSM Corona Brașov, a fost depistat pozitiv la substanțe interzise din clasa stupefiantelor. Testul antidoping a fost efectuat după meciul dintre CSM Galați și Corona Brașov, desfășurat pe 18 februarie 2025.

Clubul brașovean a emis un comunicat în care precizează că a luat la cunoștință rezultatul testului și că, în prezent, cazul se află în ancheta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD). Totodată, CSM Corona Brașov subliniază că sportivul în cauză nu mai face parte din echipă, neavând niciun contract activ cu clubul la momentul în care s-a aflat de rezultat.

„Politica CSM Corona Brașov este aceea de toleranță 0 pentru consumul de substanțe interzise și substanțe dopante.”, au transmis reprezentanții clubului.

VIDEO. Jucător de la Corona Brașov dat afară pentru că se droga!

 

 

Ipocrizia parlamentarilor! Revoltați de cheltuielile lui Iohannis, dar ei au aprobat bugetul de la Cotroceni

0

Scandalul legat de sumele exorbitante cheltuite de fostul președinte Klaus Iohannis pe deplasările în străinătate a stârnit un val de reacții din partea liderilor politici din toate partidele parlamentare. PNL, PSD, USR, AUR și UDMR s-au întrecut în declarații revoltate, acuzându-l pe fostul șef al statului că a transformat Administrația Prezidențială într-o agenție de turism de lux.

Totuși, în acest cor al indignării, există un detaliu esențial pe care parlamentarii îl omit cu bună știință: bugetul Administrației Prezidențiale este aprobat, an de an, de Parlamentul României. Cu alte cuvinte, exact aceia care astăzi se declară șocați de sumele cheltuite de Iohannis sunt cei care, prin votul lor, i-au pus la dispoziție fondurile necesare. Dacă erau atât de preocupați de risipa banului public, de ce nu au reacționat atunci când sumele respective au fost aprobate?

Mai mult decât atât, ipocrizia este și mai evidentă în cazul PNL, partidul care l-a susținut pe Iohannis timp de două mandate. Aceiași liberali care acum îl critică vehement pentru cheltuielile exagerate sunt cei care l-au susținut necondiționat și au votat pentru ca el să aibă la dispoziție aceste resurse.

Și pentru ca absurdul să fie complet, liberalii vor să-l trimită la Cotroceni pe Crin Antonescu, un alt nume controversat. Dacă despre Iohannis se spune că a fost un președinte absent, nici Antonescu nu s-a remarcat printr-o activitate politică intensă în ultimii ani. De fapt, în ultimul deceniu, fostul lider PNL a preferat un rol discret, fiind întreținut de soția sa, europarlamentarul Adina Vălean.

Așadar, revolta parlamentarilor este mai degrabă o încercare de a câștiga capital politic, decât o preocupare autentică pentru modul în care sunt cheltuiți banii publici. Dacă ar fi fost sinceri în indignarea lor, ar fi acționat din timp, nu doar acum, când este la modă să-l critici pe Iohannis.

Brașovul alocă peste 268 milioane lei pentru servicii publice. Poliția Locală, asistența socială și infrastructura sportivă, marii beneficiari

0

Bugetul municipiului Brașov pentru 2025 a fost aprobat astăzi, 19 martie, 2025, în unanimitate de către consilierii locali, incluzând o alocare de 268,48 milioane lei pentru instituțiile și serviciile publice finanțate integral din bugetul local.

Fondurile vor fi direcționate către Poliția Locală, educație, asistență socială, infrastructură sportivă și alte servicii esențiale pentru oraș.

Principalele alocări bugetare:

  • Poliția Locală Brașov33,9 milioane lei, dintre care 32 milioane lei sunt pentru cheltuieli de personal.
  • Direcția de Asistență Socială Brașov125,9 milioane lei, incluzând 62,6 milioane lei pentru asistență socială și 51,1 milioane lei pentru salarii.
  • Direcția Administrare Infrastructură Sportivă24 milioane lei, pentru întreținerea bazelor sportive și proiecte de modernizare.
  • Creșele din Brașov11,7 milioane lei, dintre care 4,1 milioane lei pentru salarii și 6,9 milioane lei pentru bunuri și servicii.
  • Serviciul Public de Administrare Piețe16,1 milioane lei, destinat întreținerii piețelor din municipiu.

Bugetul include și alocări pentru Salvamont și Parking Brașov, cu aproape 9 milioane lei distribuite între activități de salvare montană, agrement și administrarea parcărilor. De asemenea, 479.000 lei sunt alocați gestionării câinilor fără stăpân.

 BUGETUL  INSTITUȚIILOR  / SERVICIILOR PUBLICE
 FINANȚATE INTEGRAL DIN BUGETUL LOCAL – PROIECT 2025
mii lei
Instituția Capitol
buget
Clasificație economică Denumire indicator Propunere
buget 2025
Direcția Fiscală Brașov  51.02 TOTAL 30.978,00
10 cheltuieli de personal 24.329,00
20 bunuri și servicii 5.179,00
59 alte cheltuieli 300,00
70 cheltuieli de capital 1.170,00
Poliția Locală Brașov  61.02 TOTAL 33.903,00
10 cheltuieli de personal 32.024,00
20 bunuri și servicii 1.774,00
59 alte cheltuieli 20,00
70 cheltuieli de capital 85,00
Serviciul Public Local Salvamont Agrement și Parking Brașov
(Salvamont)
 61.02 TOTAL 3.981,00
10 cheltuieli de personal 3.377,00
20 bunuri și servicii 598,00
59 alte cheltuieli 6,00
Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Brașov 65.02 TOTAL 3.770,00
10 cheltuieli de personal 3.590,00
20 bunuri și servicii 180,00
 Creșa Brașov 65.02 TOTAL 11.714,00
10 cheltuieli de personal 4.139,00
20 bunuri și servicii 6.902,00
59 alte cheltuieli 523,00
70 cheltuieli de capital 150,00
Directia de Asistență Socială Brașov (cabinete medicale in institutiile de invatamant) 66.02 TOTAL 12.404,00
10 cheltuieli de personal 12.053,00
20 bunuri și servicii 351,00
Direcția Administrare Infrastructură Sportivă Braşov 67.02 TOTAL 24.027,00
10 cheltuieli de personal 5.257,00
20 bunuri și servicii 13.241,00
59 alte cheltuieli 36,00
70 cheltuieli de capital 5.493,00
Serviciul Public Local Salvamont Agrement și Parking Brașov
(Centrul de Agrement )
 67.02 TOTAL 2.847,00
10 cheltuieli de personal 906,00
20 bunuri și servicii 1.936,00
70 cheltuieli de capital 5,00
Directia de Asistență Socială Brașov 68.02 TOTAL 125.935,26
10 cheltuieli de personal 51.151,00
20 bunuri și servicii 8.597,96
57 asistență socială 62.601,00
70 cheltuieli de capital 3.585,30
Serviciul Public Local Salvamont Agrement și Parking Brașov
(Parcare Poiana Mică)
 84.02 TOTAL 1.885,00
10 cheltuieli de personal 766,00
20 bunuri și servicii 1.052,00
70 cheltuieli de capital 67,00
Serviciul Public de Administrare Piețe Brasov 70.02 TOTAL 16.189,00
10 cheltuieli de personal 5.516,00
20 bunuri și servicii 10.054,00
59 alte cheltuieli 102,00
70 cheltuieli de capital 517,00
Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân Brasov 74.02 TOTAL 479,00
10 cheltuieli de personal 351,00
20 bunuri și servicii 128,00
70 cheltuieli de capital 0,00
Serviciul Public Local Salvamont Agrement și Parking Brașov
(Centrul Național de Informare și PromovareTuristică)
 87.02 TOTAL 375,00
10 cheltuieli de personal 282,00
20 bunuri și servicii 93,00
TOTAL 268.487,26

SONDAJ: George Simion și Victor Ponta, favoriți pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

0
Dacă duminica viitoare ar avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, Simion și Ponta ar intra în finala pentru turul doi.

Cel mai recent sondaj electoral realizat de Sociopol, în perioada 17-18 martie 2025, confirmă o luptă strânsă pentru Palatul Cotroceni. Potrivit datelor, George Simion (AUR) conduce în preferințele alegătorilor, cu 32%, fiind urmat de Victor Ponta (independent), care acumulează 23%.

Pe locurile trei și patru se află Nicușor Dan (independent) cu 17% și Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR) cu 15%, la o diferență mică unul de celălalt. Elena Lasconi (USR) se află pe poziția a cincea, cu 12%. Ceilalți candidați însumează doar 1% din intențiile de vot.

Sondajul a fost realizat prin metoda interviurilor telefonice (CATI), pe un eșantion de 1.005 respondenți, având o marjă de eroare de ±3.2%. Cercetarea a fost comandată de România TV.

Consiliul Local Brașov a aprobat bugetul pentru 2025! Cei mai mulți bani merg în infrastructură și educație

0

Astăzi, 19 martie 2025, Consiliul Local Brașov s-a reunit într-o ședință în cadrul căreia a fost aprobat, în unanimitate, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pentru acest an. Bugetul total al Brașovului pentru 2025 se ridică la 1,897,140 mii lei, incluzând fonduri pentru investiții strategice și dezvoltare sustenabilă.

1. Investiții în educație – 78,38 mil. lei

Municipalitatea alocă fonduri semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale, incluzând construirea mai multor grădinițe și creșe în diverse cartiere: Noua, Bartolomeu-Avangarden, Astra, Tractorul și Stupini. De asemenea, sunt planificate lucrări de extindere și eficientizare energetică pentru mai multe unități de învățământ, printre care Colegiul Național „Andrei Șaguna” și Școala Gimnazială nr. 14.

2. Dezvoltare publică – 60,47 mil. lei

Printre proiectele majore finanțate se numără construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, Complexul Multifuncțional – Sala Polivalentă, modernizarea Stadionului Tineretului, reabilitarea faȗadelor imobilelor sociale și modernizarea Cimitirului Municipal.

3. Infrastructură rutieră și mobilitate – 31,41 mil. lei

Extinderea și modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale reprezintă un alt punct cheie al bugetului, incluzând lucrări pe străzi precum Nicolae Labiș, Ioan Popasu, Liviu Rebreanu și Augustin Bunea. Totodată, sunt prevăzute investiții în parcări subterane la Gara Brașov, Centrul Civic și zona Prefecturii, precum și construirea unui pasaj rutier în cartierul Tractorul.

4. Protecția mediului – 9,54 mil. lei

Sunt incluse proiecte pentru închiderea depozitelor de deșeuri Timiș – Triaj, modernizarea iluminatului public și amenajarea de spații verzi în diferite zone ale municipiului.

5. Turism și agrement – 1,34 mil. lei

Bugetul prevede extinderea domeniului schiabil din Poiana Brașov și dezvoltarea unei piste de sanie de vară, ca parte a strategiei de creștere a atractivității turistice a orașului.

De asemenea, o altă componentă a bugetului este accesarea fondurilor nerambursabile, în valoare totală de 597,17 mil. lei. Dintre acestea, 339,10 mil. lei sunt alocate mobilității urbane, incluzând achiziții de mijloace de transport ecologice și dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public.

Sesizarea unui medic cu privire la eventuale ilegalități petrecute în Spitalul Județean Brașov a fost ”ascunsă” prin sertare de reprezentanții Consiliului Județean Brașov

0

Cum se asunde ”gunoiul” sub preș la Spitalul Clinic Județean Brașov! Medicii care îndrăznesc să își spună punctul de vedere sunt chemați în Comisia de Etică, mai ceva ca în țările subdezvoltate din Africa.

La Consiliul Județean Brașov, transparența pare să fie doar un concept teoretic, fără aplicabilitate în realitate. În timp ce autoritățile se laudă cu investiții și modernizări în sistemul sanitar, ignoră cu desăvârșire problemele grave semnalate de cadre medicale din interiorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov (SCJUBv).

Cazul recent al unui medic din cadrul spitalului, care este și avertizor public, și care a expus ilegalități și nereguli grave din unitatea medicală, este încă o dovadă a lipsei totale de transparență și a tendinței Consiliului Județean de a bloca orice demers incomod.

O adresă importantă, băgată sub preș

Concret, în data de 7 martie 2025, un medic din cadrul SCJUBv, în calitate de avertizor public, a transmis Consiliului Județean Brașov o înștiințare oficială în care detalia grave încălcări ale legii petrecute în SCJUBv în ultimele 10 luni. Documentul, depus atât în format fizic la registratura CJ Brașov, cât și pe email, cu confirmare de primire, avea ca scop informarea tuturor consilierilor județeni cu privire la aceste probleme.

Deși era de datoria Consiliul Județean Brașov să asigure distribuirea acestei informări către consilierii județeni, documentul nu a fost transmis nici după 10 zile. Orice sesizare ar trebui să fie verificată, nu ascunsă! Poate medicul are dreptate sau poate nu, dar aducerea la cunoștința aleșilor județeni și o mică verificare se putea face, tocmai ca să nu mai existe probleme ca în trecut, când unități medicale au fost supuse perchezițiilor, când directori economici au fost săltați de mascați pentru infracțiuni de corupție.

În mod suspect, s-a încercat îngroparea acestei sesizări, Consiliul refuzând chiar să furnizeze medicului adresele de email ale consilierilor județeni, invocând pretexte nefondate.

În cele din urmă, medicul a reușit să intre în posesia adreselor și a transmis direct documentul, însoțit de un mesaj prin care solicita „revenirea la legalitate” și luarea unor măsuri urgente pentru a remedia deficiențele grave din spital.

Printre problemele semnalate în această înștiințare se numără:
  • Funcționarea ilegală, timp de peste 10 luni, a secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, fără un șef de secție desemnat conform legislației.
  • Angajarea unor medici fără respectarea condițiilor legale, ceea ce a dus la cheltuirea abuzivă a fondurilor publice.
  • Prelungirea ilegală a contractelor unor șefi de secție fără avizul Consiliului de Administrație.

În mod ironic, aceleași autorități care se laudă cu modernizări și investiții în sistemul sanitar au ignorat complet o adresă oficială care expunea nereguli ce afectează siguranța pacienților.

Lipsa de transparență și cenzură ca în Coreea de Nord

Medicul care a transmis această înștiințare nu este la prima sa luptă cu sistemul. În trecut, a mai expus nereguli legate de organizarea unui concurs în SCJUBv, iar în loc să fie ascultate și investigate sesizările sale, conducerea spitalului l-a chemat în fața Comisiei de Etică. În loc să se remedieze problemele semnalate, s-a încercat intimidarea celui care le-a făcut publice.

Această situație ridică o întrebare esențială: dacă un medic avertizează asupra unor ilegalități grave și este redus la tăcere, ca în Coreea de nord, ce se întâmplă cu pacienții care suferă în urma acestor abuzuri?

Dar n-ar fi de mirare, căci nici măcar consilierii județeni nu mai au dreptul la replică în ședințele de Consiliu Județean. O administrație care își împiedică membrii să se exprime liber și care ascunde informații esențiale ridică serioase semne de întrebare. De ce s-a refuzat trimiterea documentului? Interesele cui sunt protejate prin această lipsă de transparență?

Un lucru e clar: Nu doar în cadrul Spitalului Județean Brașov există grave nereguli, căci și instituțiile care ar trebui să vegheze la respectarea legii preferă să ascundă totul sub preș. Ignorarea unei sesizări oficiale timp de 10 zile și blocarea accesului consilierilor județeni la informații sunt acțiuni inacceptabile într-o administrație care pretinde că servește interesul public.

România este codașă la implementarea PNRR! Guvernul PSD-PNL-UDMR zero barat

0
sursă foto: Shutterstock

România este codașă la implementarea PNRR, iar ceea ce părea că este o gură de oxigen se transformă într-o mare gaură neagră. Guvernul PSD-PNL-UDMR este zero barat! Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, recunoaște că România a îndeplinit doar 14% din PNRR.

Ei sunt cei care conduc această țară! Inflația este la cote alarmante, pensiile și salariile nu cresc, covrigarul Marcel Ciolacu a cheltuit discreționar 65 de miliarde de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului care avea drept destinație situațiilor în care țara se află în diverse scenarii de calamitate. Iohannis a cheltuit zeci de milioane de euro doar pe zboruri și lista de pomeni și cheltuieli nejustificate poate continua la nesfârșit.

România este codașă la implementarea PNRR

Marcel Boloș, actualul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a recunoscut recent că România a reușit să îndeplinească doar 14% din obiectivele stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), situație care plasează țara noastră pe locul patru de la coada Uniunii Europene. Acesta a detaliat că, din cei 9,2 miliarde de euro alocați prin PNRR, doar 4 miliarde au fost deja plătiți pentru implementarea unor investiții, în timp ce restul banilor stau blocați în „buffer-ul” Băncii Naționale a României.

Citeșt eîn continuare articolul pe bzi.ro

Un alt „parlamentar de Brașov” care luptă pentru județul său…

0

Deputatul PNL Adrian Cozma a criticat miercuri ministerele cu atribuții în domeniul dezvoltării capabilității militare a României pentru lipsă de implicare, în contextul în care UE vorbește de resurse importante care vor fi alocate apărării. Cozma a acuzat PSD că a blocat investiția strategică a companiei germane de armament Rheinmetall, care urma să construiască în România o fabrică de muniție.

Cozma arată că Ministerul Economiei controlat de PSD a angajat o firmă de consultanță deținută de consilierul PSD de la Sectorul 1 București, Chiriță Costin Răzvan, iar rezultatul a fost blocarea procesului în instanță. E vorba despre SCA Goronescu Chiriță și Asociații.

Mai precis, exproprierea platformei industriale de sute de hectare a combinatului chimic insolvent Viromet Victoria, hotărâtă de Guvern în decembrie anul trecut în beneficiul proiectului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție pe care vrea să o construiască pe amplasament gigantul german al apărării Rheinmetall, în parteneriat cu compania românească de stat Pirochim Victoria, a fost blocată de instanța de judecată.

Citește în continuare articolul pe g4media.ro.

Jandarmii brașoveni au participat la un stagiu de autoapărare alături de instructorii Clubului Sportiv Dinamo

0

În interavalul 16-19 martie a.c., jandarmii brașoveni din cadrul celor două unități – Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov și Gruparea de Jandarmi Mobilă Brașov – au participat la o sesiune de pregătire pe linie de autoapărare, organizată în colaborare cu instructorii Clubului Sportiv Dinamo.

Pe parcursul celor trei zile, participanții au avut ocazia să învețe tehnici de autoapărare, abordând atât strategii fizice, cât și psihologice, pentru a gestiona situațiile tensionate.

Această sesiune face parte dintr-un program continuu de formare profesională, care se concentrează pe dezvoltarea abilităților necesare pentru a răspunde eficient provocărilor cu care se confruntă jandarmii în activitatea lor zilnică.

„Pe această cale, le adresăm mulțumiri instructorilor din cadrul Centrului de Autoapărare Dinamo care contribuie la pregătirea colegilor noștri, aspect ce le va permite acestora să intervină cu profesionalism și siguranță în orice situație de risc.”, au transmis jandarmii brașoveni.

Zilele Filmului Maghiar la Brașov 2025. Cele mai noi producții, filme premiate și comedii de succes

0

Cele mai noi producții din cinematografia maghiară, filme premiate la festivaluri internaționale și comedii de succes se află în programul celei de-a 4-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar la Brașov, ce se va desfășura între 21-23 martie 2025.

 

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Asociația Culturală Secvențe și Egyesület a Barcasági Magyarságért (Asociația pentru Maghiarii din Țara Bârsei) organizează în 2025 pentru a patra oară Zilele Filmului Maghiar în orașul de sub Tâmpa.

 

În programul Zilelor Filmului Maghiar la Brașov vor fi proiectate cele mai de succes filme maghiare din 2024:

  • documentarul de animație al lui Csáki László Blue Pelikan (Kék Pelikan), care în 2024, la Festivalul Internațional de Filme de Animație Animest din București, a câștigat două premii, Cel mai bun film de lungmetraj și Premiul juriului adolescenților;
  • regizat de Szimler Bálint Punctul negru (Fekete pont), care anul trecut la festivalul de la Locarno, unde a avut premiera mondială, a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor, iar actrița Mészöly Anna, care joacă rolul principal din film, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță;
  • drama regizată de Fésős András Cădere liberă (Magasmentés), al cărui protagonist este bine-cunoscutul actor român, Bogdan Dumitrache.

 

Programul va cuprinde comedii, precum:

  • cel mai nou film al regizorului Vékes Csaba, Ricoșeu (Lepattanó), în care îl veți putea vedea într-un rol secundar pe actorul Patrick Duffy (cunoscut telespectatorilor din România pentru rolul său Bobby Ewing din serialul Dallas),
  • filmul lui Fazakas Péter, intitulată Diseară vom ucide (Ma este gyilkolunk) în care joacă generația de aur a actorilor maghiari din prezent
  • comedia de familie în regia lui Lakos Nóra, Am scris întâmplător o carte (Véletlenül írtam egy könyvet), care și în momentul de față rulează cu succes în cinematografele din Ungaria și care la festivalul internațional de film din Estonia, Tallinn Black Nights, a câștigat Premiul pentru cel mai bun film. Filmul va rula la Zilele Filmului Maghiar din Brașov în avanpremieră în România.

 

Nu am uitat nici de copii, și lor le oferim o experiență de cinema și îi așteptăm în fața marelui ecran să vizioneze animația cu păpuși Aventurile Veveriței Mishi (Misi Mókus kalandjai) în regia lui Foky Ottó.

 

Programul Zilelor Filmului Maghiar la Brașov va fi completat de o lansare de carte despre cineastul Janovics Jenő, în prezența lui Zágoni Bálint, președintele Asociației Filmtett de la Cluj. După discuția despre volumul dedicat operei lui Janovics Jenő va fi proiectat reconstrucția de 24 de minute, în imagini mișcătoare, a primului film turnat în studiourile de la Cluj, sub îndrumarea lui Janovics Jenő în 1913, Mânzul Șarg (Sárga csikó).

 

Program:

21 martie, vineri:

18.00: Csáki László: Blue Pelikan (2024, documentar, animație, 80’)

20.00: Szimler Bálint: Punctul negru (2024, dramă, 119’)

 

22 martie, sâmbătă:

12.00: Foky Ottó: Aventurile Veveriței Mishi (1982, animație cu păpuși, 75’, restaurat digital)

18.00: Fésős András: Cădere liberă (2023, dramă, 110’)

20.00: Vékes Csaba: Ricoșeu (2024, vígjáték, 102’)

 

23 martie, duminică:

16.00: Prezentare de carte: (ed.) Kollarik Tamás – Zágoni Bálint: Janovics Jenő (Budapesta, Editura Film Hungary, 2022)

film: Zágoni Bálint: Mânzul șarg – povestea primului film maghiar de succes (2024, reconstrucție în imagini mișcătoare, 24’)

18.00: Lakos Nóra: Am scris întâmplător o carte (2024, comedie, 101’)

20.00: Fazakas Péter: Diseară vom ucide (2024, polițist, comedie, 90’)

 

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Apollonia, Cinematograful Modern (Brașov, Bd. Grivitei nr. 65).

 

Filmele vor fi subtitrate în limba română

 

Intrarea la proiecții este liberă cu înregistrare în prealabil la adresa de mail: brassoimagyarfilmnapok@gmail.com.

 

Femeie surprinsă vandalizând un cort de campanie din Brașov (FOTO)

0
foto: Poliția Locală Brașov

Polițiștii locali din cadrul Biroului nr. 2 Ordine Publică au intervenit prompt ieri, 18 martie 2025, în jurul orei 11:50, pentru a opri un act de vandalism în zona Tractorul-Triaj. În timpul patrulării pe Strada 13 Decembrie, oamenii legii au surprins o femeie în timp ce distrugea un cort electoral amplasat pe domeniul public.

Echipajul de poliție locală a intervenit imediat, reținând persoana în cauză și întocmind documentele operative necesare. Actele au fost ulterior înaintate către Poliția Municipiului Brașov, care urmează să continue cercetările pentru a stabili motivele acțiunii și eventualele sancțiuni legale aplicabile.