Bisericuțe și la Prefectura Brașov. Întâlnire doar cu câțiva reprezentanți ai sectorului HoReCa

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a mediat ieri o întâlnire între reprezentanți ai sectorului HoReCa (cu preponderență din partea Asociației ”Breasla Cârciumarilor Brașoveni”) și ai unor instituții cu atribuții de control în domeniu, respectiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov (prin directorul executiv Dorin Valter Enache) și  Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Centru Brașov (prin comisar-șef Sorin Susanu).
Totuși, majoritatea reprezentanților din HoReCa habar nu au avut de această întâlnire pentru că nu a anunțat nimeni așa ceva. Cu alte cuvinte, o întâlnire doar cu o minoritate a sectorului, nu cu toată lumea cum ar fi firesc.
”Cei care ne aflăm acum aici, din partea sectorului HoReCa brașovean, suntem dintre aceia care ne-am chinuit și ne chinuim să respectăm regulile. Ne dorim să lucrăm și, de asemenea, să conclucrăm cu instituțiile statului într-un mod corect, eficient și adaptat situației pe care o traversăm. Nu suntem aici pentru a ne plânge că suntem controlați prea des și nici pentru a cere să nu mai fim controlați. Ne dorim, însă,  o armonizare a legislației și a atribuțiilor instituțiilor de control, astfel încât să fie eliminate pe cât posibil subiectivismul și exagerările, precum și abordările diferite ale celor trimiși în controale”, au susținut reprezentanții HoReCa prezenți la întâlnire.
Comisarul-șef Sorin Susanu a prezentat atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, menționând că, pe lângă aceea de control, există și cea de consiliere, precum și procedura de control și măsurile legale care se iau atunci când este cazul.
Directorul executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, a prezentat, la rândul său, competențele instituției pe care o conduce, accentuând faptul că misiunea acesteia este protejarea sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar, prevenind contaminarea alimentelor şi promovând igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor. În context, sursa citată a accentuat că acțiunile de control efectuate de DSVSA se bazează pe metode științifice, instituția dispunând de specialiști și de un laborator acreditat, dar și faptul că, din păcate, există cazuri în care procedurile diverselor instituții de control nu sunt unitare, existând chiar interpretări diferite de la județ la județ.
Concluzionând, prefectul județului, Mihai Cătălin Văsii, a pledat pentru o abordare constructivă și în acest domeniu, unul dintre cele mai afectate de pandemie, abordare care să pună accent pe valorificarea posibilității de consiliere din partea instituțiilor de control, pentru a preîntâmpina apariția unor situații care să ducă la cazuri de încălcare a prevederilor legale din partea agenților economici și la sancționarea lor.
”A fost o întâlnire bună, fiecare parte a spus ce a avut de spus în mod deschis, liber. Au fost și divergențe de păreri, dar consider că și acesta este un lucru bun și o dovadă de normalitate. De când am preluat funcția de prefect, perioadă care aproape s-a suprapus cu pandemia de COVID-19, am încercat să mențin un echilibru, să evităm a lua măsuri extreme, în pofida presiunilor pe care le-am avut, pentru că eu consider că prima mea grijă este față de comunitatea județului Brașov, iar a merge într-o extremă sau în cealaltă dăunează acestei comunități. Mi-am asumat și îmi asum în continuare acest lucru, indiferent de consecințe. Ce am propus – și s-a acceptat – a fost să creăm un cadru în care să ne întânim periodic, să spunem trimestrial, cu cât mai mulți reprezentanți ai sectorului HoReCa și cu cei ai instituțiilor de control, pentru ca agenții economici să profite la maximum de atribuția de consiliere pe care aceste instituții o au, să primească răspunsuri la nelămuririle și problemele pe care le întâmpină, să li se facă informări cu privire la legislație, cutumă, cazuistică. Nu suntem adversari, suntem de aceeași parte a baricadei și cu toții ne dorim binele acestui județ”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul întâlnirii.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: