Bisericile fortificate din Brașov vor fi reabilitate. Încep lucrările de reparații la Biserica Evanghelică din Seliștat

Bisericile fortificate din județul Brașov sunt salvate rând pe rând de la degradare și vor deveni în maxim doi ani puncte importante de atracție pentru turiști. După startul lucrărilor de reabilitare de la Cincu, Biserica Evanghelică din Seliștat intră și ea într-o nouă etapă a existenței sale.

Încep lucrările de reparații și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 1,336 milioane lei. Proiectul vizează reabilitarea ansamblului bisericii, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu circa 20% anual.

„Așteptăm rezultate bune de la această echipă, care s-a încumetat să vină până în Seliștat pentru o lucrare care nu e atât de amplă cum ar fi Cetatea Făgărașului, dar la fel de importantă din punct de vedere al patrimoniului pe care îl deține Transilvania prin aceste cetăți fortificate. Sper că lucrurile se vor derula cu bine în așa fel încât să încheiem până în 2023, parte finală a Programului european II“, a declarat Emil Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România

„Biserica aceasta mică, dar frumoasă, și pe care dacă o privești de pe dealurile dimprejur e chiar impozantă, are cam 700-750 de ani. Face parte dintr-o zonă frumoasă, dar și din incinta Centrului pentru tineret. Aici vin foarte mulți oameni, cam 600-700 pe ani, și biserica face parte într-un mod sau altul din aceste activități. Oamenii vizitează biserica, dar noi vrem să punem în valoare și Casa fructelor (hambarul), asta înseamnă să creăm acolo niște spații mai mari, mai ales pentru activități de zi.

Biserica va fi asigurată în sensul să dispară igrasia, să fie consolidată, probabil că va primi o podea nouă, vor fi reparații, o zugrăveală nouă“, a menționat preotul Johannes Klein.

 

Proiectele demarate la mai multe biserici fortificate din județ au stârnit interesul Consiliului Județean, care promite implicare și rezultate vizibile în viitorul apropiat.

Petru Nechifor, director în cadrul Direcției de management proiecte la Consiliul Județean Brașov a declarat:

„Am lucrat pe la ministere, cu fonduri europene, înțeleg ce greu este. Partea ușoară e să scrii un proiect, să obții un contract de finanțare… dar implementarea e «cuiul lui Pepelea». Felicit proprietarul – Biserica Evanghelică pentru inițiativă și că a ajuns la această fază, pentru că sunt convins că a fost muncă susținută, în primul rând psihică și sper că proiectul va fi un început pentru zona aceasta. Din partea Consiliului Județean pot să vă spun că se fac eforturi. Suntem o echipă nouă, am venit să facem treabă și sunt convins că în câțiva ani se vor vedea și rezultatele“. 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: