“Bal mascat”, o nouă premieră în Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017!

   Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, Opera Brașov vă așteaptă la Recitalul de la ora 5 intitulat „Ai venit la mine, toamnă!”. Interpretează artiștii Operei Brașov: Corina Klein – soprană, Simona Mărcan – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Mihai Irimia – tenor, Lorand Cristian – bariton, Adrian Mărcan – bariton, Marian Rește – bariton, alături de actrița Nora Vlad și pianista Simona Patriche.

În programul acestui recital, dedicat operei, operetei, dar și muzicii de film, precum și romanțelor, veți putea asculta, printre altele, momente din: „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Prințesa Circului” și „Contesa Maritza” de E. Kalman, „Paganini” de Fr. Lehar, „Sânge vienez” de J. Strauss și „Strangers in the Night”, „My Way”, „Les feuilles mortes”, „No puede ser”, „La umbra nucului bătrân”, „Îți mai aduci aminte, doamnă”, „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, „Crizanteme”.

 

    Miercuri și joi, 25 și 26 octombrie 2017, de la ora 19.00, în Sala Operei Brașov, vă invităm la o mult-așteptată premieră: opera „Bal mascat” de G. Verdi, în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, ediția a XV-a. Spectacolul marchează un nou parteneriat pe care Opera Brașov îl desfășoară cu Agenția de Impresariat Artistic „Schlote Productions Salzburg”. Cu această premieră, dar și cu o Gală de Operă, instituția brașoveană va pleca, în luna noiembrie a acestui an, într-un turneu european (Austria, Germania, Elveția). La pupitrul dirijoral al celor două reprezentații ale premierei se vor afla maeștrii Luciano di Martino (Italia) și Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Corinna Boskovsky (Austria), iar scenografia de Rodica Garștea. Dirijor cor: Leonard Boga. Mișcarea scenică: Alexandru Fotescu. Pentru prima dată, la Opera Brașov vor avea loc două spectacole consecutive cu distribuție internațională de soliști, alături de Corul și Orchestra Operei Brașov.

Premiera absolută a lucrării a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în ziua de 17 februarie 1859, bucurându-se de un succes imediat. A fost reluată pe 11 februarie 1861, la New York și pe 15 iunie în același an, în Marea Britanie. Opera beneficiază de libretul scris de Antonio Somma, după „Gustave III ou Le bal masqué” a dramaturgului francez Eugène Scribe. Până a fi prezentată publicului, lucrarea și titlul acesteia au suferit numeroase transformări datorate cenzurii. De aceea, acțiunea din „Bal mascat” a fost plasată în Bostonul secolului al XVII-lea și are la bază povestea asasinării Regelui Gustav III al Suediei. Pe lângă calitățile componistice deosebite, opera înfățișează personaje foarte puternice, bine echilibrate și conturate: Riccardo, conte de Warwick și guvernatorul Bostonului, Renato, prietenul său și, în același timp, secretarul personal, și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. De asemenea, una dintre cele mai importante figure ale operei este ghicitoarea Ulrica, cea care va conduce spre finalul dramatic. Povestea medievală expusă este plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt percepute ca fiind sacre, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump.

În ciuda finalului său tragic, opera are multe momente foarte reușite, de combinare armonioasă a sublimului și ironiei, un amestec de tragism și comedie care i-a făcut pe mulți critici de specialitate să o eticheteze ca „shakespeariană”.

 

Distribuția 25 octombrie 2017:

Riccardo, Conte de Warwick și Guvernator al Bostonului – Riccardo Rados (Italia)

Amelia, soția lui Renato – Annalisa D’Agosto (Italia)

Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Miroslav Momekov (Bulgaria)

Oscar, pajul lui Riccardo – Anna Delfino (Italia)

Ulrica – Elena Suvorova (Rusia)

Judecătorul – Claudiu Bugnar

Silvano – Graziano d’Urso (Italia)

Servitorul Ameliei – Florin Grama

Samuel – Max Sahliger (Austria)

Tom – Gianluca Di Canito (Italia)

 

Distribuția 26 octombrie 2017:

Riccardo, Conte de Warwick și Guvernator al Bostonului – Luca Bodini (Italia)

Amelia, soția lui Renato – Catarina Coresi (România)

Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Graziano d’Urso (Italia)

Oscar, pajul lui Riccardo – Elisa Maffi (Italia)

Ulrica – Eter Khalvasi (Georgia)

Judecătorul – Claudiu Bugnar

Silvano – Miroslav Momekov (Bulgaria)

Servitorul Ameliei – Florin Grama

Samuel – Max Sahliger (Austria)

Tom – Gianluca Di Canito (Italia)

 

   Preţ bilete: 40 lei; 30 lei

 

 

Vineri, 27 octombrie 2017, de la ora 18.30, la Sala PATRIA din Brașov, în finalul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, vă așteptăm la un Recital extraordinar susținut de soliștii Operei Brașov, acompaniați la pian de maestrul Ovidiu Mezei. Nu mai puțin de 23 de artiști ai instituției noastre vor încânta publicul cu un program deosebit de atractiv alcătuit din arii, duete și momente din opere și operete celebre: „Boema” și „La Rondine” de G. Puccini, „Elixirul dragostei” și „La Favorita” de G. Donizetti, „Vecerniile siciliene”, „Aida”, „Trubadurul”, „Rigoletto” de G. Verdi, „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach, „Nunta lui Figaro” și „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, „Liliacul” și „Sânge vienez” de J. Strauss, „Dragoste de țigan” și „Giudita” de Fr. Lehar.

Soliști: Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Simona Mărcan, Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Anda Pop, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, Carmen Topciu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, Valentin Marele, Marian Rește, Nicolae Zaharia, Ștefan Schuller

  

Preț bilete: 20 lei

 

    În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

 

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: