Avem Unitate de Primiri Urgențe la standarde europene, dar personal medical avem?

A fost inaugurată Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov. Unitatea a fost extinsă, reparată și igienizată.

Lucrările în cadrul UPU au fost realizate de firma SC Indfloor Mureş şi au constat în înlocuirea instalaţiilor electrice, a rampei de fluide medicale şi a instalaţiilor sanitare, aplicarea tapetului PVC tip tarket şi montarea pardoselii din materiale plastice cu covor din policlorură de vinil. Lucrarea s-a finalizat în termenul prevăzut în contract. Valoarea lucrărilor a fost de 569.512,42 lei, fondurile fiind alocate din bugetul CJ Braşov.

Iniţial, suprafaţa UPU a fost de 250 mp, însă, după reorganizarea spaţiilor, a fost mărită la 380 mp. Au fost extinse spaţiul pentru primirea şi triajul pacienţilor, precum şi cel pentru aşteptare pacienţi şi părinţi, având în vedere că în serviciul UPU sunt zilnic, în medie, 120 prezentări. A fost amenajată corespunzător camera pentru resuscitare din UPU (cameră destinată acordării asistenţei medicale de urgenţă pacienţilor în stare critică). A fost înfiinţat şi amenajat un izolator (salon cu baie), destinat cazurilor contagioase. A mai fost creat un spaţiu destinat formării şi instruirii personalului, iar numărul grupurilor sanitare a crescut de la unu la trei. Dotările existente în UPU au rămas aceleaşi. Conform listei de investiţii pe care conducerea spitalului a pregătit-o pentru anul 2020, se intenţionează achiziţia următoarelor echipamente: computer tomograf, ecograf şi tărgi medicale.

 „Lucrările realizate la Unitatea de Primiri Urgenţe erau vitale pentru asigurarea condiţiilor optime de intervenţie şi salvare a vieţii micilor pacienţi. Să nu uităm că UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov a fost înfiinţată în anul 2007, fiind una dintre cele patru unităţi de primiri urgenţe cu profil pediatric din ţară şi totodată una dintre cele mai importante. UPU deserveşte populaţia din trei judeţe (Braşov, Craiova, Harghita), dar şi restul ţării, Braşovul fiind un oraş turistic important. Acum, că lucrările sunt încheiate, ne putem gândi la dotări suplimentare pentru UPU”, a menţionat directorul medical, dr. Liviu Muntean.

În acest an, cu fonduri alocate de CJ Braşov în cuantum de 1.103.373,33 lei, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii s-au finalizat două proiecte de reparaţii şi igienizări (la UPU şi la secţia de Neuropsihiatrie), alte opt lucrări fiind în curs de realizare. Este vorba despre igienizări şi reparaţii în următoarele spaţii: secţia Pediatrie I A şi B, spălătoria, Ambulatoriul, compartimentul Ortopedie, vestiarele şi sălile de curs de la etajul doi, precum şi centrala termică.  De asemenea, sunt în curs de realizare lucrări la sistemele de curenţi slabi şi instalaţii din cadrul secţiilor UPU, Neuropsihiatrie, Ambulatoriu, Pediatrie I A şi I B, precum şi lucrări tehnice de modernizare a ascensorului nr. 6 de la spălătorie. Valoarea lucrărilor în curs de finalizare ajunge la 2.113.500 lei, fondurile provenind, de asemenea, din bugetul judeţean pe anul 2019.

Totodată, aparatura medicală inclusă pe lista de investiţii din anul 2019 şi achiziţionată de conducerea spitalului ajunge la valoare de 1.525.370 lei (din care 1.425.370 lei reprezintă finanţarea primită în acest sens de la CJ Braşov şi 100.000 lei sunt din venituri proprii).

Rămâne de văzut dacă și personalul medical își schimbă comportamentul, să nu mai existe situații în care medicul de gardă vine umflat de somn de pe la nu știu ce etaj și începe să vorbească urât pacienților sugerându-le acestora că ar fi fost mai bine dacă mergeau la ambulatoriu sau medicul de familie. De parcă părinții copilului se duceau la ora 3 noaptea de plăcere la spital, să bea o cafea, nicidecum că erau probleme serioase. Sperăm că astfel de cazuri să devină o raritate.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: