Au trecut legile senatorului Zamfir care îi apără pe români de abuzurile băncilor

Legile care ii apara pe oameni de abuzurile bancilor, ifn-urilor, recuperatorilor si executorilor, a trecut!!!Aveti mai jos lista de vot: PSD pentru,UDMR pentru, ALDE pentru, PMP pentru,  PNL impotriva, USR abtinere.
”Rezumatul, pe scurt, al principalelor modificari votate astazi:
1️⃣ Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit (https://bit.ly/2OLUL7I)  
Consumatorul solicită Băncii conversia creditului la cursul de la acordare + 20%. Dacă Banca nu acționează voluntar în termen de 45 de zile, atunci împrumutatul se adresează instanței de judecată pentru adaptarea contractului. Ratele se suspendă între momentul depunerii solicitării de conversie si pronunțarea hotărârii definitive de adaptare. 
Legea, evident, s-ar aplica și creditelor în derulare, inclusiv creditelor în franci elvețieni. 
_________________________ 
2️⃣ Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra cesiunilor speculative de creanțe (https://bit.ly/2qd0NES) 
Știti cazul cu cesiunile de la Bancpost, OTP și Credit Europe când băncile au transferat în străinătate credite chiar și performante (adică fără întârzieri)? Legea aceasta va interzice astfel de transferuri de credite. 
Ce se întâmplă dacă Banca transferă respectivul credit? Respectivul transfer de credit este considerat speculativ. Iar împrumutatul scapă de datorie după ce plătește un preț! Care este prețul plătit de debitor? Cel cu care Banca a vândut mai departe creditul. Daca Banca vinde pe 5 lei respectivul credit, nu conteaza ca datoria este de 500 de lei, împrumutatul va plăti doar 5 lei pentru a scăpa de datorie. 
Același lucru s-ar întâmpla și în situația creditelor ajunse la recuperatorii de creanțe. 
Legea, în forma actuală, arată că aceasta s-ar aplica și creditelor în derulare, adică inclusiv celor în franci elvețieni. 
_________________________ 
3️⃣ Propunere legislativă privind protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive (https://bit.ly/382yp9B)
Aș spune că este unul dintre proiectele de lege absolut esențial. 
a) Anterior executării silite trebuie să existe o soluție de adaptare a contractului de credit. 
b) În caz de executare silită, locuința familială a debitorului aflat în procedura de executare silită va beneficia de o protecție sporită. Cu alte cuvinte, dacă stai cu familia într-un apartament și urmează să fii evacuat, nu va mai fi așa de ușor pentru bancă și/sau executor să te dea afară. 
c) Se schimba procedura executării silite, în general. Sunt niște chestiuni absolut esențiale. Cu alte cuvinte, debitorul va putea să conteste foarte ușor clauzele abuzive sau alte nereguli în legătură cu executarea silită pornită de Bancă sau recuperator. În același timp, scad costurile de contestare pentru împrumutat. Gândiți-vă că azi, în medie, debitorul achită mii de lei doar pentru a contesta/suspenda executarea. Sumele vor fi mult diminuate. E o chestiune de normalitate, prezentă prin toată Europa.
_________________________  
4️⃣ Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive (https://bit.ly/33MUxRU) 
Aici vorbim despre o limitare a dobânzii anuale efective (DAE). DAE include toate costurile creditului (dobândă, comisioane etc). 
Spre exemplu, dacă ai luat un credit de 10.000 de lei de la un IFN, nu poți plăti (niciodată) mai mult de 20.000 lei. Cum este în prezent? În mod curent, IFN-urile acordă credite de 10.000 lei, iar suma plătită de împrumutat la final depășește chiar și 50-60.000 lei. Cu alte cuvinte, vor dispărea dobânzile amețitoare de mii la % pe care le-ați tot văzut prin presă”, spune senatorul Daniel Zamfir.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: