Atenție părinți și bunici! 10 medicamente au fost interzise în UE

Atenție părinți și bunici. 10 medicamente au fost interzise în UE. Ar putea provoca afecțiuni cardiace (aritmii). Toate conțin Fenspiridă!

Ce trebuie să știți/să faceți:
1. Eurespalul și Epistatul – medicamente extrem de folosite în România pentru tratametul tusei la copil au fost deja retrase de pe piață.
2. Cele 10 medicamente ce sunt pe lista medicamentelor retrase din România: Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.
3. Pentru a asigura siguranța pacienților medicamentul – atât siropul, cât și comprimatele – a fost scos de la vânzare încă din 8 februarie 2019 în Franța
4. Pacienții trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (în informarea dată de francezi).
5. Medicii sunt rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente.
6. Substanța activă (fenspirida) poate provoca afecțiuni cardiace.
7. Farmaciile din țară au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce conțin fenspiridă.
8. Medicamente care conțin fenspiridă nu mai sunt disponibile începând cu data de 8 februarie 2019 și o rechemare în lot a fost pusă în aplicare la acea dată.
9. Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un răspuns unitar pentru toate țările.
10. Potrivit unui anunț al Agenției Europene a Medicalentului (EMA), producătorului i s-a cerut ca până azi (27 februarie 2019) să introducă pe prospect noi reacții adverse pritre care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

E bine de știut:
1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată de către Regnier și colaboratorii încă de la sfârșitul anilor ’60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, ce este frecvent administrată la copil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.
3. Pănă acum administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalizărilor.

dr. Tudor Ciuhodaru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: