Atenție la spațiile frigorifice din supermarket! Ar prezenta risc crescut de infectare COVID-19

Semnal de alarmă tras de profesorul Silviu Gurlui, conferenţiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iaşi! Acesta a declarat într-un interviu pentru Radio Constanţa că zona spaţiilor frigorifice este cea mai vulnerabilă şi recomandă persoanelor să petreacă cât mai puțin timp acolo.

„Aş vrea să fac o paralelă. Cu toţii ştim cum arată un smog. E o perioadă când aşa numita inversiune termică când temperatura la sol este mai mică decât la altitudine şi atunci vedem un nor, un val de particule, o ceaţă care se formează aproape de pământ. Acesta se numeşte smog. Un fenomen similar se întâmplă şi în spaţiile comerciale, în zona spaţiilor frigorifice. Aici, pentru că temperatura este mai joasă, particulele vin de sus, coboară şi sunt oarecum reţinute mai jos. Aceste particule pot conţine din nefericire şi particule cu viruşi. Sunt reţinute acolo, sunt presate, exact ca la smog se întâmplă. Şi odată ce sunt presate acolo ai şanse mai mari să te întâlneşti cu ele. Toate aceste particule caută să iasă pe margini, în zona de intrare a acestor spaţii frigorifice. Aceste zone sunt, în opinia mea, cele mai vulnerabile, pentru că fluxul de aer este mare şi pot împrăştia mult mai repede aceste particule. Sfatul meu este să nu zăbovim foarte mult în spaţiile frigorifice şi să fim cu atât mai atenţi în zonele de intrare în aceste spaţii”, a explicat profesorul Silviu Gurlui.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: