Atenție la recomandările polițiștilor brașoveni! De Black Friday, infractorii vin cu oferte

Luna noiembrie este cunoscută ca fiind luna cu cele mai mari reduceri din an, iar realizarea cumpărăturilor online a devenit din ce în ce mai întâlnită, însă trebuie acordată o atenție deosebită în ceea ce privește siguranța acestor achiziții.

Shopping-ul online aduce atât provocări, cât și oportunități, dar si un risc în ceea ce privește fraudarea atât a comercianților, cât și a consumatorilor.

Poliția Brașov recomandă cumpărătorilor să acorde o mare atenție de la ce comerciant și cum își achiziționează anumite produse, întrucât infractorii au lansat deja propriile campanii promoționale folosindu-se de imaginea unor branduri de renume din Romania.

Sub pretextul posibilității de a câștiga un premiu sau un voucher de cumpărături, utilizatori din România primesc mesaje cu link-uri care direcționează către site-uri compromise unde se prezintă oferte promoționale false.

În prezent, au fost identificate câteva companii ale căror imagine de brand se folosește, însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizații a căror identitate vizuală să fie folosită în atacuri.

 

Pentru a evita să fiți victimele fraudelor online, vă recomandăm:

  • Evitați accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute și analizați-le cu o soluție de securitate înainte de a da click;
  • Nu furnizați date cu caracter personal, financiar sau de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri;
  • Verificați existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate sau social media);
  • Nu plătiți în avans bunurile comandate de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la livrare;
  • Dacă ați efectuat totuși plata online, fiți atenți atunci când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se solicite codul CVV (codul din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe spatele cardului). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor online pe care să-l alimentați cu sumele necesare achizițiilor.

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune !

 

Învațați să faceți cumpărături online fără riscuri!

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: