Atenție la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi caniculare!

Semnal de alarmă tras de directorul ANPC legat de cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi caniculare.

”Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibara bonul cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
De asemenea verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termenul de valabilitate). Este important să verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale, ambalaje deformate, etc).
La cumpărarea produselor alimentare, acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse.
Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavostra. Temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat.
Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune, prin menționare pe etichetă.
Perioada în care ne aflăm cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apa minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare), la achiziționarea cărora recomand să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare, având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor.
De asemenea, atrag atenția asupra legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spatii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc).
La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs.” a declarat Paul Anghel.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: