Acasă Social Antidepresive cu serotonină

Antidepresive cu serotonină

0

Găsirea antidepresivului potrivit

Chiar dacă antidepresivul este același, efectele acestuia pot diferenția de la o persoană la alta. De exemplu un anumit medicament poate funcționa mai bine la tine decât la o alta persoană sau invers. Aicia vorbim atât de efectele benefice cât și cele secundare.

Cu toate acestea alegerea antidepresivelor trebuie făcut sub îndrumarea unui medic specialisc care va tine cont de simptomele dvs., problemele de sănătate și alte tratamente medicamentoase.

De obicei, poate dura câteva săptămâni sau mai mult până când un antidepresiv este eficient pe deplin. Medicul specialist vă poate recomanda unele ajustări ale dozei, dar totul necesită o perioadă lungă de timp.

De aceea multe persoane apelează la soluții cât mai naturale și sigure, astfel suplimentele alimentare devin din ce in ce mai populare in rândul căutărilor. Un astfel de produs este ZenMaster, datorită celor 18 ingrediente active acesta combate stările de depresie, anxietate, stres și oboseală. Se găsește sub formă lichidă (fiole), este destinat in special persoanelor cu dificultăți în înghițirea tabletelor. Fiolele ZenMaster oferă o absorbție mult mai rapidă, este mai usor de administrat și au o biodisponibilitate crescută.

Ce sunt antidepresivele cu serotonina?

La un moment dat fiecare persoană se confruntă cu tristețea, dar pentru persoanele cu depresie sentimentele de tristețe pot fi atât de severe încât interferează cu viața de zi cu zi. Astfel depresia poate cauza probleme atât acasă cât și la locul de muncă, iar sentimentele pot duce duce la o variatate de probleme fizice și emoționale.

Cu toate acestea depresia este una dintre cele mai des întâlnite și tratate tulburari mintale. Intre 80% și 90% dintre persoanele care suferă de depresie beneficiază de tratament. Tipul de management de care aveți nevoie depinde de situația dvs. de sănătate, astfel pentru unii oameni medicamentele pot fi de ajutor.

Acest lucru se datorează faptului că chimia creierului poate contribui la afecțiune, astfel administrare unui antidepresiv corespunzător vă poate schimba chimia creierului și vă poate face să vă simțiți mai bine.

Cele mai comune tratamente cu antidepresive sunt numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Sunt considerate relativ sigure și provoacă mai puține reacții adverse decât alte tipuri de medicamente utilizate în tratarea depresiei.

Cum funcționează ISRS?

ISRS funcționează prin îmbunătățirea funcției celulelor nervoase ale creierului. Informațiile sunt transmise între celule prin semnale. Mesagerii chimici care fac posibil acest lucru se numesc neurotransmitatori. Serotonina este un tip de neurotransmitator.

Atunci când aceste celule ale creierului ( numiți neuroni) își trimit semnale unul altuia eliberează neurotransmițători, astfel încât mesajul să poată fi transmis. După ce mesajul este trasmis neuroni sunt nevoiți să absoarbă neurotransmițători eliberați pentru a trimite următorul mesaj. Acest proces de înlocuire a neurotransmițătorilor se numește „RECAPTARE”.

Dacă vă confruntați cu depresia, zonele creierului care reglează și trimit mesaje folosind neurotransmițători (serotonina) nu funcționeze corect.

ISRS oferă o disponibilitate mai mare de serotonina, prin blocarea procesului de recaptare. Acest lucru permite acumularea serotoninei între neuroni, ajutându-i totodată să livreze mesaje într-un mod cât mai corect.

 

Tipuri de ISRS

Următoarele tipuri de ISRS sunt aprobate pentru a trata depresia, anxietatea și alte tulburări de dispoziție.

  • Citalopram (Celexa)
  • Escitalopram (Lexapro)
  • Fluoxetina (Prozac)
  • Fluvoxamina ( Luvox, Luvox CR)
  • Paroxetina (Paxil, Paxil CR)
  • Sertralina (Zoloft)
  • Vilazodona (Viibryd)

 

Efecte secundare ISRS

 

Majoritate persoanelor care folosesc antidepresive ISRS nu au probleme majore, dar orice tip de tratament medicamentos prezintă un anumit risc. Posibilele efecte secundare ale acestor antidepresive includ:

  • Insomni
  • Dureri de cap
  • Eczemă
  • Vedere încețoșată
  • Somnolență
  • Gură uscată
  • Agitație sau nervozitate
  • Amețeli
  • Dureri articulare și musculare
  • Diaree, Greață
  • Dorință sexuală redusă

 

Importanța unui medic specialist

 

Unele persoane, în special tineri (adulți) pot avea gânduri suicidare atunci când iau ISRS. Studiile arată faptul că după administrarea oricărui tip de antidepresiv gândurile suicidare se dublează față de administrarea unui medicament placebo.

Un alt aspect important cu privire la ISRS (deși este rar) este acumularea de prea multa serotonina care duce la dezvoltarea unei afecțiuni numită sindrom serotoninergic. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când sunt combinate două sau mai multe medicamente diferite care cresc nivelul de serotonină.

De asemenea, ISRS poate avea reacții adverse periculoase în combinație cu alte tipuri de medicamente, atât pe bază de rețetă, cât și fără, inclusiv plante sau suplimente alimentare.

Înainte de a începe să utilizați  ISRS, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe ce fel de medicamente sau suplimente folosiți.

Deoarece toate ISRS funcționează în mod similar, efectele secundare tind să fie aceleași indiferent de tipul administrat. Dar fiecare ISRS are o compoziție chimică diferită astfel este posibil să aveți efecte secundare de la unul iar de la celălalt este probabil să nu aveți atâtea sau deloc.

Reacțiile adverse diferă de la o persoană la alta iar în multe cazuri acestea dispar după câteva săptămâni de tratament. Indiferent de situație cel mai indicat este comunicarea constantă cu un medic specialist, acesta este în măsură să decidă ce anume este potrivit pentru dumneavoastră.

 

Cât durează tratamentul cu ISRS ?

 

Fiecare persoană este diferită astfel durata de îmbunătățire diferă. Dar de obicei oameni încep să observe schimbări pozitive abia după câteva săptămâni. Acest lucru poate dura chiar si câteva luni până când se pot simți efectele complete al medicamentului.

 

In cazul în care nu simțiți nicio îmbunătățire dupa aproximativ 6-8 săptămâni, discutați cu medicul dumneavoastră despre înlocuirea tratamentului sau ajustarea dozei.

 

Oprirea tratamentului

Chiar dacă ISRS nu creează dependență, poate fi periculos oprirea bruscă a tratamentului, acest lucru poate duce la o afecțiune numită sindrom de întrerupere care provoacă simptome asemănătoare sevrajului.

 

Simptomele sindromului de întrerupere :

  • Greață
  • Amețeală
  • Neliniște
  • Oboseală sau letargie

 

In cazul in care doriți să renunțați la tratament cel mai bine este să discutați cu medicul specialist care este în măsură să scadă treptat doza.

 

Sunt antidepresivele ISRS sigure?

Când sunt luate la doza recomandată, antidepresivele ISRS sunt considerate sigure. Cu toate acestea antidepresivele cu serotonina au fost asociate cu câteva reacții adverse grave cu potențial fatal, cum ar fi :

  • creștere semnificativa a gândurilor și comportamentelor suicidare, în special la tineri adulți cu vârsta sub 25 de ani. Acest lucru este cel mai probabil să apară la începutul terapiei.
  • Sindromul serotoninergic – acesta este cauzata de cresterea nivelului de serotonină din organism și apare in momentul in care dozele ISRS sunt foarte mari sau când antidepresivele cu serotonina sunt administrate împreună cu alte medicamente care eliberează serotonina. Simptomele includ agitație, confuzie, transpirație, tremor, ritm cardiac rapid, neliniște, lipsă de coordonare și modificări majore ale tensiuni arteriale.

 

Antidepresivele  în sarcină

 

Indicat este să discutați cu medicul specialist despre riscurile și beneficiile utilizării unor antidepresive specifice. Majoritatea antidepresivelor pot dăuna copilul dumneavoastră dacă le administrați în timpul sarcini sau dacă alăptați.

Dacă urmați un tratament antidepresiv și intenționați să rămâneți însărcinată recomandat este să vorbiți mai întâi cu medicul dvs., despre posibilele riscuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.