ANRE stabilește biruri aiurite în sarcina românilor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se află în coordonarea autorității legislative. Deși există o astfel de coordonare, legislativul nu contează, iar Autoritatea „își dă, periodic, în petic”. Ultima „ispravă” este cea prin care conducerii ANRE, deși are doar atribuții de reglementare și supraveghere a pieței în domeniul energiei, le-a „trăsnit” ideea de a impune taxe de poluare?!

Lipsa de competență în materie de mediu a ANRE este evidentă dacă consultăm dispozițiile legii care reglementează organizarea și funcționarea acestei autorități, respectiv art.10 din O.U.G. nr.33/2007 aprobată de Parlamentul României prin Legea nr.160/2012.

De unde a extras conducerea ANRE posibilitatea de a institui taxe de mediu pe centralele termice individuale care funcționează cu combustibil de gaz metan aflate în apartamentele românilor? Probabil din „dorința” unora de a stimula implementarea sau extinderea altor soluții de încălzire în locuințele românilor.

Consider că o asemenea taxă de poluare, instituită pe centralele termice individuale care funcționează cu combustibil gaz metan, cea mai extinsă soluție de încălzire în România, este exclusă.

În opinia mea, această formă de asigurare a încălzirii locuințelor românilor este singura viabilă, pe termen scurt (următorii 10 ani) pentru cetățenii români, în raportul cost-beneficiu.

Este obligația autorităților publice centrale și locale adoptarea, pe termen mediu și lung. de măsuri care să asigure, în cadrul strategiei naționale privind eficiența energetică, schimbarea soluției actuale de încălzire a locuințelor cu asigurarea compensării proporționale a cetățenilor care ar fi afectați de schimbarea soluției de încălzire a locuințelor românilor.

Gabriel ANDRONACHE

Deputat PNL de BRAȘOV

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: