Analiza politică a unui student de la drept

În aceste zile partidele politice se află în plină campanie electorală pentru europarlamentarele din 26 mai . Fiecare partid si-a prezentat candidații prin mitinguri, conferințe de presă, unele formațiuni aruncând în luptă nume sonore în speranța ca aceștia “să tragă” lista.

Am observat mitingurile PNL-ului , lipsite de substanță,  unde nu am auzit niciun proiect concret pe care vor să îl promoveze la Bruxelles,  nu am auzit nimic despre ce vor face în P.E. pentru ca România să adere la spațiul Schengen și să fie tratată egal , corect cu celelalte state membre.

În schimb am auzit din nou aceleași lozinci demagogice,  urlete incoerente despre cum PSD-ul “atacă” statul de drept și a băgat țara în criză. Până aici nimic nou sub soare.

Astfel, trag concluzia că singurul “proiect” pe care PNL-ul se bazează în această campanie este acelasi atac monoton și continuu la coaliția de guvernare,  la politicile interne promovate de către guvern, nimic care duce cu gândul la nevoile României în cadrul UE, la promovarea valorilor europene.

Singurul lor “noroc” de până acum este însuși președintele României,  care cu ocazia summit-ului de la Sibiu , nu a ratat ocazia de a-și promova partidul din care face parte, PNL, implicit familia europeană,  PPE.

De remarcat este și faptul că pe lista PNL-ului se află 2 primari, Mircea Hava și Gheorghe Falcă, care își vor continua cu siguranță mandatul de primar, această practică având ca scop principal a păcăli o parte din electorat pentru a vota.

Pe de altă parte, vedeta listei, “NO. 1”, așa cum îi place să i se spună, realizatorul TV Rareș Bogdan,  cel care se lupta seară de seară pentru țară și în același timp își pregătea marea intrare pe scena politică (contrar a ceea ce susținea) , este speranța PNL-ului,  cel care ar trebui să revitalizeze partidul Brătienilor.

Uitându-mă cine conduce astăzi partidul (Ludovic Orban) și ce nume se regăsesc pe listă ( Vasile Blaga, fost PDL) , e de înțeles de ce aceștia îl consideră pe Rareș Bogdan “salvator”.

Marea surpriză vine din partea USR care contrar colegilor din PNL, discută temeinic diverse teme de interes european pentru România.

Spre exemplu,  aceștia împărtășesc,  susțin afirmația premierului olandez care spune că România NU trebuie să intre în Schengen sub pretextul așa-zisei probleme de încălcare a statului de drept,  deși țara noastră a urmat întotdeauna cu strictețe pașii pentru aderarea la zona Schengen,  lucru recunoscut chiar de către liderii UE.

Dar, nu este nimic surprinzător la USR faptul că ne denigrează , atacă țara ori de câte ori au ocazia.

PSD este singurul partid care a abordat cele mai importante teme europene de actualitate pentru România precum aderarea la spațiul Schengen,  problema dublului standard și măsuri și absorbția a cât mai multor fonduri europene ( în consecință, Rovana Plumb, expert în fonduri europene,  deschide lista PSD).

Aceasta este diferența majoră pe care românii trebuie să o vadă și să voteze în consecință între oameni specialiști în vaste domenii de activitate care au demonstrat ce pot face pentru țară și simpli demagogi care stăteau de dimineața până seara în studiourile televiziunilor aranjându-și batista,  între patrioți adevărați și personaje care au atacat, denigrat România, între cei care pot aduce plus valoare pentru România în UE, pot lupta pentru interesele noastre și cei care joacă după cum dictează alte grupuri care numai în interesul nostru nu acționează.

Dragoș Dragomir – student Facultatea de Drept din Universitatea București.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: