Analiză pe localități și număr de locuitori. Cine a câștigat alegerile locale și cine a pierdut la Brașov

S-au încheiat alegerile, iar aleșii locali și județeni vor intra în pâine cât mai curând. Chiar dacă toți liderii politici se umflă în pene și susțin că sunt cei mai puternici și au obținut cele mai bune rezultate, realitatea este că județul s-a împărțit între cele 3 mari partide: USR, PNL și PSD.

Felia cea mai mare din tortul electoral a fost adjudecată de USR. Allen Coliban a reușit să-l bată pe George Scripcaru și să câștige orașul reședință de județ, cea mai mare și importantă localitate. Cum orașul are o populație de peste 250.000 de locuitori, reiese că USR a câștigat aproape jumătate din județul Brașov.

PNL a reușit să pună mâna pe Ghimbav, Rupea, Râșnov și Predeal. Doar că orașul Ghimbav are undeva la 5000 de locuitori, Predealul undeva la 4700 de locuitori, Rupea undeva la 5200 de locuitori, iar Râșnov aproximativ 15.000 de locuitori. Reiese un total de 29.900 de locuitori. La această cifră, se mai adaugă încă vreo 120-130.000 de locuitori din celelalte 30 de localități, astfel că reiese că în total sunt aproximativ 150-160.000 de locuitori.

PSD a câștigat la Săcele, care are o populație de 30.000 de locuitori, Codlea, care are 21.000 de locuitori, dar și Zărnești, care are o populatie de 23.000 de locuitori. În rest, a mai prins încă 12 comune cu un total de 50-60000 de locuitori. În total, cu cele 3 orașe reiese un total de 130-140.000 de locuitori.

Mai este orașul Făgăraș, al doilea ca mărime din județ, care are o populație de peste 30.000 de locuitori. Acesta a fost câștigat de un independent care este clar mai apropiat de PSD decât de PNL. De asemenea, mai sunt câteva comune câștigate de alte formațiuni politice, una fiind ADN.

În concluzie, marele pierzător al acestor alegeri a fost PNL, care a pierdut jumătate din județ, adică Municipiul Brașov. Degeaba sunt 34 de comune dacă s-a pierdut cel mai important oraș, iar celelalte localități din mediul urban sunt câștigate mai mult de PSD sau de independenți. Câștigător clar este USR, care a reușit la prima luptă electorală locală să ia cea mai mare localitate din județ. PSD a mai pierdut din localități, dar nu foarte multe având în vedere contextul politic. De fapt, se vede și în diferența care reiese din populația localităților. PNL a câștigat localități care au în total în jur de 160.000 de locuitori, iar PSD undeva la 140.000 de locuitori. Deci, diferența este cam cât un oraș de mărimea orașului Codlea…Pentru PNL scorul este foarte prost având în vedere că partidul deține și președinția Consiliului Județean. De partea cealaltă, USR a câștigat cel mai are oraș, Brașov, cu o populație de 250.000 de locuitori.

Concluzia o poate trage fiecare…cu cifrele în față. Voi ce spuneți, cine a câștigat?

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: