AMURAL 3 Festival Vizual- Sărbătoarea artelor vizuale – revine După Ziduri

În perioada 31 august – 03 septembrie va avea loc a treia și cea mai impresionantă ediție a AMURAL Festival Vizual.

 

100 de artiști din toată țara și din străinătate sunt așteptați în zona după Ziduri și pe dealul Warthe pentru a demonstra că artele contemporane nu se consumă neapărat în muzeu sau galerie, ci pot fi o ocazie bună de întâlnire cu publicul în mijlocul naturii și al orașului.

 

Cele mai multe proiecții vizuale simultane din țară

 

În continuare coloana vertebrală a festivalului o reprezintă video-mapping-ul – proiecții video pe clădiri și pe ecrane create special pentru festival. Vorbim de 12 proiecții la scară mare și încă 10 la scară umană ce vor funcționa în timpul celor 4 nopți. Farmecul este de asemenea că artiștii video se vor roti în fiecare noapte, transformând de fiecare dată altă fațadă sau zid prin compozițiile lor.

 

Astfel sunt așteptați Pola Puk din Cehia, Juladi din Germania, Cote – unul dintre cei mai buni artiști video din România și alți peste 10 artiști sau colectivuri de video-mapping.

 

Locațiile dedicate proiecțiilor sunt – Zidul Cetății în 4 puncte diferite, Cinema Popular, Bastionul Graft, Turnul Negru, Turnul Alb, contrafortul peste pârâul Graft, centralele de După Ziduri și multe alte fortificații.

 

Pentru a face posibile toate aceste proiecții și festivalul în sine, trebuie să mulțumim partenerului nostru de echipament tehnic – EPSON, care aduce din Franța special pentru festival proiectoare de luminozitate și rezoluție mari.

 

Spații deschise special pentru festival

 

În fiecare an luptăm pentru a deschide fortificațiile medievale și a aduce artiști importanți în ele. Turnul Alb și Turnul Negru se deschid în fiecare an doar la Amural pentru a găzdui expoziția de fotografie (o expoziție dedicată femeilor fotograf cu Paula Markert din Germania ca invitate special) și expoziția de design realizată de Firestarter. Toate lucrările de artă printate pentru AMURAL sunt realizate de mașini speciale de print de calitate tot de la EPSON.

 

La cele două turnuri adăugăm Cinematograful Popular – pentru prima dată de când ne știm, Cinematograful va fi deschis și va putea fi privit în interor, unde vom găzdui o instalație dedicată luminii de cinema. De asemeni vom păstra pictura murală realizată de Mister Thoms anul trecut – un tribut adus efectelor speciale și creatorului lor, George Melies, lucrare ce atrage foarte muți turiști și se potrivește cu spiritul cinematografiei.

Dar asta nu înseamnă că nu aducem un mare artist de picturi murale din afara țării – anul aceste numele său este DOME și vine din Germania. Pereții pe care îi va picta sunt pereții podului format de drumul Poienii și va putea fi văzut în partea de sus a festivalului, aproape de Belvedere.

Aici vom amenaja a doua locație nouă – Secret Stage – o scenă aproape indoor, reaizată cu ajutorul Trail Bros, Coresi Shopping Center, Comprest și Primăriei Brașov. Scena va găzdui artiști mai puțin cunoscuți, și va continua muzica atunci când scena de la Turnul Negru este închisă.

GrădinAMURAL este o grădină de dincolo de zid, din vechea cetate practic, unde vom așeza două proecții – una de mapping pe zid iar a doua de video experimental. Acesta va fi și spațiul intim unde te vei putea așeza sau vei putea urmări expozițiile organziate aici.

 

Noutăți artistice 

UNATC trimite centrul său de cercetare – CINETic să aducă realitatea virtuală și în cadrul festivalului. La aceste căști de VR se adaugă și căști de video 360 pe care le vei putea experimenta în zona Cinema Popular.

Expoziția de ilustrație va fi organizată în cadrul Centrului Multicultural al Universității Transilvania. Cei mai buni ilustratori de la noi trimit lucrări la Brașov fără pic de rivalitate.

Pe scena de beton de la Cinema Popular vom amenaja o scenă experimentală, cu muzicieni de stradă, artiști experimentali și, desigur, Visual Poetry – îmbinarea poeziei cu alte arte.

Pe lângă toate proiecțiile video din festival, anul acesta aducem pentru prima dată video-mapping interactiv – instalații cu care oamenii pot interacționa direct și se pot juca – Juladi are numeroase camere și va invita trecătorii să se implice, iar Aural Eye aduc Holoface – chipul uriaș de zeu digital care îți preia mimica prin face recognition.

Și tot ca o schimbare pozitivă, cinematograful din cadrul AMURAL va fi organizat într-un amfiteatru natural, chiar lângă Turnul Alb, fiind susținut cu filme de Ambasada Suediei.

 

Concertele de la Turnul Negru

 

Concertele însoțite de proiecții video pe Turnul Negru care au făcut Brașovul faimos în toată țara revin pentru al treilea an. Anul acesta aducem la Turnul Negru / Tower Stage artiști tot mai importanți ai muzicii electronice – Nathan Fake, Alex Smoke din Marea Britanie amândoi cu seturi audio-video și Marcus Henriksson din Suedia. Aceștia îmbină sunetele naturii cu sunetele ectronice și cu proiecții video de înaltă calitate, fiind o alegere excelentă pentru cadrul în care se țin concertele noastre.

 

Lor li se adaugă Danaga (ce va cânta 3 seturi speciale la cele 3 scene cu ocazia celor 3 ani de Amural), YVAT cu proiecții video 3D pentru care am pregătit ochelari special, Ada Kaleh și mulți alții.

 

Și pentru a avea niște concerte de neuitat în condiții excelente anul acesta scena principală va fi ea însăși o lucrare de artă, fiind realizată de cei de la Trip exclusvi din lemn și care, atât timp cât orașul o va primi, va deveni un frumos foișor.

 

Iar sistemul de sunet pregătit la Tower Stage și Secret Stage este cel mai bun din țară în acest moment, fiind un sistem concentrat pe calitatea muzicii, nu pe putere, permițând ascultarea și înțelegerea celor mai subtile note muzicale, fără a face volumul mai puternic decât de cazul.

Festivalul nu ar fi posibil fără susținerea Primăriei Brașov, care cofinanțează AMURAL prin concursul de proeicte culturale. Tot Primăria ne ajută cu aprobări, personalizarea iluminatului și amenajarea zonei După Ziduri și curățenie. Știm ce efort complex presupune festivalul nostru și suntem foarte recunoscători.

 

De asemeni Consiliul Județean Brașov cofinațează AMURAL prin concursul său de proiecte și ne va acorda accesul în fortificațiile sale.

 

AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: