“Am fost cetățeanul Orașului Stalin”, cel mai nou proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov

Brașovenii sunt invitați să se implice într-un nou proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, atât cei tineri cât și cei care au amintiri din perioada 1950 – 1960 când numele orașului Brașov a fost schimbat în Orașul Stalin.

În 21 iunie 2016, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a Comisiei Europene a publicat proiectele câștigătoare pentru programul ,,Europa pentru Cetățeni”, Componenta 1 „Memorie istorică europeană”. Au fost selectate 38 de proiecte din 26 țări. Pentru prima oară unul dintre câștigători a fost și o instituție culturală din România: Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Singurul proiect românesc finanțat de Comisia Europeană pe componenta „Memorie istorică europeană”, proiectul I was citizen of Stalin town / Am fost cetățeanul Orașului Stalin al Muzeului Județean de Istorie Brașov  este și primul proiect cu finanțare de la Comisia Europeană câștigat de o instituție culturală brașoveană.

 

Proiectul ,,I was citizen of Stalin town” prezintă, prin intermediul activităților sale, un episod însemnat din istoria Europei și a Lumii, respectiv influența regimului totalitar stalinist asupra societăților civile din țările comuniste ale Europei Centrale și de Est, și modul cum prin aplicarea principiului luptei de clasă socială au fost ostracizate numeroase categorii de cetățeni ai orașelor care au primit numele dictatorului Stalin.

Mulți dintre cei care au trăit dramele regimurilor staliniste au devenit după 1989 cetățenii Uniunii Europene de azi și au beneficiat de valorile Europei unite, respectiv de libertate, egalitate și bunăstare, concomitent cu încurajarea dezbaterii publice și a dialogului intercultural. Experiența acestora va fi valorificată în cadrul atelierelor proiectului desfășurate în fostele orașe Stalin din Europa de Est prin invitarea unor supraviețuitori ai regimurilor staliniste ale căror istorii și experiențe trăite vor fi impărtășite participanților. Abordarea pune accentul pe experiența personală a cetățenilor orașelor Stalin, pe fapte de viață cotidiană, ,,mici istorii” prin care adolescenții, tinerii și adulții din zilele noastre, care nu au trăit dramele acelei perioade, pot înțelege, mai ușor, consecințele instaurării regimurilor totalitare asupra valorilor europene și bunăstării cetățenilor europeni.

 

       OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Sensibilizarea publicului cu privire la memoria istorică și la valorile comune;

Încurajarea participării active a cetățenilor la nivel european;

Să ajute cetățenii să înțeleagă mai bine Uniunea Europeană, istoria și diversitatea ei.

Principalul scop al proiectului este acela de a conferi cetățenilor cunoștințe semnificative despre istoria recentă, despre modul în care regimurile totalitare staliniste au privat cetățenii de drepturile lor fundamentale și au condus la abuzuri în masă, astfel încât o asemenea tragedie să nu se mai repete.

Proiectul va fi implementat de Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu partenerii săi: Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Universitatea Dunaújváros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria), Katowice Miasto Ogrodów (Polonia), Arhivele Naționale ale Ungariei, European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER.

Oraşele care vor intra în aceasta rețea sunt: Braşov (România), Katowice (Polonia), Dunaújváros (Ungaria), Varna (Bulgaria), Eisenhüttenstadt (Germania) şi Kucove (Albania).

În fiecare din aceste oraşe se va desfăşura în perioada mai – octombrie 2017 o campanie de documentare şi colectare de obiecte relevante pentru perioada istorică amintită mai sus.

Foarte importante pentru proiect sunt atelierele organizate cu cei mai activi participanți ai acestor campanii din fiecare tară, fiecare oraş al rețelei fiind gazdă pentru câte un atelier internațional. Atelierele se vor desfășura în perioada august – octombrie 2017.

La Brașov se va desfășura școala de vară a proiectului, în august 2017.

Proiectul se va finaliza cu expoziții în fiecare oraş al rețelei şi o expoziție itinerantă.

 

Mai multe informații:

BRAȘOV : www.facebook.com/orasulstalin

KATOWICE : www.facebook.com/Miasto Stalina – kiedy Katowice były Stalinogrodem

VARNA : www.facebook.com/Аз бях жител на град Сталин – проект

DUNAÚJVÁROS: www.facebook.com/Sztálinváros polgára voltam

KUCOVE : www.facebook.com/Une kam qene qytetar i Qytetit Stalin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: