Ajutoare pentru magazinele din mall-uri. Pentru producătorii locali sau afacerile mici, NIMIC

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Deși întregul mediu de afaceri din România a fost lovit din plin de pandemie, doar unele domenii au parte de ajutor de la stat, deși toate firmele cotizează la bugetul țării.  De micile afaceri sau de producătorii locali nu pomenește nimeni. Multe din aceste business-uri sunt în pragul falimentului sau, în cel mai bun caz, rezistă cu greu. Să nu mai spunem de micii producători din zona agricolă, care sunt și ei din greu încercați.
Guvernul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a prezentat în ședința de Guvern de acum câteva zile, în primă lectură, Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderi a căror activitate comercială a fost întreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență si a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.
Astfel, se propune instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor comerciale, prin acordarea de ajutor unic nerambursabil care acoperă o parte din costurile cu chiria aferenta perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost suspendată în cadrul spatiilor închiriate.
Prin schema de ajutor de stat se vor acorda granturi unui număr estimate de 3.000 de întreprinderi beneficiare, bugetul schemei de ajutor de stat fiind de 160 milioane lei. Valoarea maxima a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, iar granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020).
Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, iar criteriile de eligibilitate stabilite vor fi elaborat de MEEMA, care va administra schema și o va implementa în maxim 15 zile de adoptarea ordonanței de urgență.
Măsura se va aplica, însă, doar după avizarea ajutorului de către Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: