Aeroportul Internaţional Braşov a fost conectat la reţelele de utilităţi publice

Încă un pas!

Pe parcursul ultimului an, societăţile furnizoare de utilităţi au desfăşurat lucrări importante în zona Ghimbav, pentru racordarea Aeroportului la alimentarea cu electricitate, gaze naturale, apă, precum şi la reţeaua de canalizare. Aceste investiţii au fost planificate, proiectate, executate şi finanţate de societăţile de utilităţi publice, la solicitarea Consiliului Judeţean Braşov.

Vineri, 7 mai, pe amplasamentul de la Ghimbav a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului, executate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud.

Astfel, Aeroportul are asigurată alimentarea cu curent electric, fiind racordat la reţea cu ajutorul unui cablu amplasat subteran (LES 20 kV), pe o lungime de 185 metri, de la staţia electrică ICA Ghimbav din vecinătatea IAR, până la punctul de conexiune (PC 20kV), construit pe amplasamentul Aeroportului. Punctul de conexiune are o anvelopă din beton, cu acţionare din interior a aparatelor de comutaţie şi cu acces direct din exterior, fiind dotat cu echipamentele necesare asigurării alimentării cu curent electric, inclusiv cu o linie de alimentare de rezervă.

Lucrările propriu-zise au fost finanţate de SDEE Transilvania Sud, iar Consiliul Judeţean Braşov a achitat taxa de racordare la reţea, în valoare de 476.190 lei. În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.

 

Lucrările de alimentare cu gaz urmează să fie recepţionate

Distrigaz Sud Reţele a proiectat şi a realizat lucrările de extindere a conductei de gaze şi realizare a branşamentului la Aeroportul Braşov, în urma cărora obiectivul a fost racordat la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Practic, conducta de distribuţie din localitatea Ghimbav a fost extinsă cu 1.321 metri, fiind pozată subteran, paralel cu drumul de acces către Aeroport – aflat în construcție, până la clădirea energetică de pe amplasamentul Aeroportului, care este şi ea în construcţie.

De asemenea, a fost construit punctul de cuplare cu căminul de racord aferent (vana de cuplare, branșamentul/racordul de gaze naturale din ţeavă de polietilenă de diametru 110 mm și lungime de 11 metri pozată/montată subteran), care asigură legătura cu conducta de distribuție a gazelor naturale de presiune redusă care alimentează platforma IAR Ghimbav. În căminul de racord au fost montate echipamente specifice: post de reglare şi de măsurare a presiunii gazelor naturale, regulator şi contor. Lucrările s-au încheiat şi urmează să fie recepţionate, costurile acestora fiind suportate de Distrigaz Sud Reţele.

 

Reţelele de apă şi canalizare, finalizate

Pentru asigurarea alimentării cu apă şi preluarea apelor uzate din zona Aeroportului Internaţional Braşov, operatorul regional SC Compania Apa Braşov SA a realizat trei tipuri de lucrări. Unele au vizat extinderea rețelei pe o lungime de 2.400 de metri, din orașul Ghimbav, până la amplasament, montarea a nouă hidranți de incendiu şi construirea a trei cămine de vane, precum și a căminului de branșament al Aeroportului. De asemenea, a fost realizată rețeaua de canalizare, cu o lungime de 3.700 de metri, de la Ghimbav, până la Aeroport şi cu prelungire în colectorul principal, iar pe traseu s-au construit 77 de cămine de vizitare. Cea de-a treia componentă a lucrărilor a fost montarea conductei de refulare, pe o lungime de 3.300 de metri, de la stația de pompare compactă situată la intrarea în aeroport, până în oraşul Ghimbav, aceasta asigurând descărcarea apelor uzate.

Toate reţelele sunt amplasate în principal de-a lungul drumului judeţean 103 C care leagă amplasamentul Aeroportului de Drumul Naţional 1. Lucrările au fost recepţionate în septembrie 2020 şi au o perioadă de garanţie de trei ani. Valoarea acestora a fost de aproximativ 16 milioane de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată din bugetul Companiei Apa Braşov.

 

„Extinderea reţelelor de utilităţi publice până la amplasamentul Aeroportului şi racordarea acestuia la alimentarea cu energie electrică, gaze şi apă, precum şi la reţeaua de canalizare sunt investiţii foarte importante şi ne bucurăm că firmele furnizoare au reuşit să le încheie cu succes. În perioada imediat următoare vom recepţiona amenajarea benzii pistei Aeroportului şi vom finaliza procedurile privind desemnarea unui constructor pentru cele nouă obiecte din componenţa infrastructurii aeroportuare. Astfel, vom intra în linie dreaptă în privinţa lucrărilor de construcţie şi în paralel ne vom concentra pe definitivarea infrastructurii de navigaţie aeriană, imediat ce vom obţine răspunsul ROMATSA cu privire la varianta de turn de control agreată”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

One thought on “Aeroportul Internaţional Braşov a fost conectat la reţelele de utilităţi publice

 • 11 mai 2021 la 19:31
  Permalink

  Trebuie precizat faptul ca firmele de utilitati asigura utilitatile pe cheltuiala lor pina la poarta obiectivului,respectiv intrarea in obiectiv; mai departe este treaba beneficiarului sa se ingrijeasca de asigurarea utilitatilor in interiorul constructiei; astfel,se pare ca tocmai firma Constructii Sibiu cu care contractul a fost reziliat in septembrie 2020 ,ar fi trebuit sa asigure utilitatile pentru terminal (energie electrica,gaz metan,apa ) ; in conditiile in care terminalul va fi finalizat in curand,nefiind recordat la utilitati,nu va putea fi receptionat si lucrarea nu va putea fi achitata constructorului ,care ar putea pretinde penalizari de intarziere pentru neplata ;
  In realitate,cladirea energetica ar fi trebuit sa fie finalizata de mult de catre firma Constructii Sibiu si prin aceasta sa se realizeze alimentarea cu energie electrica a intregului aeroport (terminal,balizaj,etc.) ; acum ,dupa mai bine de 2 ani de la debutul realizarii celor 9 obiective asumate (realizate in proportie de 11,7%),acestea sint relicitate urmand a se incheia un nou contract !!!
  In concluzie,terminalul si sistemul de balizaj nu vor putea fi receptionate pana cand nu se va realiza bransarea la sursa de energie electrica a acestora !

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: