Adevărul despre alegerea primarilor în 2 tururi

Instalarea guvernului Orban a dus la o serie de angajamente (încă de pe vremea când visau la Guvern) pe care PNL trebuie să le onoreze, printre care și alegerea primarilor în 2 tururi, proiect susținut cu tărie de către USR care a votat Guvernul PNL.
PSD și UDMR au anunțat public că nu vor susține acest proiect, lucru de înțeles, deoarece nu i-ar avantaja în lupta electorală.
Acest proiect presupune alegerea primarilor în 2 tururi în cazul în care în primul tur niciun candidat nu întrunește majoritatea de 50+1 din voturile exprimate de către cetățeni.
PSD este în cădere liberă de la pierderea alegerilor europarlamentare și nu dă semne de revenire, toate acestea fiind datorate unui leadership deficitar care a dus la scăderea încrederii românilor în acest partid. Formula alegerilor primarilor în 2 tururi poate duce la pierderea de către PSD a unor importante primării.
PRO România a anunțat că susține acest demers firesc și democratic așteptat de români pentru o mai mare legitimitate a primarilor.
Marea ipocrizie a PNL este modul în care doresc să treacă acest proiect legislativ privind modificarea legii 115/2015.
Aceștia doresc să angajeze răspunderea Guvernului în fața Parlamentului.
Conform art. 114 din Constituție, după trimiterea legii în comisiile de specialitate unde se pot depune amendamente care vor fi sau nu acceptate de către Guvern, premierul ori un alt membru al Guvernului va prezenta celor 2 camere proiectul de lege pentru care își angajează răspunderea.
În termen de 3 zile de la prezentare, Parlamentul poate depune o moțiune de cenzură prin intermediul căreia își poate retrage încrederea acordată Guvernului în cauză, iar proiectul de lege, bineînțeles, nu este adoptat.
PNL este conștient de faptul că PSD și UDMR vor depune o moțiune de cenzură cu șanse destul de mari să treacă, astfel PNL isi realizează scopul de a fi mai aproape de anticipate.
Pro Romania este un nou proiect politic de centru-stânga cu oameni tineri, capabili , mulți dintre ei fiind pentru prima dată în politică. Pro România va lupta mereu pentru proiectele de țară pe care le consideră bune, oportune și nu va face parte din nicio înțelegere, blat în spatele ușilor închise așa cum alți actori politici au făcut-o.

Dragoș Dragomir
Membru in BPJ Pro Romania Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: