Era tehnologiei și-a pus amprenta asupra multor sectoare ale vieții cotidiene. Felul în care gătești, te informezi cu privire la anumite subiecte, păstrezi legătura cu cei dragi și călătorești s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor. Cu toate acestea, un factor a rămas constant, activitățile pe care le întreprinzi pentru a te distra. Indiferent dacă inviți niște prieteni pentru a juca Monopoly sau vrei să ai parte de aceeași activitate de pe telefon, rezultatul e același. În ciuda evoluției tehnologiei, oamenii apelează la aceleași mijloace de divertisment. Să vedem care sunt acestea și cum au reușit să se mențină atât de populare de-a lungul vremii.
Șah
Fără îndoială, șahul este una dintre cele mai populare activități pe care lumea le practică la nivel mondial. S-au făcut multe filme și seriale în care este prezent sportul minții, așa cum e și Gambitul Damei, care a fost un subiect intens de discuție în urmă cu câțiva ani.
Partea interesantă este că deși sunt disponibile mai multe variante online, lumea preferă jocul clasic cu un oponent real. Mai mult, există chiar și turnee care au loc peste tot în lume, unde lumea se înscrie în număr mare.
Originile jocului de gândire sunt controversate. S-au găsit piese de joc în China, Rusia, India și Pakistan, dar se pare că acestea proveneau de la un alt joc. Se crede totuși că jocul shatranj seamănă destul de mult cu varianta pe care o cunoaștem astăzi. Jocul a pătruns la un moment dat în Europa din Persia, toate aceste detalii fiind găsite pe un manuscript din secolul 10. Tot ce a rămas a fost standardizarea regulilor și îmbunătățirea pieselor de joc.
Uno
Un joc mai modern, care deși pare greu de crezut, are o istorie vastă. Se crede că acest joc a fost inventat în China în jurul anului 1000 d.Hr. În acea perioadă oamenii jucau cu 40 de cărți, iar jocul era cunoscut mai bine sub numele de „Pesto”.
Un alt lucru interesant este că și-a schimbat numele în anul 1971, moment în care a început și să fie vândut la scară largă. Dacă te întrebi care sunt regulile, trebuie să știi că scopul acestui joc este să pui jos cărți pentru a le termina înaintea oponenților. Sunt și cărți speciale așa cum este inversare, ia 2 sau ia 4 și chiar cifra zero, ceea ce înseamnă că se schimbă ordinea de joc. Sigur vrei să ai cartea aceasta din urmă în momentul în care ar fi trebuit să ridici patru cărți de jos, iar dacă nu o ai, întâmplarea face jocul mai amuzant.
Table
Un alt joc la fel de apreciat la noi în țară și nu numai este jocul de table. O variantă veche a acestui joc a fost inventată încă din epoca în care oamenii se organizau în triburi. Se obișnuia ca preoții să îl joace aruncând oase de animale și să analizeze apoi partea pe care aterizau, pentru a face asumpții cu privire la viitor. Treptat, oasele au fost înlocuite cu zaruri.
După ce s-a ajuns la o formă finală a zarului, aceste obiecte au fost mutate pe o tablă de joc. Peste tot în lume au apărut variații ale acestui joc, însă varianta cea mai apropiată de ce cunoaștem noi s-a dezvoltat în Irak.
Un moment de cumpănă a reprezentat anul 1254, când Louis al IX-lea al Franței a interzis anumite jocuri în Europa, însă tablele nu au fost afectate de această lege.
Mai interesant este că s-au găsit și piese de joc care datează din 1500 î.Hr., ceea ce dovedește că și faraonii se bucurau de această activitate. Jocul de table modern a apărut în Europa secolului XIV, având diverse elemente religioase. Cu siguranță, este vorba de o istorie interesantă care dovedește supraviețuirea jocului în ciuda trecerii timpului și multor provocări.
Monopoly
Una dintre cele mai vechi variante ale jocului este The Landlord’s Game, care avea două seturi diferite de joc. În Prosperity câștiga cel care reușea să își dubleze suma de joc inițială, în timp ce la Monopoly era numit câștigător cel care aduna cea mai mare sumă de bani și putea să își achiziționeze proprietățile pentru a colecta mai apoi bani din chirii.
Între anii 1906 și 1930 au avut loc câteva schimbări asupra regulilor Monopoly și anume, prețul chiriilor a crescut.
Versiunea pe care o cunoaștem noi a luat naștere în 1930, fiind inventată de către Charles Darrow, un șomer care spera să se îmbogățească. După mai multe încercări a reușit acest lucru, iar acum ne putem bucura de un joc interesant alături de prieteni.
Jocurile de societate ocupă un rol important în viața oamenilor din prezent. Mereu apar jocuri noi pe piață, însă nu toate reușesc să fie la fel de populare precum variantele menționate mai sus.